September 27, 2012

Tort aniversar cu nuci si crema mocha cu ciocolata alba/ Anniversary cake with walnuts and white chocolate mocha filling



Pentru aniversarea de 3 ani a nuntii noastre am vrut sa "reproduc" tortul de la nunta in viziunea mea. Si am vrut sa incerc o combinatie noua, un tort cu nuci, a carui reteta o aveam salvata mai demult. Dar cum stiti ca planul de acasa nu se nimereste cu cel din targ, blatul cu (multe) nuci a iesit foarte subtire (foarte bun la gust de altfel), dar de nefolosit la un tort cu etaj. Atunci am incercat reteta lui Miha de la Dulciuri fel de fel si am facut un tort insiropat, cum numai in Romania se face si cum nu mai facusem de mult. A fost excelent, cu siguranta o reteta de retinut (de aceea o si postez). Ce am invatat din aceasta experienta? Torturi insiropate si fondantul nu "fac casa" buna. Deloc. It's a NO No! Chiar daca am acoperit bine tortul in crema de unt, siropul tot si-a facut loc pe la baza tortului. Acoperit insa in crema, nu ar trebui sa aveti probleme (daca nu sunteti familiari cu fondantul, siropul si cremele pe baza de frisca/lapte topesc fondantul).
Pentru a acoperi tortul in exterior (sub fondant) am folosit crema de la Cupcakes mocha cu ciocolata.
 


Blatul:

9 oua
9 linguri (125 gr) zahar
6 linguri ulei
9 linguri (120 gr) faina
12 linguri (90 gr) nuci coapte si macinate
3 lingurite praf de copt

Nota: Etajele au avut  15 cm (6") cel mic si 20 cm (8") cel mare. Pentru fiecare etaj am folosit doua tavi, deci 4 tavi, 2 x 15 cm si 2 x 20 cm.

Incingeti cuptorul la 180 grade Celsius (350 F). Pregatiti tavile: tapetati fundul cu hartie de pergament si ungeti-le cu un strat subtire de ulei.

Amestecati cu telul faina, nucile macinate si praful de copt. Dati deoparte.

Separati albusurile de galbenusuri. Bateti albusurile spuma, iar cand incep sa spumeze, adaugati treptat zaharul. Bateti in continuare pana cand sunt tari si lucioase. Frecati putin galbenusurile cu uleiul si adaugati-le peste albusuri. Mestecati usor, de sus in jos, sa se incorporeze. Adaugati amestecul de faina si mestecati usor pana cand totul este incorporat, fara sa dezumflati albusurile.

Impartiti amestecul in tavile pregatite si coaceti in cuptorul incins pentru 30 de minute, sau pana cand o scobitoare introdusa in mijlocul blatului iasa afara curata. Lasati sa se racoreasca, scoateti din tavi si lasati sa se raceasca complet.


Siropul de caramel:

1 cup (200 gr) zahar
2 cups (500 ml) apa
1/2 cup (120 ml) lichior de alune Frangelico

Topiti zaharul intr-o cratita pana cand tot zaharul este topit si are o culoare aramiu inchis (nu il lasati prea mult, se va arde si va avea gust amar). Adaugati apa si lasati pe foc mic pana cand tot caramelul este topit. Lasati sa se raceasca si adaugati Frangelico.


Crema mocha cu ciocolata alba:

300 gr ciocolata alba tocata cu cutitul
2 cups (500 ml) frisca lichida neindulcita
1/2 cup (aprox 100 gr) mascarpone
1 lingurita extract de cafea (optional)*
2 lingurite de ness dizolvate in 1/4 cup (60 ml) frisca lichida neindulcita

*Daca nu folositi extract de cafea, mariti cantitatea de ness cu 1-2 lingurite.

Topiti pe bain marie ciocolata alba si frisca lichida, pana cand este complet topita. Lasati sa se raceasca bine la frigider, chiar peste noapte (daca nu va fi bine rece, nu se va bate).
Bateti amestecul la viteza mare pana cand incepe sa se intareasca. Adaugati mascarpone si extractul de cafea si bateti sa se incorporeze, apoi adaugati ness-ul topit in frisca lichida si bateti la viteza mare sa se incorporeze. Ar trebui sa aveti o crema care sta tare.

Pentru asamblat, am taiat fiecare blat in doua, deci fiecare etaj a avut 4 straturi. Insiropati cu sirop si umpleti cu crema.
Pentru a imbraca in fondant, am acoperit torturile in crema pe baza de unt. Cititi mai sus despre experienta mea cu fondantul si torturile insiropate.

In stanga este tortul de la nunta, in dreapta este tortul de la aniversare.

September 25, 2012

Zacusca "a la My Way"/ Romanian Vegetable Spread - Zacusca



Ajunsi pe meleaguri americane, toti romanii imigranti (sau nu) vor spune ca legumele si fructele nu au nici un gust. Normal ca nu au gust, cand vrem sa mancam rosii in ianuarie, capsuni in februarie si struguri in aprilie, legume si fructe aduse in supermarketuri de la mii de kilometri, culese inainte de vreme si pastrate nu se stie cum, ca sa arate perfect in raft.
Unii dintre ei (imigranti) aleg sa traiasca ani cu melancolia ca mancarea era mai buna "acasa". Altii incearca alternative, ca o mica gradina, pietele de fermieri sau chiar fermele de unde poti culege singur fructe si legume. Asa am descoperit eu, acum cativa ani buni, o ferma de legume, chiar inainte sa descopar piata. Pe alese rosii, ardei, vinete, gogonele, m-au imbiat sa fac zacusca, muraturi si gogonele murate.

La zacusca, m-am gasit din nou in fata unei situatii asemanatoare sarmalelor: retete de genul "10 kg de vinete, 10 kg ardei...", resurse limitate de spatiu in bucataria mea de 3x3, oale care nu cuprindeau 10 kg sau mai mult de zacusca, fara masina de tocat. Asadar a trebuit sa adaptez. Aveam macar linguroaiele de lemn, bine aprovizionata din Romania.

Am facut zacusca in fiecare toamna din ultimii ani, dar abia acum m-am hotarat sa o pun "pe hartie", ca raspuns la provocarea lunii septembrie la Dulce Romanie, unde Nicol de la All Day Cooking, pe langa piersici, ne provoaca sa facem ceva si pentru camara.

Pentru a pastra zacusca timp mai indelungat, am incercat mai multe variante: cea cu aspirina, cea la cuptor, si cea cu ulei fierbinte in capatul borcanului. Cea mai buna metoda mi s-a parut sterilizarea, sau "canning-ul" american, metoda pe care am folosit-o la Ardeii marinati si pe care o descriu mai jos.



Ingrediente:

6 vinete medii
10 ardei grasi rosii (mari)
1 1/2 cups (360 ml) ulei
4-5 cepe potrivite, tocate
aprox 1 kg rosii, curatate de codite si date prin blender sau robot (au rezultat 3 cups (500 ml) suc de rosii)
2 linguri sare
piper proaspat macinat
2 foi de dafin
2 lingurite otet balsamic

Vinetele se inteapa din loc in loc cu varful unui cutit si se coc pe gratar, intorcandu-se pe toate partile, pana cand sunt moi. Se lasa sa se racoreasca, se curata de coaja si se lasa sa se scurga pe un tocator (cel putin o ora). Dupa ce s-au scurs, se toaca cu satarul de lemn sau o lingura de lemn.
Ardeii se coc pe gratar, intorcandu-se pe toate partile. Se lasa sa se raceasca si se curata de coaja si seminte. Nu spalati ardeii!! Nu aruncati zeama lasata de ardei, strecurati-o de seminte si pastrati-o.

Nota: ar trebui sa aveti o cantitate aproximativ egala in volum de ardei si vinete.

Intr-o oala cu fundul gros se incinge uleiul pe foc mediu. Se adauga ceapa si se caleste pana cand incepe sa se inmoaie. Se adauga rosiile si se fierb pana cand incep sa scada usor, aprox 20 de minute. In timpul fierberii adaugati sarea, foile de dafin si piper macinat.
Intre timp, tocati ardeii cu cutitul, cat de mare doriti, si adaugatii in oala, impreuna cu zeama de ardei. Adaugati apoi si vinetele si dati focul mic. Mestecati foarte des, pana cand totul este fiert, inca 10-20 de minute. Scoateti foile de dafin.
Daca va place zacusca "chunky" cu bucati mari prin ea, o puteti lasa asa, sau o puteti face piure cu mixerul vertical. Gustati de sare, si adaugati cat vi se pare potrivit. Adaugati si otetul balsamic si gustati din nou.

Aveti pregatite borcane cu capac foarte bun si o cratita in care fierbe apa in timp ce faceti zacusca (nivelul apei nu trebuie sa fie foarte inalt).

Puneti zacusca fierbinte in borcanele pregatite, insurubati capacele si puneti-le in apa care fierbe. Lasati la foc mic-mediu pentru 15 minute. Scoateti cu foarte mare grija borcanele, sunt fierbinti!

Lasati-le sa se raceasca si sunt gata de pus in camara.
Dupa deschiderea borcanului, pastrati zacusca in frigider.

September 13, 2012

Mini tarte cu cardamom si crema brigadeiro cu ciocolata/ Mini Cardamom Tarts with Brigadeiro Filling



Am descoperit de curand crema brigadeiro, de origine braziliana, o crema fara oua si aproape fara unt, care mi-a atras imediat atentia. Trebuia neaparat incercata, si mi s-a parut momentul potrivit de a folosi formele de mini tarte care isi asteptau de mult randul. Am dat o aroma de cardamom crustei (cat de mult imi place cardamomul proaspat macinat) si am adaugat putin ness cremei. Sunt asa de dragute, prezentabile si bune bune bune!
Crusta de tarta poate fi folosita in orice dimensiuni sau forme.



Crusta pentru tarte (adaptata dupa Barefoot Contessa)
~16 bucati~

1 1/4 cups (180 gr) faina
3 linguri zahar
1/2 lingurita sare
3/4 stick (6 linguri, 85 gr) unt rece taiat bucati
2 linguri untura rece
1/4 cup (60 ml) apa rece

Aluatul se prepara rece.

Amestecati faina, zaharul si sarea intr-un bol si dati in congelator 5-10 minute.
In robotul de bucatarie adaugati amestecul rece de faina, untul si untura. Pulsati pana cand untul este bucatele mici ca boabele de mazare. Porniti robotul si adaugati apa, pana cand aluatul se strange intr-un loc. Rasturnati aluatul pe o plansa fainata si formati intr-un disc. Inveliti in folie de plastic si dati la frigider cel putin 30 de minute (se poate lasa si pe a doua zi).

Incingeti cuptorul la 190 grade Celsius (375 F). Pregatiti formele in care doriti sa coaceti tartele.

Nota: eu am avut 8 forme foarte mici, si am copt in doua ture.

Scoateti aluatul rece si, pe o plansa fainata, taiati-l in cate forme aveti disponibile. Intindeti usor si repede fiecare bucata in grosime de aprox 1/2 cm si puneti-o in forme, mai mult indesand aluatul in tarta decat tragandu-l. Rulati cu sucitorul pe marginile formelor si taiati excesul de aluat. Inveliti resturile de aluat si dati-le la frigider inainte sa se incalzeasca.
Procedati la fel cu restul formelor.

In fiecare tarta puneti o bucata de hartie de copt sau folie de aluminiu unsa si umpleti-o cu boabe de fasole/orez (puteti pastra boabele pentru a le folosi din nou la tarte, dar nu mai sunt bune de mancare). In tartele mele micute s-au potrivit exact hartiute de mini-muffins.

Coaceti in cuptorul incins pentru 10 minute. Scoateti hartiile cu boabe de fasole, intepati fundul tartelor cu furculita si mai coaceti inca 15 minute, pana cand tartele sunt usor rumenite. Lasati sa se raceasca si scoateti-le din forme, vor iesi foarte usor.

Procedati la fel cu aluatul ramas.


Crema brigadeiro (adaptata dupa Lulu's Sweet Secrets)

1 cutie (14 oz, 396 gr) lapte condensat indulcit
1/2 lingura unt
100 gr ciocolata (cel putin 50% cacao), tocata bucati
1/4 cup (60 ml) frisca lichida neindulcita
1/2 lingura miere
1/2 lingurita ness

Puneti toate ingredientele intr-o craticioara pe foc mic. Mestecati des, pana cand totul este omogenizat. Tineti pe foc mic, pana cand crema se ingroasa si, tragand dare cu spatula/lingura, cremei ii ia cateva secunde sa revina la loc. Transferati crema intr-un bol uns cu putin unt si lasati sa se raceasca. Umpleti tartele cu crema la temperatura camerei.

Enjoy!


Later edit: am recitit postarea si am observat ca am uitat sa scriu despre cardamom in aluatul tartei. Adaugati 1/2 lingurita cardamom, proaspat macinat daca se poate, in amestecul de faina.


Cupcakes cu afine/ Blueberry Cupcakes



Dimineti racoroase de septembrie... vara se duce, lasand locul toamnei romantice. Nu imi placea toamna in Romania, imi amintesc de multe zile ploioase. De cand m-am mutat aici, mi-am schimbat parerile: toamna vine putin mai tarziu, are mai multe zile insorite. Trecerea la frigul iernii este mai lina, cu supe crema si arome coapte.
Inainte de supe insa, cu ultimele arome de vara am facut cupcakes, pentru ca din cand in cand se necesita cupcakes.

Ingrediente (adaptata dupa revista Marthei Stuart - Living)

Amestecul cu scortisoara:
~mi-a ramas mult amestec, puteti injumatati cantitatile~

6 linguri zahar
1/4 cup (aprox 4 linguri) zahar brun
1 lingurita scortisoara

Amestecati bine toate ingredientele si dati deoparte.

Cupcakes:

1 2/3 cups (170 gr) faina
1/4 lingurita bicarbonat de sodiu
1 lingurita praf de copt
1/2 lingurita sare
1 stick (113 gr) unt la temperatura camerei
1 cup (200 gr) zahar
2 oua
1 lingurita extract de vanilie
3/4 cup (180 ml) kefir
aprox 1 cup (1 cana) afine proaspete

Incingeti cuptorul la 190 grade Celsius (375 F). Pregatiti cu hartii o tava de muffins.

Cerneti impreuna faina, sarea, bicarbonatul de sodiu si praful de copt. Dati deoparte.
Bateti untul impreuna cu zaharul pana cand devin o crema. Adaugati pe rand ouale, batand dupa fiecare adaugare, apoi adaugati vanilia si bateti pana se incorporeaza. Adaugati amestecul de faina si kefirul alternativ, incepand si terminand cu faina, mestecand dupa fiecare adaugare. Adaugati si afinele si mestecati usor numai cat sa se amestece uniform, fara sa le spargeti.

Umpleti pe 3/4 cu aluat tava pregatita. Presarati amestec cu scortisoara peste fiecare si apasati usor cu degetele sa se lipeasca. Coaceti in cuptorul incins pentru 20-22 minute, pana cand o scobitoare introdusa in mijlocul uneia din cupcakes iasa afara curata. Lasati sa se raceasca in tava cateva minute, scoateti si lasati sa se raceasca complet inainte de a decora cu crema.

Crema:

1 1/4 sticks (145 gr) unt la temperatura camerei
un pachet (8 oz, 225 gr) crema de branza Philadelphia
1/2 lingurita extract de vanilie
1 1/4 cups (aprox 150 gr) zahar pudra, sau dupa gust
1/8 cup (30 ml) frisca lichida neindulcita, rece
aprox 3 linguri gem de afine


Bateti impreuna untul si crema de branza, pana cand sunt crema si bine amestecate. Adaugati vanilia si zaharul pudra si bateti (usor la inceput, apoi la viteza mare) pana cand totul este bine amestecat. Adaugati frisca lichida neindulcita si bateti la viteza mare 1-2 minute, pana cand crema este pufoasa si bine omogenizata. Puneti gemul de afine, si fara sa mestecati, puneti crema in punga de decorat (cu varf sau cu un colt taiat) si decorati cupcakes-urile reci.

Pofta buna!


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails