Pages
▼
January 16, 2011
Pâte de ficat cu ceapă si măr/ Chicken liver pâte
Multe bunataturi mai facea mama cand se taia porcul de Craciun. Pe langa caltabosi si toba, facea si muschi tiganesc afumat, si pate (pateu) cu ficat si carne, ca sa aiba ce sa manance copiii cei plecati la studii.
Dar azi nu o sa va spun de acel pate facut de mama, ci de altul, putin mai dulce, cu ceva mar prin el si unt. Bun pentru mic dejun sau ca aperitiv la o petrecere, adaptat dupa o reteta a Osmandei de la 121.ro. Pentru ca prima data cand l-am facut mi s-a parut putin cam dulce, am adaugat putin otet de mere cu ceapa si merele, ca sa ii dea un gust putin mai acrisor. Otetul se evapora prin gatire, si ii ramane numai aroma putin acrisoara.
Ingrediente:
100 gr unt taiat bucatele si tinut la rece + 3 linguri de unt
1 ceapa mare tocata
1 mar curatat de coaja si cotor, tocat bucati
2-3 linguri otet de mere
aprox 400 gr ficatei de pui
4 linguri de brandy (cognac) - optional
2 linguri smantana
sare si piper dupa gust
cepsoara pentru decor
Se topesc cele 3 linguri de unt intr-o tigaie, si se adauga ceapa. Se caleste pana cand incepe sa se inmoaie, apoi se adauga bucatile de mar. Cand este si marul putin calit (aprox 5 minute), se asezoneaza cu putina sare si piper si se adauga otetul. Se lasa pana cand otetul este evaporat. Se scoate ceapa si marul si se da deoparte.
Intre timp se spala si se usuca prin tamponare ficateii. In aceeasi tigaie se adauga ficateii, se dau cu putina sare si piper si se calesc pe ambele parti pana cand se rumenesc, fiind inca roz inauntru (pana cand nu se mai vede sange).
Acum urmeaza partea total optionala, flambatul. Ca sa va fie mai usor, folositi o bricheta lunga, NU STATI APLECATI PESTE TIGAIE SI TRIMITETI COPIII DEPARTE DE BUCATARIE (desi mie mi-a iesit o flacara foarte mica). Opriti focul, si luati in mana stanga brandy-ul si in dreapta bricheta. Aprindeti si tineti aprinsa bricheta, turnati brandy-ul, si imediat duceti flacara peste tigaie. Lasati sa se duca focul, si mai prajiti putin, apoi scoatei ficateii peste ceapa si mar.
Intr-un blender sau robot de bucatarie puneti amestecul cu ceapa si ficatei, si smantana. Mixati pana cand devine o pasta, apoi adaugati untul rece, cate o bucata odata, pana cand este tot incorporat.
Se imparte in boluri si se lasa la rece inainte de servire. Se poate decora cu cepsoara tocata.
Pofta buna!
Trebuie sa fie o bunatate.Patè inca n-am facut, ar fi si cazul.
ReplyDeleteLilly, ca orice mancare facuta in casa, este mai buna decat cea cumparata. Putina variatie pentru micul dejun :) Multumesc pentru vizita!
ReplyDeleteMihaela,
ReplyDeleteYum! I LOVE pateu....asa de bine arata si ce frumos prezentat:)
Mama ne facea acasa si ne punea pe masa inainte sa plecam dimineata la college...pateu de casa este asa de bun , mai ales cand poti altera dupa gust. O zi buna.~Ellie
P.S. foarte frumos schimbarea la blog:)...Pretty and cute!