December 24, 2012

Rugelach cu zmeura si ciocolata/ Raspberry and Chocolate Rugelach


M-am indragostit iremediabil de aceste prajiturele de prima data cand le-am facut. Si apoi din nou, de fiecare data cand le-am refacut. Am privit fotografia lui Megi cu rugelach crude gata pentru cuptor asa de multe ori... cum stau dragutele asa aliniate... Si cum sa nu iti placa rugelach: un cornulet rulat dintr-o coca frageda cu crema de branza si umpluturi care difera si iti excita papilele gustative. Sincer, nu stiu care este umplutura clasica, dar mi-a placut foarte mult cea cu nuci si scortisoara a Inei Garten, iar acum am incercat o varianta proprie: cu jeleu de zmeura si ciocolata.

Si in ajun de Craciun va multumesc tuturor celor care ma vizitati si va urez sa aveti un Craciun fericit si binecuvantat, cu liniste in suflete si in casa!


Ingrediente:

2 stick-uri  (226 gr) unt la temperatura camerei
1 pachet (226 gr) crema de branza Philadelphia la temperatura camerei
1/4 cup (50 gr) zahar
1/4 lingurita sare
1 lingurita extract de vanilie
2 cups (200 gr) faina

Pentru umplut:

aprox 8 linguri jeleu de zmeura*
ciocolata tocata foarte marunt

Mai aveti nevoie de:

faina pentru intins
1 ou pentru uns
putin zahar brun pentru presarat deasupra

* Pentru jeleul de zmeura, folositi cantitati egale de zmeura piure strecurata de seminte si zahar. Fierbeti zmeura si zaharul, impreuna cu putina zeama de lamaie pe foc mic, cam 10-15 minute, mestecand des pana cand incepe sa se ingroase, fara sa ajunga la consistenta dulcetei. Alternativ, puteti folosi gem/dulceata de zmeura de buna calitate.

Bateti untul si crema de branza pana cand sunt combinate. Adaugati zaharul, sarea si extractul de vanilie, bateti sa se incorporeze. Adaugati faina si mestecati la viteza mica doar pana este incorporata, fara sa bateti prea mult. Rasturnati aluatul pe o plansa bine fainata si impartiti-l in 4 bucati egale. Inveliti fiecare bucata in folie de plastic si tineti cel putin o ora in frigider. Aluatul poate fi pastrat o saptamana in frigider sau poate fi congelat pentru mai mult timp.

Cand sunteti gata de intins, incalziti usor aluatul, cat sa poata fi intins, dar sa ramana inca rece. Intindeti o foaie rotunda de aprox 23 cm in diametru. Ungeti cu un strat subtire si uniform de jeleu si presarati cu ciocolata. Apasati usor cu palma sa se lipeasca. Taiati aluatul in 12 bucati egale, ca la pizza: odata in sferturi, apoi fiecare sfert in trei. Incepand de la partea lata incepeti si rulati cornuletele si asezati-le intr-o tava tapetata cu hartie de pergament. Dati la frigider 30 de minute cornuletele rulate.



Intre timp, preincalziti cuptorul la 180 de grade Celsius (350 F). Dupa ce au stat de ajuns la frigider, ungeti cornuletele cu ou batut si presarati putin zahar brun. Coaceti in cuptorul incins pentru 20-22 minute, cand sunt usor rumenite.

Lasati sa se raceasca si pastrati intr-un container acoperit la temperatura camerei.

Pofta buna!

December 21, 2012

Omuleti de turta dulce cu ciocolata/ Chocolate Gingerbread Men


Dupa ce in anii trecuti de Craciun am facut fursecuri simple decorate cu diverse glazuri, voiam ca in anul acesta sa incerc si prajiturele din ciocolata si din cele de turta dulce. Dar ca de obicei, inainte de Sarbatori zilele cam intra in sac si am gasit aceasta reteta care le imbina pe amandoua. Am taiat cele mai multe prajiturelele in forme de omuleti si le-am decorat cu putina glazura regala.

Reteta poate parea mai elaborata sau cu multe ingrediente, dar rezultatul este excelent, neaparat de retinut, mai ales daca aveti copii si vreti sa va "ajute" la decorat.

Ingrediente (adaptata dupa Good Life Eats):

3 1/3 cups (330 gr) faina
1/2 cup (50 gr) cacao
3/4 cup (100 gr) zahar brun
3/4 lingurita bicarbonat de sodiu
1 lingura scortisoara
1 lingura ghimbir pudra
3/4 lingurita cuisoare macinate
1/2 lingurita sare
1 lingurita coaja de portocala data pe razatoare
1 1/2 sticks (12 linguri, 170 gr) unt la temperatura camerei, nu foarte moale, taiat cubulete
1 ou la temperatura camerei
3/4 cup (180 ml) melasa
2 oz (aprox 50 gr) ciocolata semidulce, de buna calitate, taiata bucatele foarte mici

In bolul mixerului adaugati faina, cacaoa, zaharul brun, bicarbonatul de sodiu, scortisoara, ghimbirul, cuisoarele, sarea si coaja de portocala. Amestecati la viteza mica sau cu telul ca totul sa fie bine combinat. Adaugati untul si mestecati la viteza mica cam 1 minut - 1 minut si jumatate, pana cand amestecul are consistenta nisipului ud. Adaugati ciocolata tocata si amestecati. Daca folositi mixerul mare, schimbati telul cu paleta. Daca ati folosit mixerul de mana, folositi pentru etapa urmatoare numai o lingura sau o spatula.

Separat, bateti oul si melasa impreuna. Adaugati-o peste amestecul de mai sus si mestecati pana cand totul este bine combinat. Transferati tot amestecul pe o plansa usor fainata. Impartiti aluatul in doua bucati egale. Inveliti fiecare bucata in folie de plastic si tineti la frigider cel putin o ora.

Cand aluatul este rece, pregatiti tavile in care veti coace turta dulce cu hartie de pergament.

Lucrati cu cate o bucata de aluat odata. Modelati-o putin in maini sa se incalzeasca atat cat sa poata sa fi intinsa, dar sa ramana inca rece. Formati un disc si puneti-l intre doua foi de hartie de pergament. Intindeti aluatul intre hartiile de pergament pana cand are grosimea de aprox 1/2 cm. Transferati totul cu hartia de pergament in congelator pentru 15 minute. Cand aluatul este bine racit, dati deoparte hartia de deasupra si taiati prajiturelele in orice forme doriti. Folositi-va de o spatula subtire sa transferati prajiturelele decupate in tavile pregatite, lasand putin loc intre ele. Adunati restul de aluat si refolositi-l.

Intre timp, incingeti cuptorul la 180 grade Celsius (350 F). Coaceti prajiturelele de turta dulce in cuptorul incins pentru 10-12 minute. Lasati-le sa se raceasca usor in tava 2-3 minute. Scoateti-le din tava si transferati-le pe gratare sa se raceasca complet.

Decorati dupa preferinta, cu glazura regala. Reteta pentru glazura o puteti gasi aici.

Pofta buna!

December 20, 2012

Pavlova cu sos "curd" de zmeura/ Raspberry Curd Pavlova



Prajitura Pavlova este o prajitura simpla, in versiunea originala consta intr-o baza de bezea umpluta cu frisca si fructe proaspete. Ca raspuns la provocarea lunii decembrie la Dulce Romanie, unde Monica de la "The Foodie Family" ne provoaca sa facem bezele, am ales sa incerc Pavlova. Si cum nu puteam sa fac doar una simpla, am umplut-o cu sos "curd" de zmeura.

Pentru reteta de bezea am mers pe mana sigura a Inei Garten, si imi place combinatia bezelei dulci cu dulcele acrisor al sosului si prospetimea data de frisca. Bezeaua ajunge pentru o baza cu diametrul de 23 de cm, eu am ales sa fac mai multe portii mai mici. Se poate coace in avans si se poate asambla inainte de servire.

Ingrediente:

Bezeaua:

4 albusuri la temperatura camerei
un praf de sare
1 cup (200 gr) zahar
2 lingurite rase amidon
1 lingurita otet alb
1/2 lingurita extract de vanilie

Se incinge cuptorul la 82 grade Celsius (180 F)* Pregatiti o tava tapetata cu hartie de pergament. Optional, puteti desena cercuri pe hartie pentru cat de mare si cate bezele vreti sa faceti. Intoarceti hartia pe partea fara pix.

Nota: noul meu cuptor imi permite sa setez foarte exact temperatura. Pentru un cuptor obisnuit setati cea mai mica flacara posibila.

Bateti albusurile cu praful de sare aproximativ 1 minut, pana cand incep sa faca spuma. Cu mixerul mergand, adaugati zaharul treptat, in ploaie, pana cand tot zaharul este adaugat si amestecul este lucios (inca 2 minute).

Opriti mixerul, cerneti amidonul peste bezea, adaugati otetul si vanilia si cu o spatula, amestecati usor de sus in jos sa incorporati. Puneti amestecul intr-o punga cu varf foarte mare rotund sau o punga cu un colt taiat. Urmarind marcajele facute pe hartie, formati un disc de bezea, cu marginile mai inalte.

Coaceti in cuptorul incins pentru o ora si jumatate. Opriti cuptorul si lasati usa cuptorului inchisa, lasati bezeaua sa se raceasca in cuptorul stins 30 minute - 1 ora.

Se pot pastra la temperatura camerei 1-2 zile. Inainte de servire, umpleti cu sos de zmeura, frisca si/sau fructe proaspete.


"Curd" de zmeura
~puteti dubla cantitatile, dupa preferinta~

1/2 cup (120 ml) piure de zmeura*
1/2 cup (100 gr) zahar
1 ou + 1 galbenus
2 linguri de unt rece, in cubulete

*Pentru piureul de zmeura, pisati zmeura proaspata sau congelata si dezghetata si strecurati semintele prin sita.

Se pune piureul de zmeura si zaharul intr-o craticioara. Se lasa sa se incinga si sa se topeasca zaharul.
Separat se bat oul si galbenusul cu telul. Batand in continuu, se adauga amestecul fierbinte de zmeura, pana cand este totul amestecat. Se intoarce totul pe foc si se tine pe foc mic-mediu, mestecand in continuu, pana cand incepe sa se ingroase (ar trebui sa atinga 68 de grade Celsius (155 F). Luati de pe foc si adaugati untul, mestecati bine pana cand se topeste. Strecurati sosul si transferati-l intr-ul bol, acoperind cu folie de plastic chiar pe sos pentru a impiedica formarea unei cruste. Pastrati sosul in frigider.

December 10, 2012

Puicute cu sos de merisoare/ Cornish Game Hens with Cranberry Sauce


Nu realizezi niciodata cate lucruri ai, pana in momentul cand incepi sa le impachetezi si sa le muti in alta casa. Acum chiar nu imi imaginez cum au incaput atatea lucruri in micul apartament in care am stat pana de curand. Si lucrurile din care am de ajuns (pana acum :)) sunt cartile de bucate si platourile de torturi. Mici, mari, rosii, albe, negre, ondulate si neondulate, trebuie sa ma opresc din cumparat.
Intr-o carte mica de bucate pe care o am, printre multe altele, am gasit cu ceva timp in urma aceasta reteta de puicute cu sos de merisoare, si am stiut imediat ce o sa gatesc de Ziua Recunostintei. Curcanul de anul trecut ar fi fost prea mare, iar puicutele astea s-au gatit repede, au fost foarte fragede, iar cu sosul dulce acrisor langa cartofi piure au fost chiar un deliciu. Neaparat merita incercate!

Puicutele (in engleza "cornish game hens", in franceza "coquelets") sunt un tip de pui, obtinuti prin incrucisarea a doua feluri de pui, neajunsi la maturitate, foarte fragezi si se gatesc repede pentru ca sunt foarte mici. Puteti face reteta cu pui obisnuit, mariti timpul de coacere proportional.


Ingrediente:

3-4 puicuite
aprox 100 gr unt
2 lingurite zahar brun (sau brut)
3 linguri cimbrisor proaspat, tocat
1/2 lingura faina
1/2 cup (120 ml) supa de pui
1/2 cup (120 ml) suc de struguri (alb sau roz)
1 cup (240 ml) concentrat de merisoare, reteta urmeaza*
1/2 cup (o mana mica) merisoare uscate
sare si piper dupa gust

* Pentru a face concentratul de merisoare, puneti la fiert o cana si jumatate (360 ml) de suc de merisoare si o cana si jumatate de merisoare proaspete. Puteti masura totul cu o cana obisnuita de ceai. Fierbeti pe foc mic pana cand merisoarele sunt moi si lichidul s-a redus. Strecurati totul si apasati fructele pentru a extrage pulpa. Ar trebui sa va ramana 1/2 cana pana la 1 cana de concentrat.

Pregatiti puicutele: taiati cu o foarfeca de bucatarie de o parte si de alta a coloanei vertebrale, si aruncati coloana. Intindeti puicuta cu pieptul in sus si apasati cu cutitul pe mijlocul pieptului, astfel incat sa va ramana doua jumatati. Tamponati puicutele cu un servetel sa le uscati de apa. Presarati cu sare si piper.

Incingeti cuptorul la 230 grade Celsius (450 F). Pregatiti o tava mare care sa poata cuprinde toate puicutele intr-un singur strat.

Topiti untul cu zaharul brun si amestecati in el 2 linguri de cimbrisor. Incingeti o tigaie, de preferinta neaderenta, pe foc mediu. Ungeti pe rand puicutele cu amestecul de unt si puneti-le cu pielea in jos in tigaia incinsa. Lasati pentru 4-5 minute, pana cand se rumenesc. Intoarceti-le, si mai lasati 1 minut pe cealalta parte. Scoateti puicutele si puneti-le cu pielea in sus in tava pregatita. Procedati la fel cu toate bucatile pe care le aveti. Presarati resturile de amestec de unt peste puicute. 
Dati tigaia deoparte, fara sa aruncati arsurile ramase.

Bagati tava cu puicute in cuptorul incins pentru aproximativ 20 de minute, sa se termine de copt. Daca sunt coapte, ar trebui ca atunci cand sunt intepate cu o furculita, sucul care iasa sa fie limpede.

Intre timp, terminati sosul in tigaia ramasa. Adaugati, peste resturile ramase de la puicute, supa de pui, sucul de struguri, concentratul de merisoare si restul de 1 lingura de cimbrisor. Fierbeti pe foc mare 7-8 minute, pana cand lichidul este redus, mestecand des. Dati focul mic, adaugati faina si merisoarele uscate si mai fierbeti 2-3 minute pana cand sosul este ingrosat. Gustati pentru sare si piper. Sosul va avea un gust dulce acrisor, nu va temeti sa il condimentati cu sare.

Serviti puicutele cu sos deasupra.
Pofta buna!

December 05, 2012

Supa toscana de fasole cu rozmarin/ Tuscan White Bean Soup with Rosemary


Ingredientele unei fotografii reusite cu o mancare sunt timp si rabdare. Cam de astea am dus eu lipsa in ultima vreme. Azi insa mi-a reusit o fotografie facuta in graba, cu o mana pe lingura si una pe camera, cand abia asteptam sa incep sa mananc, la bunatatea asta de supa care mi-a facut cu ochiul mai de asta vara. Este perfecta pentru vremea mai rece, cu arome de costita afumata si rozmarin si servita langa o paine calda. Nu am fost niciodata in Toscana, dar ce mai conteaza la cat de buna este :)
Am folosit fasole din cutie pentru a o face mai repede, dar puteti folosi fasole uscata si fiarta acasa.


Ingrediente (adaptata dupa Picture Perfect Meals):

2 linguri ulei de masline
aprox 6 oz (170 gr) costita afumata, tocata bucatele (sau pancetta)
1 ceapa mare, tocata
sare si piper proaspat macinat
5 catei de usturoi, tocati
1 litru supa de pui + 1 cana apa
2 foi de dafin
2 crengute de rozmarin
3 crengute cimbrisor
2 conserve de cate 15 oz (425 gr) fiecare, scurse si clatite in apa rece
1/4 cup (60 ml) frisca lichida neindulcita
1/4 cup (aprox 50 gr) parmesan ras

Intr-o oala incingeti uleiul si adaugati costita afumata. Prajiti, mestecand ocazional, pana cand costita este rumenita. Scoateti costita si dati deoparte.

Adaugati in oala ceapa tocata. Presarati putina sare (1/2 lingurita sare de mare) si piper. Caliti ceapa pana cand incepe sa se inmoaie, apoi adaugati usturoiul si caliti inca 2-3 minute. Adaugati putina supa de pui in oala si curatati cu lingura de lemn tot ce este lipit pe fundul oalei.
Adaugati restul de supa, apa, fasolea, foile de dafin, rozmarinul si cimbrisorul. Aduceti la fierbere si fierbeti pe foc mediu 15-20 de minute. Dati focul incet si scoateti crengutele de rozmarin si cimbrisor. Adaugati frisca lichida neindulcita si parmesanul ras, gustati de sare si piper si mai tineti pe foc aprox 4-5 minute.
Serviti supa calda, cu bucatele de costita afumata presarate deasupra, ideal langa paine proaspata si crocanta.

Pofta buna!

December 04, 2012

"Ulcele"cu crema de ciocolata/ Chocolate Pots de Creme



Desi nu ai zice dupa cum este vremea afara, vine Craciunul! Se canta cantece de Craciun, totul este impodobit, iar la casa vecinilor este un spectacol intreg, cu muzica si lumini, iar pisu se uita de pe fereastra ca la "Dancing with the stars" in varianta pisiceasca.

Printre cateva cutii ramase de pus la loc si ceva decoratii de Craciun, trebuie sa mai fac si cate ceva sa ne indulcim. Am mai facut si alta data "ulcele" cu crema, de cafea, de caramel si de zmeura, dar acum am incercat si cu ciocolata. Cu putin ness sa imbogateasca gustul, un desert perfect pentru iubitorii de ciocolata, si mai ales o idee buna pentru a folosi eventualele galbenusuri ramase in frigider.



Ingrediente (adaptata dupa Epicurious.com)

6 oz (170 gr) ciocolata semidulce, tocata (eu am folosit Ghirardeli)
1 1/3 cups (320 ml) frisca lichida neindulcita
2/3 cup (160 ml) lapte integral
2 lingurite ness
1/2 cup (100 gr) plus 1 lingura zahar (daca va place mai dulce, folositi 150 gr)
6 galbenusuri


Pregatiti 5-6 cescute de cafea sau ramekins si o tava inalta mare care sa le poata cuprinde pe toate. Aveti pregatita deoparte apa fierbinte pentru baia de apa.

Intr-un bain marie (un bol pus deasupra unui vas in care fierbe apa) puneti ciocolata si frisca lichida la topit. Mestecati ocazional. Cand este aproape topita, adaugati nessul, laptele si zaharul. Mestecati des pana cand amestecul este fierbinte si totul este omogen.
Separat intr-un bol mestecati galbenusurile cu un praf de sare de mare. Mestecati in continuu si adaugati treptat amestecul de ciocolata, pana cand totul este adaugat. Strecurati si dati deoparte.

Intre timp, incingeti cuptorul la 150 grade Celsius (300 F). Aranjati tava: puneti un servet sau servetel pe fundul tavii si asezati inauntru cestile. Impartiti amestecul intre cesti, apoi adaugati apa fierbinte in tava, fara sa stropiti in cesti. Apa ar trebui sa ajunga pana la jumatatea cestilor. Acoperiti tava cu folie de aluminiu si intepati-o de cateva ori cu varful unui cutit. Coaceti in cuptorul incins pentru 30-35 minute. Aveti grija cand bagati si scoateti tava din cuptor! Daca nu este foarte inchegata dupa coacere, crema se va intari cand se raceste.

Lasati sa se raceasca complet si pastrati cestile in frigider. Serviti cu ciocolata rasa sau frisca.

Pofta buna!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails