October 20, 2014

Chec cu banane si nuci/ Banana Bread


Denumit in engleza "paine cu banane", checul acesta nu este o paine propriu zisa, ci un desert moale si foarte aromat, perfect langa o ceasca de cafea sau ceai intr-o zi rece, mai ales ca are nevoie sa stea mult timp in cuptor.
A fost pentru prima data cand l-am facut, dar este cu siguranta o reteta care merita refacuta, buna pentru casa, dar si impachetata frumos si facuta cadou.

Ingrediente:
~pentru o tava de 8"x4" (18x10 cm)~
 
2 oua
1/3 cup (80 ml) kefir*
1/2 cup (120 ml) ulei vegetal sau de floarea soarelui
2 banana bine coapte, pisate cu furculita
1/2 lingurita extract de vanilie
1 1/2 cups (300 gr) zahar
1 3/4 cups (175 gr) faina
1 lingurita bicarbonat de sodiu
1/2 lingurita de sare
2/3 cup (70 gr) nuci tocate

*Kefirul se poate substitui cu aceeasi cantitate de lapte amestecata cu 1 lingurita zeama de lamaie si lasata sa stea 5 minute.

Nota: pentru tava mea de 8''x4'' a fost putin prea multa compozitie, ar fi fost nevoie sa fac si vreo 2 muffins. Compozitia ar trebui sa fie 3/4 din tava.

Incingeti cuptorul la 350F (180 grade Celsius). Pregatiti o tava cu dimensiunile de mai sus, tapetati fundul cu hartie de copt si ungeti-o cu ulei.

Cerneti impreuna faina, zaharul, bicarbonatul de sodiu si sarea. Dati deoparte.

Bateti ouale bine, apoi adaugati treptat uleiul si bateti in continuare. Adaugati kefirul si vanilia si bateti sa se incorporeze, apoi incorporati si bananele pisate.
Amestecand cu o spatula, incorporati amestecul de faina si zahar, apoi nucile, fara a amesteca prea mult, doar pana cand totul este omogen.

Turnati amestecul in tava pregatita (ar trebui sa fie 3/4 din tava) si coaceti in cuptorul incins pentru o ora si 10 minute, cand o scobitoare introdusa in mijloc iasa afara curata.

Lasati sa se raceasca 30 de minute, apoi eliberati marginile checului cu un cutit si scoateti checul din tava. Pastrati intr-un container de plastic cu capac, sau pe un platou acoperit cu folie de plastic, nu este nici o problema daca se abureste, astfel nu se va usca.

Pofta buna!



October 17, 2014

Tiramisu II


Ce poate fi mai bun decat o cafea calda, tare si neagra, ciocolatoasa si aromata sa incepi dimineata bine? Si o cafea din asta poate sa vina numai din Italia, iar de cand am "descoperit" de curand o cafea buna de la Lavazza, diminetile mele sunt cu siguranta mai ciocolatoase.
Tot din Italia si tot cu cafea vine si Tiramisu. Unul din preferatele mele, unul din deserturile pe care le fac fara sa ma uit la masuratori la ingrediente pentru ca le stiu pe dinafara. L-am facut tot timpul in varianta cu albusuri batute (reteta postata mai demult), iar cand vedeam variante cu frisca imi era mereu teama ca frisca va fi mai "grea" decat albusurile batute. Am incercat totusi si varianta aceasta, care are siguranta oualor gatite vs. oua crude, si am fost foarte incantata de rezultat, nu am simtit mare diferenta la gust intre cele doua variante.
Deci, sa trecem la reteta:


Ingrediente:
~pentru o tava de aprox 7"x7" (18x18 cm)~
 
~25 piscoturi
2 cups (480 ml) cafea buna, rece
2 linguri cognac/lichior Frangelico
4 galbenusuri
1/4 cup (50 gr) zahar
praf de sare
1 cup (240 ml) frisca lichida neindulcita (smantana pentru gatit), rece
8 oz (226 gr) mascarpone, rece
cacao pentru pudrat

Amestecati cafeaua cu lichiorul si dati deoparte.

Intr-un bol de metal amestecati galbenusurile cu zaharul si 2 linguri din cafea. Puneti bolul deasupra unui vas in care fierbe apa, fara ca apa sa atinga fundul bolului. Bateti in continuu cu telul pana cand tot zaharul este dizolvat, si amestecul este gros si deschis la culoare (aprox 6 min, temperature ar trebui sa fie 155F/68 Celsius).
Dati bolul deoparte si continuati sa bateti pana cand amestecul este rece, ca sa se raceasca mai repede puteti pune bolul in gheata si apa.
Separat bateti frisca si mascarpone pana cand sunt tari. Adaugati amestecul de galbenusuri racit si cu o spatula amestecati usor pana cand totul este incorporat.

Pentru a asambla tiramisu, inmuiati piscoturile in cafea si asezati-le intr-un strat care sa acopere tot fundul tavii. Puneti aprox 1/3 din crema, nivelati, apoi un alt strat de piscoturi inmuiate in cafea. Puneti restul de crema si nivelati (eu am pus restul de crema cu un varf rotund mare). Pudrati cu cacao si lasati la frigider cel putin 8 ore sau peste noapte inainte de servire.

Pofta buna!

October 04, 2014

Tort de banane cu ganache de ciocolata si crema de bezea elvetiana cu nutella/ Banana cake with chocolate ganache and nutella swiss meringue buttercream

 

Lista lunga de gazde a Dulcei Romanii si listele si mai mari de participanti la aceasta provocare m-au facut cumva cunoscuta in lumea bloggerilor romani, si chiar daca Dulce Romanie nu mai este activa, "ecoul" provocarii inca se mai "aude". M-am auzit la radio, cei de la Radio Romania Cultural au fost foarte amabili si m-au contactat pentru un interviu radiofonic. A fost o experienta unica pana acum, frumoasa si vreau sa le multumesc pentru aceasta oportunitate. Si a fost o experienta deosebita sa imi ascult vocea, si binenteles sa imi fac autocritica, ce as fi putut spune mai mult sau mai bine, daca am folosit vreun cuvant gresit si daca am zis bine "sa celebram Ziua Romaniei" sau era mai bine "sa sarbatorim Ziua Romaniei":-)

Dar sa trecem si la reteta, pentru ca pentru asta suntem aici. Daca cea mai populara combinatie solicitata pentru torturi este tortul de ciocolata cu crema de ciocolata alba si zmeura proaspata, incerc sa aduc si combinatii noi, iar combinatia de banana cu ciocolata si nutella mi-a facut cu ochiul cum am vazut-o pe Pinterest. In general romanii au o parere nu prea buna despre torturile ne-insiropate si cremele cu unt, dar tin sa contrazic asta: nu toate torturile ne-insiropate sunt uscate si fara gust. Tortul de ciocolata postat de mine pe blog este foarte moale si gustos, nu are nevoie de insiropare. Iar tortul de azi cu banana la fel. Blatul este ceva mai tare dar foarte umed si gustos. Iar despre crema de bezea elvetiana cu unt cred ca am mai vorbit: NU este unt sau shortening (ulei de palmier procesat) amestecat cu o "tona" de zahar pudra, nicicum! "Buttercream"-ul acela nu pot sa il mananc eu, cum as putea da la altii... In schimb, crema asta din albusuri batute spuma cu unt adaugat este asa de fina incat de cate ori o gust inainte sa ii adaug vreo aroma ma uimeste cat de buna este, atunci cand ii mai adaugi si nutella te duce pe taramuri ale cremelor de vis :-)

In concluzie, este o combinatie reusita in care aromele de banana, ciocolata si nutella se imbina armonios, fara ca una din ele sa ia "fata", mai degraba se complimenteaza una pe cealalta.




Ingrediente:
 
Blatul
~pentru un tort cu diametrul de 6" (15 cm)~
 
2 banana coapte
1 stick (113 gr) unt la temperatura camerei
1 cup (200 gr) zahar
2 oua
1/2 lingurita extract de vanilie
1/2 cup (120 ml) iaurt
1 1/2 cups (150 gr) faina
1 1/2 lingurite praf de copt
1/4 lingurita bicarbonat de sodiu
1/2 lingurita sare

Incingeti cuptorul la 350F (180 Celsius). Pregatiti doua tavi cu diametrul de 6" (15 cm) unse cu un strat subtire de ulei si fundul tapetat cu hartie de copt.

Cerneti impreuna faina, praful de copt, bicarbonatul de sodiu si sarea. Dati deoparte.
Pisati bananele cu o furculita si dati deoparte.

Bateti bine untul si zaharul pana cand se fac cremoase. Adaugati ouale, cate unul odata si bateti dupa fiecare sa se incorporeze. Mestecand cu spatula, adaugati vanilia si incorporati, apoi adaugati amestecul de faina si iaurtul alternativ: jumatate din faina, iaurtul, apoi cealalta jumatate de faina. Mestecati cu spatula pana cand este incorporat, adaugati bananele pisate si amestecati pana cand totul este omogen, fara sa amestecati prea mult.

Impartiti amestecul in mod egal intre cele doua tavi pregatite si coaceti in cuptorul incins 25-30 minute, pana cand o scobitoare introdusa in centrul blatului iasa afara curata.

Lasati sa se raceasca in tava 5-10 minute, scoateti blaturile din tavi si lasati sa se raceasca complet.


Ganache de ciocolata
~pregatiti inainte de asamblare sau inainte de a pregati crema~
 
6 oz (170 gr) ciocolata semi-dulce, chipsuri sau toccata
4.5 oz (127 gr) smantana pentru gatit (frisca lichida neindulcita)

Puneti ciocolata si smantana dulce intr-un bol de metal sau sticla groasa si puneti bolul deasupra unui vas in care fierbe apa, fara ca apa sa atinga fundul vasului. Mestecati usor pana cand ciocolata este topita si omogena. Dati deoparte la temperatura camerei pana cand sunteti gata sa asamblati tortul.


Crema de bezea elvetiana cu nutella
 
4 albusuri
1 cup (200 gr) zahar
4 sticks (400-450 gr) unt
1/2 cup(cana) nutella, sau mai mult daca preferati
un praf de sare

Se taie untul in cuburi de 2-3 cm si se pune pe o farfurie la temperatura camerei.

Pe bain marie (intr-un bol (eu am folosit bolul de la mixerul Kitchen Aid) care se pune pe un vas in care fierbe apa, fara ca fundul bolului sa atinga apa) se pun albusurile, zaharul si un praf de sare si se bat usor cu telul pana cand albusurile sunt calde-fierbiti la atingere si cand iei albus intre doua degete nu se mai simte zaharul (ar trebui sa aiba temperatura 145 F sau 63 grade Celsius). Se ia bolul de pe foc si se bat albusurile cu mixerul la viteza mare (10 minute cu Kitchen Aid, 15 minute cu mixerul de mana) pana cand albusurile se racesc si bolul se simte neutru la atingere. Daca folositi Kitchen Aid, schimbati telul cu paleta.
Cu mixerul mergand la viteza mica incepeti si adaugati untul bucata cu bucata (daca adaugati untul cand albusurile sunt calde, vor topi untul si se va strica crema).  In cazul in care crema curge, puneti-o in frigider pentru 15 minute, apoi bateti din nou la viteza medie. Se adauga nutella, apoi se bate pana cand este totul incorporat.

Pentru a asambla tortul:

Nivelati cu cutitul blaturile si taiati-le pe jumatati orizontale, veti avea 4 straturi. Puneti aprox 2 linguri de ganache de ciocolata pe fiecare strat si intindeti-l usor pe toata suprafata. Pentru a fi mai usor de intins crema, puneti straturile in frigider 10 minute ca sa se intareasca ciocolata.
Construiti tortul pe platou cu crema intre straturi si imbracati-l in crema. Optional il puteti presara cu alune de padure coapte si tocate.

Pofta buna!


Eu va arat cum arata si unul imbracat in fondant si decorat pentru o mica domnisoara :-)


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails