May 07, 2012

Tiramisu cu visine/ Sour cherry Tiramisu


Please scroll down for recipe in English

Tiramisu este unul dintre cele mai bune deserturi pe care le-am facut si refacut de foarte multe ori. O reteta simpla, dar atat de racoroasa, usoara, nu foarte dulce, care "te ridica", asa cum este si scopul :)

Sezonul visinelor a durat anul trecut doar doua saptamani, iar cum nu ma saturasem de visine, am cumparat un bidonas mic cu visine fara samburi, menite pentru umplutura de placinta. Fara sa aiba zahar sau nimic adaugat, visinele si-au lasat mult lichid, si au ramas putin uitate in congelator, sezonul placintelor trecand pe langa mine cu alte planuri. Sau poate ca isi asteptau o soarta mai buna.
Soarta le-a venit cand am auzit-o pe o colega de servici spunand cuvintele magice "cherry pie filling (umplutura de cirese pentru placinta)" in timp ce manca o amestecatura cremoasa. Umplutura de cirese pentru placinta se gaseste in conserve si este foarte populara, dar mie nu imi "vorbeste" deloc. Insa visinele din congelator mi-au "vorbit" si mi-au soptit "Tiramisuuuuu... I miss uuuu" :)) Mi-a fost putina teama ca nu se vor impaca aromele de cafea si visine, dar s-au impacat de minune si merita incercata combinatia. Eu le-am asezat in borcane pentru prezentare, dar se pot asambla in portii individuale sau intr-o tava de 9x13' (23x33 cm).


Ingrediente:

aprox 40 piscoturi
1 1/2 cups (360 ml) cafea tare, rece
umplutura visine, reteta urmeaza
5 oua, separate
16 oz (450 gr) mascarpone
1/2 cup (60 gr) + 1/4 cup (30 gr) zahar pudra
1 lingura cognac
ciocolata rasa pentru decor


Umplutura de visine:

Nota: umplutura se poate face si cu visine proaspete. Scoateti-le samburii, amestecati-le cu zaharul si lasati-le in frigider peste noapte sa isi lase lichid, ca la dulceata.

500 ml visine cu lichid lasat, de la congelator, fara samburi (masurate la volum)
2 cups (400 gr) zahar

Se amesteca visinele si zaharul se pun pe foc mic, mestecandu-se ocazional, pentru 35-40 de minute, cand lichidul incepe sa se ingroase usor si fructele sunt usor confiate, fara sa se faca dulceata.
Se scurge lichidul si se lasa sa se raceasca.


Metoda:

Amestecati cafeaua cu 1/2 cup (120 ml) de sirop de visine si 1 lingura cognac. Dati deoparte.

Bateti galbenusurile cu 1/2 cup (60 gr) zahar pudra pana cand incep sa se deschida la culoare si sa se ingroase usor. Adaugati mascarpone si bateti pana cand totul este cremos si fin. Adaugati 2 linguri din amestecul de cafea si incorporati.

Separat, bateti albusurile, cand incep sa faca spuma, adaugati restul de zahar pudra. Bateti in continuare la viteza mare pana cand sunt foarte tari. Incorporati putin din albusuri in crema de galbenusuri, apoi incorporati totul, mestecand usor de sus in jos.

Incepeti sa asamblati tiramisu: inmuiati pe rand piscoturile in amestecul de cafea si asezati-le intr-un strat, apoi adaugati un strat de visine si un strat de crema. Repetati, apoi decorati cu ciocolata rasa. Lasati la frigider cel putin 8 ore pentru ca piscoturile sa se insiropeze complet.








Ingredients (for one 9x13’’ tray or 6-8 individual cups)

About 40 ladyfingers
1 ½ cups cold, strong coffee
Sour cherry filling (recipe follows)
5 eggs, separated
16 oz mascarpone
½ cup + ¼ cup powder sugar
1 tbsp cognac
Shaved chocolate for décor

Sour Cherry filling:

Note: the filling can be made with fresh sour cherries: pitted cherries, mixed with sugar and placed in the fridge over night to release the juice.

4 cups frozen defrosted sour cherries, pitted, with juice
2 cups sugar

Mix the sour cherries and sugar in a medium sauce pan over medium heat, stirring occasionally, for 35-40 minutes, until the juice reduces and start thickening and the fruits are candied. Strain, reserve the juice and let cool.

Method:

Mix the coffee with ½ cup of the juice and brandy. Set aside.

Beat the egg yolks with ½ cup powder sugar until pale yellow and fluffy. Add the mascarpone and beat until smooth. Add 2 tbsp of the coffee mix and incorporate.

In a separate bowl, beat the egg whites, when they start to foam, add the rest of the powder sugar. Continue beating on high speed until stiff peaks form. Add little of the egg whites in the egg yolks mixture and fold, and then fold in the rest of the egg whites.

Start ensemble the tiramisu: dip each ladyfinger in the coffee mix and arrange it in a layer on the bottom. Continue with a layer of sour cherries, and a layer of cream. Repeat with another layer of each: ladyfingers, sour cherries and cream, and decorate with chocolate shavings. Refrigerate for at least 8 hours before serving.

Enjoy!


11 comments:

Ramona Alina said...

Aratã apetisant...din pãcate nu gãsesc visine in comert :((

alina said...

Arata super! Cred ca si gustul e pe masura. O sa fac si eu reteta cu siguranta :*

catkitchen said...

Si la mine tiramisu este dulcegaria pe care am facut-o de nenumarate ori :))) , iar varianta cu visine mi-a placut cel mai mult !!
Superba prezentare !!!!

Licuta Marin said...

Foarte apetisant!!!Abia astept sa apara visinele si neaparat il pregatesc:)pupici!

pansy said...

O combinatie reusita ! si aratoasa!si felicitari si pentru aparitia in revista aia minunata !

simplu si bun said...

Ciao Mihaela,cautam o crema cu mascarpone pentru un tort de botez,a ta arata extraordinar imi plac pozele foarte mult,singura mea problema sunt ouale crude din compozitia cremei,adica pericolul ascuns acolo ...avand in vedere ca este pentru copii...pusi,Daiana

Mihaela said...

Daiana, multumesc pentru mesaj. Poti incerca sa bati ouale (albusul sau galbenusul separat) pe baie de aburi pana cand ajung la 66-70 grade Celsius (daca ai termometru) sau sunt foarte fierbinti la atingere. Trebuie sa mesteci in continuu in ele, apoi sa le bati la viteza mare sa se faca spuma. Eu folosesc asta la crema de bezea elvetiana, apoi adaug unt cand se racesc si sunt spuma. Nu am incercat cu mascarpone, dar cred ca ar merge :)
Poti incerca si alte variante, mascarpone cu frisca, batute impreuna, ambele reci, apoi adaugate arome, fructe, ciocolata.
Spor la treaba :)

Fab Chef said...

Mmmm, ce bunatati! Si ce frumos arata. Fac si eu musai musai!

Alice Kitchenette said...

Tiramisu...yummy, cine poate refuza o portie. Arata super delicios!

Roxana GreenGirl {A little bit of everything} said...

Foarte ispititoare pozele tale! Ador Tiramisu! Si visine, mama mia, ce pofta mi s-a facut!

Alexandra said...

Am niste visine ramase in congelator...le eliberez si trantesc un tiramisu ...iti spun maine cum a iesit... pup !!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails