December 20, 2012

Pavlova cu sos "curd" de zmeura/ Raspberry Curd Pavlova



Prajitura Pavlova este o prajitura simpla, in versiunea originala consta intr-o baza de bezea umpluta cu frisca si fructe proaspete. Ca raspuns la provocarea lunii decembrie la Dulce Romanie, unde Monica de la "The Foodie Family" ne provoaca sa facem bezele, am ales sa incerc Pavlova. Si cum nu puteam sa fac doar una simpla, am umplut-o cu sos "curd" de zmeura.

Pentru reteta de bezea am mers pe mana sigura a Inei Garten, si imi place combinatia bezelei dulci cu dulcele acrisor al sosului si prospetimea data de frisca. Bezeaua ajunge pentru o baza cu diametrul de 23 de cm, eu am ales sa fac mai multe portii mai mici. Se poate coace in avans si se poate asambla inainte de servire.

Ingrediente:

Bezeaua:

4 albusuri la temperatura camerei
un praf de sare
1 cup (200 gr) zahar
2 lingurite rase amidon
1 lingurita otet alb
1/2 lingurita extract de vanilie

Se incinge cuptorul la 82 grade Celsius (180 F)* Pregatiti o tava tapetata cu hartie de pergament. Optional, puteti desena cercuri pe hartie pentru cat de mare si cate bezele vreti sa faceti. Intoarceti hartia pe partea fara pix.

Nota: noul meu cuptor imi permite sa setez foarte exact temperatura. Pentru un cuptor obisnuit setati cea mai mica flacara posibila.

Bateti albusurile cu praful de sare aproximativ 1 minut, pana cand incep sa faca spuma. Cu mixerul mergand, adaugati zaharul treptat, in ploaie, pana cand tot zaharul este adaugat si amestecul este lucios (inca 2 minute).

Opriti mixerul, cerneti amidonul peste bezea, adaugati otetul si vanilia si cu o spatula, amestecati usor de sus in jos sa incorporati. Puneti amestecul intr-o punga cu varf foarte mare rotund sau o punga cu un colt taiat. Urmarind marcajele facute pe hartie, formati un disc de bezea, cu marginile mai inalte.

Coaceti in cuptorul incins pentru o ora si jumatate. Opriti cuptorul si lasati usa cuptorului inchisa, lasati bezeaua sa se raceasca in cuptorul stins 30 minute - 1 ora.

Se pot pastra la temperatura camerei 1-2 zile. Inainte de servire, umpleti cu sos de zmeura, frisca si/sau fructe proaspete.


"Curd" de zmeura
~puteti dubla cantitatile, dupa preferinta~

1/2 cup (120 ml) piure de zmeura*
1/2 cup (100 gr) zahar
1 ou + 1 galbenus
2 linguri de unt rece, in cubulete

*Pentru piureul de zmeura, pisati zmeura proaspata sau congelata si dezghetata si strecurati semintele prin sita.

Se pune piureul de zmeura si zaharul intr-o craticioara. Se lasa sa se incinga si sa se topeasca zaharul.
Separat se bat oul si galbenusul cu telul. Batand in continuu, se adauga amestecul fierbinte de zmeura, pana cand este totul amestecat. Se intoarce totul pe foc si se tine pe foc mic-mediu, mestecand in continuu, pana cand incepe sa se ingroase (ar trebui sa atinga 68 de grade Celsius (155 F). Luati de pe foc si adaugati untul, mestecati bine pana cand se topeste. Strecurati sosul si transferati-l intr-ul bol, acoperind cu folie de plastic chiar pe sos pentru a impiedica formarea unei cruste. Pastrati sosul in frigider.

6 comments:

FLORY said...

Arata minunat iar combinatia este grozava!Pupici

Paula Gafitescu said...

Super super!!! Si sosul ala e grozav, mai ales ca-mi place zmeurica la nebunie! Pupicei si Sarbatori fericite!!

Gabriela {What Liberty Ate} said...

Nu voi refuza niciodata o pavlova, e una dintre prajiturile mele preferate!

Sara & Miki said...

Minunata! Pup!

Anki said...

Foarte frumoasa fotografia ta, sunt convinsa ca si gustul prajiturii e pe masura. Cel mai tare ma incanta crema de zmeura, tre' sa fie o nebunie! :)
Sarbatori fericite!

Elena Toma said...

Ce minunatie!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails