Pages

February 28, 2011

La multi ani, mama!/ Happy Birthday, Mom!



Mama e nascuta pe 1 Martie, odata cu martisorul si ghioceii. Am vrut sa ii urez si aici La multi ani! si multa fericire, cu multe primaveri frumoase si torturi gustoase. Am facut in cinstea ei un Tort cu caramel si alune de padure, "imbatat" in lichior de alune Frangelico, imbracat in alune coapte si decorat cu fulgi de caramel.

Blatul este reteta proprie, descoperita atunci cand nu mi-a iesit un mousse de ciocolata, si nu am vrut sa il arunc, asa ca am adaugat faina si l-am bagat in cuptor. Reteta de crema este luata din cartea de deserturi a lui Emily Luchetti "Classic Stars Desserts". Combinatia de caramel si alune a fost o improvizatie, pentru ca nu am asa multa experienta la decorat torturi, dar s-a dovedit asa de buna, va invit sa o incercati, chiar si numai crema amestecata cu alune, este "heavenly" (imi cer scuze ca amestec cuvinte din engleza, dar nu am gasit echivalentul in romana).

Si de 1 Martie, urez tuturor fetelor o primavara frumoasa si un martisor virtual. Va invit (tot virtual) la o felie de tort.




Ingrediente:

pentru blat:

100 gr ciocolata
2 linguri de unt
5 oua, separate
5 linguri de zahar
1 lingurita vanilie
5 linguri faina
1 lingura cacao
1 lingurita praf de copt

Se incinge cuptorul la 180 de grade Celsius (350 Fahrenheit). Se unge cu unt si se tapeteaza cu faina o tava rotunda cu diametrul de aprox 20 cm.

Se topeste ciocolata si untul pe bain-marie (intr-un vas asezat deasupra unei oale in care fierbe apa, fara ca apa sa atinga fundul vasului cu ciocolata). Cand ciocolata este lichida, se da deoparte si se lasa sa se racoreasca putin.

Se bat galbenusurile si zaharul intr-un bol, pana cand zaharul este topit si isi dubleaza volumul. Se mixeaza in galbenusuri ciocolata calduta si se adauga vanilia.

Se bat spuma albusurile pana cand se tin tari. Se incorporeaza in amestecul de ciocolata, intai o parte din albusuri, apoi restul, mestecandu-se usor de sus in jos. Se adauga faina, cacaoa si praful de copt, mestecandu-se usor. Se toarna in tava preparata si se coace in cuptorul incalzit pentru 30 minute cand o scobitoare bagata in mijlocul blatului iese afara curata. Se lasa sa se raceasca inainte de taiere.

pentru crema:

1 cana si jumatate de frisca lichida neindulcita
1/2 cana mascarpone
1/2 cana sos caramel (reteta aici)

Se pun toate ingredientele intr-un bol si se bat pana cand se intaresc (daca nu ornati tortul imediat, mai bateti putin crema inainte de folosire).

pentru sirop:

1/2 cana zahar
1 cana de apa
1/2 cana lichior de alune Frangelico

Se topeste intr-o craticioara zaharul cu 2 linguri de apa, pana cand capata o culoare aurie - maronie, rotind din cand in cand cratita. Se adauga apa peste caramel si se tine pe foc mic pana cand este tot dizolvat. Se adauga lichiorul si se lasa sa se raceasca inainte de folosire.

pentru fulgii de caramel:

Se topeste 1/4 cana zahar cu 1 lingura de apa pana cand capata o culoare aurie - maronie. Se intinde intr-un strat subtire pe o hartie de copt si se lasa sa se intareasca, apoi se pune o alta foaie de hartie de copt si se bate cu ce aveti la indemana sa formati fulgi.

Alunele de padure se coc aprox 15 minute la 180 de grade (350 Fahrenheit), iar cand sunt de ajuns de reci se freaca cu un servet de bucatarie sa se indeparteze coaja. Se macina mare dupa preferinta.



Pentru asamblat, se taie blatul pe orizontala in 3 felii. Se insiropeaza prima felie cu aprox o treime din sirop, se pune o parte din crema, apoi se procedeaza la fel cu celelalte felii. Felia de sus se pune cu susul in jos. Se imbraca in restul de crema, apoi se ia cu mana alune si se imbraca pe exterior, si se presara fulgi de caramel deasupra.

Pofta buna!

14 comments:

  1. extraordinar tort,la multi ani mamei tale!

    ReplyDelete
  2. La multi ani pentru tanti Stela !
    O primavara frumoasa si plina de ganduri bune sa ii dea Dumnezeu !
    Pupici.
    Cred ca o sa fie tare mandra de tine vazand tortuletul "imbatat".

    ReplyDelete
  3. Multumesc fetelor :)

    Neli, asa sa dea Dumnezeu!

    ReplyDelete
  4. Un tort bun si plin de dragoste.La Multi Ani, mamei tale!

    ReplyDelete
  5. Iti doresc o primavara frumoasa, cu ganduri bune si iubire!

    ReplyDelete
  6. Ai mancat o felie si pentru mama ta?
    Ti-a iesit tare bine !

    ReplyDelete
  7. Multumesc tuturor pentru urari!

    ReplyDelete
  8. Amazing is all I can say Mihaela! Happy birthday to your Mom, she is very lucky to have a daughter like you. :)

    ReplyDelete
  9. I am here from Spicey Foodies Roundup this omg to die for looking.Now after reading the ingredients I am so looking forward to making this the Frangelico is my favorite happy birthday to momma thank god for mom. Loving her cake!

    ReplyDelete
  10. Happy birthday to your mom. What a lovely cake dedicated to her. Thank you for being a part of March's YBR.

    ReplyDelete
  11. Ia uite! Am trecut pe la Spice Foodie si ce vad, o minunatie de reteta de-a Mihaelei. Super e tortuletul.
    Sa ai un weekend frumos.

    ReplyDelete
  12. Thank you, girls, for visiting. It was a really nice round-up at March YBR, so many delicious recipes.

    Multumesc Brindusa, a fost unul din cele mai bune inovatii si combinatii ale mele :)
    Un week-end placut si tie!

    ReplyDelete
  13. What a lovely cake...perfect for a celebration :)

    ReplyDelete
  14. Draga mea, uite rezultatul Provocarii :). Pup cu mult drag! http://andreeachinesefood.blogspot.com/2011/12/reteta-mea-de-suflet-pe-anul-2011.html

    ReplyDelete

Va multumesc ca va gasiti timp sa imi lasati un mesaj, ma bucur ca aveti ceva de spus despre mancarea mea si voi raspunde cat de repede pot/ Thanks for taking time to leave me a message, I'm happy that you have something to say about my food and I will answer as soon as possible