March 27, 2012

Mousse de ciocolata alba si mascarpone cu sos de mure/ White chocolate mascarpone mousse with blackberry sauce


(Please scroll down for recipe in English)

In martie nu am fost prea activa pe blog, dar am avut motive intemeiate :) Nu puteam sa lipsesc insa de la provocarea mea preferata, Dulce Romanie. In martie, ajunsa pe blogul Cristinei - arome si culori, putem alege dintre cele doua ingrediente: pastele si frisca. Eu am ales sa fac ceva cu frisca, si va promit ca este si dulce, si aromata si colorata :)


Imi amintesc inceputurile mele in ale prajiturilor, cand foloseam frisca praf la pachet amestecata cu lapte, care de multe ori nici nu se intarea de ajuns. Dupa ce m-am mutat in State si am folosit prima data "heavy cream" pe care eu am tradus-o in retetele mele "frisca lichida neindulcita", nu m-am mai intors niciodata la frisca la pachet si nici nu i-am dus niciodata dorul. Nici nu inteleg de ce este nevoie de inlocuitori, cand din ceva natural si simplu poti face o frisca delicioasa.


In Romania am cautat-o in magazin destul de mult, si am descoperit-o dupa vreo doua saptamani intr-un raft ne-refrigerat sub numele "smantana pentru gatit", alaturi de Hulala (careia va rog numai sa ii cititi eticheta). Numele romanesc ar fi "smantana" dar se confunda cu smantana groasa si putin acrisoara. De asta cand am folosit la ciorba de burta smantana groasa, ma miram de ce nu arata cremoasa.
Smantana pentru gatit trebuie sa aiba continut de grasime mare (30%), face supele cremoase fara sa se "taie" si daca vreti sa o faceti frisca, trebuie sa fie foarte rece, cateva ore bune la frigider sau chiar o zi inainte. Mie mi s-a batut intotdeauna, a stat tare, iar ca sa o folosesc ca umplutura pentru tort am amestecat-o cu mascarpone, care este intr-un fel "jumatatea" care-i lipseste :)


Ideea de mousse alb mi-a venit dupa ce am vazut niste deserturi in meniul unui cunoscut restaurant. Am avut "dintele dulce" cu mine, dar m-am abtinut eroic, mai ales ca Tiramisu pe care il fac eu este cu siguranta mai bun decat al lor (si fara sa ma laud). Am cautat cateva retete de mousse care nu m-au satisfacut nici ele complet, asa ca am ales sa iau calea proprie, sa folosesc niste mure uitate in congelator de vara trecuta si iata ce a iesit:


Ingrediente:


Pentru sos:


10 oz (300 gr) mure*
1/2 cup (100 gr) zahar
1 lingurita zeama de lamaie
optional: 1 lingura lichior de portocale


*Puteti folosi mure proaspete sau congelate. Daca folositi congelate, nu este nevoie sa le decongelati inainte. Ca variatie, puteti substitui murele cu orice fel de fructe de padure.


Opriti cateva mure pentru decor. Puneti intr-o cratita la foc mic murele, zaharul si zeama de lamaie. Mestecati ocazional pana cand zaharul se topeste si se formeaza un sos. Lasati sa fiarba incet 10-15 minute, mestecand des, pana cand murele sunt patrunse si sosul se ingroasa usor. Se adauga lichiorul daca folositi si se lasa sa se raceasca.


Pentru mousse:


3 oz (90 gr) ciocolata alba
1 1/4 cups (320 ml) frisca lichida neindulcita
1 cup (8 oz, 230 gr) mascarpone
3/4 cup (90 gr) zahar pudra
1 lingura lichior de portocale (Cointreau)


Tocati ciocolata bucatele si topiti-o pe bain marie sau in cuptorul cu microunde, cate 20 de secunde odata, mestecand dupa fiecare tura, pana cand este omogena. Dati deoparte sa se racoreasca.


Puneti intr-un bol frisca lichida, mascarpone si zaharul pudra. Mestecati putin la viteza mica, apoi bateti la viteza mare pana cand incepe sa se intareasca. Luati 2 linguri din frisca batuta si amestecati-o cu ciocolata, apoi puneti totul inapoi peste frisca, batand la viteza mare pana cand este totul incorporat si mousse-ul sta tare. Adaugati lichiorul si bateti putin sa se incorporeze. Nu bateti prea mult, riscati sa aveti unt cu ciocolata :)


Puteti servi mousse-ul in castronele cu sos deasupra sau il puteti aranja in straturi in pahare transparente.




Ingredients:


For the sauce:

10 oz blackberries*
1/2 cup sugar
1 tsp lemon juice
optional: 1 tbsp orange liqueur

*Frozen or fresh fruit can be used. If using frozen, it is not necessary to defrost it. As a variation, you can use any berry you like.

Keep few berries for decor. Place the berries, sugar and lemon juice in a sauce pan over low heat. Stir occasionally until the sugar melts and a sauce forms. Let simmer for 10-15 minutes, stirring frequently until the berries are soft and the sauce thicken lightly. Add the orange liqueur if using and set aside to cool.


For the mousse:

3 oz white chocolate
1 1/4 cups heavy cream
1 cup (8 oz) mascarpone
3/4 cup powder sugar
1 tbsp orange liqueur (Cointreau)

Chop the white chocolate and melt it over a double boiler or in the microwave oven, 20 second at a time, stirring after each time, until smooth. Set aside to cool.

In the bowl of a standing mixer place the heavy cream, mascarpone and powdered sugar. Mix at low speed in the beginning, increase the speed to high and beat until soft peaks form. Take 2 tbsp of the mousse and mix it with the cooled chocolate, then add everything back in the bowl. Beat on high speed until incorporated. Add the liqueur and beat just a little to incorporate. Do not overbeat.

The mousse can be served in bowls with sauce on top or layered in glasses.

Enjoy!

March 25, 2012

"Nu îmi pierd speranţa"

 Pierduti in rapiditatea vietii de zi cu zi, cateodata uitam sa fim recunoscatori pentru ceea ce avem. Vrem o casa mai mare, dar uitam sa ii multumim Domnului pentru familia pe care o avem. Ravnim la haine frumoase, dar uitam sa fim recunoscatori pentru intregimea trupului pe care putem sa le purtam si binecuvantarile fizice care ne ajuta sa muncim sa putem sa le avem. Pentru ca a merge, a lucra, a vedea sunt binecuvantari.
Am primit un mesaj si o cerere de ajutor. Gabriela Tudorache este mama si sotie, iar boala pe care o are o impiedica sa vada. Pentru a face operatia necesara vindecarii are nevoie de ajutor.
Probabil ca va ganditi: "alta care cere bani..." Ce va rog eu este sa spuneti o rugaciune pentru Gabriela. Fie ca Domnul sa fie cu ea, sa ii dea putere si sa ii alunge boala, prin orice fel.
Daca vreti sa aflati mai multe detalii si considerati ca o puteti ajuta si financiar, va rog vizitati blogul Gabrielei la adresa: http://gabrielatudorache.blogspot.com/

"Stati linistiti, Domnul Se va lupta pentru voi" (Exodul 14:14)

March 23, 2012

Salata cu orez si dovlecei/ Rice and zucchini salad


(Please scroll down for recipe in English)

Provocarea secreta a Amei in luna martie m-a dus pe blogul doamnei Elena (Bucataria Elenei). Un blog plin de retete de salate, dar si de dulciuri, foarte greu de ales numai o reteta. Am gasit vreo doua feluri de hummus care mi-au atras atentia si vreau sa le fac atunci cand voi avea timp, dar daca luna trecuta am facut un pui intreg, de data aceasta am ales ceva vegetarian, vegan, de post, si foarte delicios. O salata adaptata dupa o reteta a lui Jamie Oliver, potrivita pentru primavara, in care dovleceii raman crocanti si gustosi, busuiocul se infuzeaza in orezul fierbinte, iar ardeii copti sunt acompaniamentul perfect colorat sa intregeasca tabloul.

Ingrediente:

1 cup (180 gr) orez basmati
2 cups (480 ml) apa
2 dovlecei mici si fragezi
1-2 ardei copti si taiati feliute
2 fire de ceapa verde
2-3 linguri de ulei de masline
2 linguri otet balsamic
sare si piper dupa gust
cateva frunze de busuioc

Spalati orezul, scurgeti-l si puneti-l in apa cu putina sare la fiert. Din momentul in care incepe sa fiarba nu este nevoie sa il mestecati, lasati-l sa fiarba la foc mic-mediu, partial acoperit, pentru 10-12 minute.

Intre timp, taiati dovleceii cubulete, cu coaja cu tot. Puneti intr-un bol dovleceii, ardeii, uleiul, otetul balsamic, putina sare si piper si busuiocul taiat fasii. Cand orezul este fiert, puneti-l fierbinte peste legumele pregatite si mestecati bine. Adaugati si ceapa verde tocata mic si gustati daca mai este nevoie de sare si piper. Daca mancarea nu este sezonata bine, tot ce e posibil sa nu va placa :)

Pofta buna!



Ingredients (adapted from Jamie Oliver via Bucataria Elenei):

1 cup basmati rice
2 cups water
2 small zucchini
1-2 red bell peppers, roasted, peeled and cleaned
2 green onions
2-3 tbsp extra virgin olive oil
2 tbsp balsamic vinegar
salt and pepper after taste
few basil leaves

Wash and drain the rice, and place it in a saucepan with the water and little salt. Bring to a boil, cover partially and let boil for 10-12 minutes on low-medium heat. It is not necessary to stir it.

Meanwhile, prepare the vegetables: cut the zucchini in cubes, slice the roasted peppers. Place it in a large bowl, with the oil, balsamic vinegar, salt, pepper and chiffon basil. When the rice is ready, add it over the vegetables and mix well. Add the chopped green onions and taste for salt and pepper. If it's not well seasoned, it may taste bland.

Enjoy!

March 12, 2012

Tort "Catifea rosie" - foarte rosie/ Very Red Velvet Cake


(Please scroll down for recipe in English)

Vreau sa cred ca sunt o persoana echilibrata in privinta mancarii (si nu numai). Mananc carne, care cred ca este necesara in cantitati limitate binenteles, incerc sa aduc legume la masa in cat mai multe forme, pe cat posibil organice (rom. bio) fara sa fiu extremista. Mananc ciocolata si prajituri cu cat se poate masura, cu zahar, fara indulcitori chimici, carora nu le suport gustul (daca vreti sa slabiti, numarati bine caloriile care in cazul prajiturilor se adauga prea repede :)) Poate ca v-ati dat seama ca nu imi place sa folosesc culori chimice si incerc sa gasesc multe feluri naturale de a colora mancarea, care mi-a reusit de foarte multe ori. Numai "catifeaua rosie" in varianta cu sfecla nu a iesit foarte "catifelata" si nici foarte rosie. Asta este una din exceptiile in care folosesc colorant alimentar. Si cu aceasta ocazie cred ca am folosit toata cantitatea de colorant pentru intreg anul. Dar a iesit rosie. Clar rosu, fara nici un fel de dubii :))
Reteta este adaptata dupa Sprinkle Bakes in care ea folosea colorant lichid, pe care eu l-am substituit cu aceeasi cantitate de colorant gel Americolor, care a fost prea mult. Cred ca totusi mai trebuie sa mai fac odata tortul asta sa reduc din culoare si sa vad cum se comporta.
Pentru crema am adaugat la crema clasica de unt si crema de branza niste ciocolata alba si a rezultat cea mai buna varianta la "cream cheese frosting". Iar aspectul dezordonat l-am "lucrat" mai mult decat s-ar parea :))

Ingrediente:

2 1/2 cups (250 gr) faina
1 lingurita sare
2 cups (400 gr) zahar
2 sticks (226 gr) unt la temperatura camerei
2 oua
1 lingura cacao
1 1/2 linguri colorant lichid rosu (cititi va rog mai sus despre substitutie cu colorant gel)
1 cup (240 ml) kefir
1 lingurita extract de vanilie
1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
1 lingura otet alb

Incingeti cuptorul la 180 grade Celsius (350 F). Ungeti cu un strat subtire de ulei doua tavi rotunde de 20 cm.
Nota: puteti tapeta fundul tavilor cu hartie de copt, in tavile mele de aluminiu nu a fost necesar, blaturile au iesit foarte frumos din tava.

Amestecati bine colorantul cu cacaoa si putin kefir pana cand se formeaza o pasta si dati deoparte. Cerneti faina si sarea si dati deoparte.

Bateti untul si zaharul pana cand devin o crema. Adaugati ouale, cate unul odata, batand dupa fiecare. Adaugati alternand faina si kefir, mestecand (cu o spatula) sa se incorporeze, apoi adaugati si vanilia. Adaugati amestecul de cacao si colorant si mestecati sa se incorporeze. Stingeti intr-un castronel bicarbonatul de sodiu cu otetul pana cand face spuma si adaugati imediat in compozitie. Mestecati bine, apoi impartiti compozitia in mod egal in tavile pregatite si nivelati. Coaceti in cuptorul incins pentru 35-40 de minute cand o scobitoare introdusa in mijloc iasa afara curata. Scoateti blaturile din tavi si lasati sa se raceasca complet.

Crema:

2 sticks (226 gr) unt la temperatura camerei
2 pachete (16 oz, 450 gr) crema de branza Philadelphia la temperatura camerei
3 oz (85 gr) ciocolata alba tocata bucati
1 lingurita extract de vanilie
1 cup (115 gr) sau mai mult zahar pudra, dupa gust

Topiti ciocolata alba la bain marie sau in cuptorul cu microunde, cate 20 de secunde odata, mestecand bine dupa fiecare tura pana cand este omogena. Dati deoparte sa se racoreasca.

Bateti bine untul si crema de branza, adaugati ciocolata racorita si incorporati. Adaugati vanilia si zaharul pudra si bateti sa se incorporeze foarte bine (bateti la inceput la viteza mica sa nu "vopsiti" bucataria in alb). Gustati si mai adaugati zahar daca va place mai dulce.

Pentru a asambla tortul, taiati fiecare blat in doua pe lung, umpleti cu crema si decorati.


Ingredients (adapted after Sprinkle Bakes):
2 ½ cups flour
1 tsp salt
2 cups sugar
2 sticks butter at room temperature
2 eggs
1 tbsp cocoa
1 ½ tsp liquid red food coloring*
1 cup kefir
1 tsp vanilla extract
½ tsp baking soda
1 tbsp white vinegar

*I used 1 ½ tbsp Americolor gel food coloring, which I found too much. Feel free to start with less color.

Preheat the oven at 350F. Grease with little vegetable oil two 8” round pans.
Mix the food coloring with the cocoa powder and little kefir until a paste forms. Set aside. Sift the flour and the salt together and set aside.
Combine the butter and sugar in a large bowl and beat until creamy. Add the eggs, one at a time, beating after each addition. Add the flour mixture to the bowl alternately with the kefir, starting and ending with the flour. Blend in the vanilla. Add the color mix and stir to incorporate.
In a little bowl add the baking soda and the vinegar, mix, let bubble and immediately add to the mix, blend until the batter is consistent.
Divide the mixture equally in between the two pans, level the tops with a spatula and bake in the preheated oven for 35-40 minutes, when a toothpick inserted in the center comes out clean. Remove, turn out to racks and let cool completely.

Cream cheese and white chocolate frosting:
2 sticks butter at room temperature
2 packs (8 oz each) cream cheese
3 oz white chocolate, chopped
1 tsp vanilla extract
1 cup or more powder sugar
Melt the white chocolate on a double boiler or in the microwave, 20 seconds at a time, stirring after each round, until smooth. Set aside to cool.
Beat the butter and cream cheese, add the cooled white chocolate and beat to blend. Incorporate the vanilla and powder sugar (low speed first so you don’t get covered in white). Taste and add more sugar if you like sweeter.
To ensemble the cake, cut lengthwise each cake, frost, decorate and enjoy!




March 02, 2012

Cupcakes cu banane si crema de ciocolata - fara oua/ Eggless banana cupcakes with chocolate topping


(Please scroll down for recipe in English)

Poate nu v-ati pus niciodata problema care ar diferenta intre parcarea in Romania si parcarea in State. Poate nici nu ati avut motiv. Dar sa va povestesc cum sta treaba (vazuta de mine). Orasele din Romania sunt construite pentru oameni fara masini. Daca inainte sa plec din Romania treaba asta nu m-a afectat prea mult pentru ca nu aveam masina, la ultima vizita treburile stateau altfel. In Romania sunt cele mai "tari" masini, locuri de parcare foarte putine, parcheaza fiecare cum apuca. In parcarile noi construite se parcheaza tot fiecare cum apuca, chiar daca ocupa doua locuri de parcare si magazinul este aglomerat inainte de Sarbatori. Numai pe un singur rand se mai salvau vreo patru locuri daca toata lumea parca intre linii (daca ai parcat stramb, ceea ce mi se intampla si mie de multe ori, dai inapoi si parchezi drept). Cand masinile trec prin fata magazinului, nu dau prioritate nimanui, nici macar unei mame cu carucior.

In State, treburile stau diferit. Parcarile pentru magazine sunt mari si de ajuns pentru toti (mai putin pentru cei care vor sa parcheze primii langa usa). Chiar si in down-town (centrul orasului unde sunt de obicei zgarie norii) sunt parcari, cu plata, dupa caz. In fata magazinelor sunt doua sau trei stop-uri ca sa dai prioritate la pietoni. In cladirile cu apartamente, locurile de parcare sunt numerotate. Dar daca stai intr-un apartament cu un dormitor si ai doua masini pe un singur loc de parcare, te-ai cam "ars" si ai data limita cand sa te muti sau sa scapi de masina. Cum de masina nu scap pentru ca imi trebuie, trebuie sa rezolvam altfel problema. Foarte stresant, stiu.

Stresul se rezolva (partial!) cu cupcakes: cu banane si lapte condensat, iar crema de ciocolata cu unt de cocos. Am dezvoltat o reteta proprie in care am folosit lapte condensat si unt de cocos. Nu am pus oua si nu am fost foarte sigura cum vor iesi, dar au fost foarte pufoase. Cred ca se poate folosi si ulei in locul untului de cocos, dar cum nu am testat, nu pot sa fiu sigura. Pentru crema de ciocolata, untul de cacao se poate substitui cu unt normal.


Ingrediente (14-16 bucati):

1/2 cup (100 gr) unt de nuca de cocos
1 cup (240 ml) lapte condensat
1 cup (240 ml) lapte de nuca de cocos
1 2/3 cup (170 gr) faina
1 lingurita bicarbonat de sodiu
1/2 lingurita sare
1 lingurita extract de vanilie
2 banane bine coapte

Incingeti cuptorul la 180 grade Celsius (350 F). Pregatiti o tava de muffins cu hartiute.

Bateti untul de nuca de cocos cu laptele condensat pana se omogenizeaza, apoi adaugati jumatate din laptele de nuca de cocos. Adaugati faina cernuta cu sarea si bicarbonatul de sodiu si mestecati pana cand este incorporata, apoi subtiati compozita cu restul de lapte de nuca de cocos. Adaugati vanilia si bananele curatate de coaja si zdrobite cu furculita. Puneti compozitie in tava pregatita, lasand foarte putin loc liber, nu se vor ridica foarte mult. Coaceti in cuptorul incins pentru 18-20 minute si testati cu o scobitoare introdusa in mijlocul uneia din cupcakes: ar trebui sa iasa afara curata.


Lasati sa se raceasca in tava cateva minute, apoi scoateti-le si lasati-le sa se raceasca complet.


Crema de ciocolata:


1 cup (200 gr) unt de nuca de cocos
1/2 pachet (aprox 110 gr) crema de branza Philadelphia
50 gr ciocolata (50% sau mai mult cacao)
1/4 cup (25 gr) cacao
2/3 cup - 1 cup zahar pudra
1 lingurita extract de vanilie


Topiti ciocolata bucatele pe bain-marie sau in cuptorul cu microunde, 20 de secunde odata, mestecand dupa fiecare tura, pana cand este topita si omogena. Dati deoparte sa se racoreasca.


Bateti untul cu crema de branza, apoi adaugati cacaua, incorporati, apoi zaharul pudra, dupa cat va place de dulce. Bateti sa se incorporeze. Adaugati ciocolata topita si racorita, apoi vanilia si bateti pana cand totul este omogen.


Decorati cupcakes-urile dupa ce s-au racit.



Ingredients (14-16 pieces):

½ cup coconut butter
1 cup sweetened condensed milk
1 cup coconut milk
1 2/3 cup flour
1 tsp baking soda
½ tsp salt
1 tsp vanilla extract
2 ripe bananas

Preheat the oven at 350 F. Prepare and line a muffin tin.

Beat the coconut butter and the condensed milk, and then add half of the coconut milk. Beat to combine. Sift the flour, salt and baking soda, add to the mix and incorporate. Add the rest of the coconut milk to thin the batter. Add the vanilla and the peeled and fork smashed bananas. Mix to incorporate, do not over mix. Pour the mixture in the prepared tin, ¾ of the way, they won’t rise too much. Bake in the preheated oven for 18-20 minutes and test with a toothpick: inserted in the middle of one cupcakes, should come out clean.

Let cool few minutes, remove from baking tin and let cool completely.

Chocolate topping:

1 cup coconut butter (can be substituted with regular butter)
½ pack (4 oz) Philadelphia cream cheese
50 grams (about 2 oz) chocolate (50% or more cocoa)
¼ cup cocoa
2/3 cup to 1 cup powdered sugar
1 tsp vanilla extract

Melt the chopped chocolate in a double boiler or in the microwave, 20 seconds at a time, stirring after each set, until is smooth. Set aside to cool.

Beat the coconut butter and cream cheese; add the cocoa, then the powdered sugar, after taste. Beat to incorporate. Add the melted cooled chocolate, then the vanilla extract and beat until smooth.

Decorate and enjoy!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails