Pages
▼
December 08, 2010
Pulpe de rata brezate cu pastarnac/ Braised duck legs with parsnip
(Please scroll down for English version)
Limba romana, foarte bogata in cuvinte, in domeniul culinar este ceva mai saraca. Probabil din cauza ca bucataritul profesional nu a fost privit cu ochi buni mult timp, iar cuvintele imprumutate in general din limba franceza nu au fost integrate in limbajul comun. Asa ca atunci cand am vrut sa traduc cuvantul "braised" din limba engleza nu am stiut care ar fi echivalentul in romana. M-a ajutat maestrul Radu Popovici, fiind ceva mai profesionist decat mine.
In schimb, cand vine vorba de prajituri, in romaneste sunt atatea variante (prajituri, prajiturele, fursecuri, torturi, chec, pandispan etc), si cu denumiri care mai de care: Alba ca Zapada, Desteapta, Tavalita, Zebra, Dinti de negru :) Dar sa nu ne abatem si sa ne intoarcem la ratele noastre.
Diferenta intre "la cuptor" si "brezat" ar fi in mare ca la cuptor se foloseste caldura uscata, iar la brezare carnea este gatita in lichid.
Am adaptat aceasta reteta dupa o reteta de pe epicurious.com, pentru ca am gatit numai pentru 2 persoane. Carnea de rata are un gust foarte bun, iar gatita timp mai mult in vin si supa de pui devine foarte frageda. Stiam ca imi place ceapa coapta, dar surpriza placuta a venit din partea pastarnacului. Cu un gust undeva intre cartof si morcov, s-a caramelizat foarte placut in tigaia mea de tuci si a avut o dulceata aparte. O mancare delicioasa, pentru zile mari!
Ingrediente:
2 pulpe de rata
sare si piper dupa gust
2 linguri ulei de masline
1/4 lingurita ienibahar pudra (sau cuisoare englezesti)
4-5 salote taiate in jumatate pe lung (sau o ceapa rosie mare taiata bucati pe lung cu partea de la radacina atasata)
3-4 pastarnaci mari taiati felii rotunde de aprox 1,5 cm
1 lingurita cimbrisor tocat
1 lingura usturoi tocat
1 foaie de dafin
1/2 cana vin alb
1-2 cani supa de pui
Se incinge cuptorul la 190 grade Celsius (375 Fahrenheit).
Picioarele de rata se sterg si se freaca cu sare, piper si ienibahar. Se incing 2 linguri de ulei in tigaie (una care poate fi bagata la cuptor) si se prajesc pulpele de rata pe ambele parti, pana cand se rumenesc si se topeste din grasimea de pe pulpe. Nu aveti nevoie de mult ulei in tigaie initial, decat atat cat sa fie tigaia unsa.
Se scot pulpele si se dau deoparte.
Se amesteca pastarnacul cu salotele, cimbrisorul, usturoiul si foaia de dafin. Se dau cu sare si piper si se toarna deasupra uleiul si grasimea din tigaie. Se amesteca bine si se pune totul in tigaie, aranjandu-se printre legume si pulpele. Se toarna vinul si se pune supa de pui cat sa acopere pulpele mai mult de jumatate, numai pielea sa ramana afara. Se baga in cuptorul incins pentru 1 ora - 1 1/2 ore, pana cand lichidul scade (la mine a scazut de tot). In cazul in care mai ramane lichid, se poate folosi ca sos.
Pofta buna!
I like duck meat, we used to eat it a lot growing up. It has a rich taste, and cooked for a long time in wine and chicken stock becomes very tender. I knew I like roasted onion, but the nice surprise came from the parsnip. With a taste somewhere between a carrot and a potato, it caramelized very nice in my cast iron pan and it had a really nice sweetness.
I also found out with this occasion what is the difference between “braised” and “roasted”. In braised the meat is cooked slowly in liquid and roasted is made in dry heat, in the oven or in the grill.
The recipe is adapted from epicurious.com, because I cooked only 2 duck legs for the two of us.
Ingredients:
2 duck legs
Salt and pepper after taste
2 tbsp olive oil
¼ tsp ground allspice
4-5 shallots cut in halves (or a large red onion cut in large pieces still attached at the root)
3-4 large parsnips cut in ½ inch slices
1 tbsp thyme
1 tbsp chopped garlic
1 bay leaf
½ cup white wine
1-2 cups chicken stock
Preheat the oven at 375 degrees Fahrenheit.
Pat dry the duck legs and rub them with salt, pepper and allspice. Heat the oil in a cast iron pan (or other pan that can go in the oven) and brown the legs on both sides for 3-4 minutes until some fat melts. Remove and set aside.
Mix the parsnip, shallots, thyme, garlic and bay leaf. Sprinkle with salt and pepper and pour over the oil from the pan. Toss and return everything in the pan, fitting the duck legs in between the vegetables. Pour over the wine and enough stock so most of each leg is submerged but skins are not.
Place in the preheated oven for 1 – 1 ½ hours until the liquid evaporates (mine evaporated completely). If there is some liquid left, it can be used as a sauce.
Enjoy!
Interesanta reteta, am sa o tin minte pentru data viitoare cand cumpar pulpe de rata.
ReplyDeleteLilly, au fost foarte bune, sper sa iti placa :) Mai am pieptul de rata, pe care vreau sa il fac cu portocale, pentru prima data, sunt curioasa cum o sa iasa.
ReplyDelete