Cateva cuvinte despre creveti: nu trebuie sa aiba miros, decat foarte slab miros de peste sau de mare. Daca mirosul este foarte pronuntat, nu sunt buni. Mi s-a intamplat de 2 ori sa iau creveti dezghetati care statusera prea mult timp in galantar, si a trebuit sa ii returnez (ceea ce nu a fost o problema in afara de drumul inapoi la magazin). Ceea ce am invatat insa este sa ii cumpar numai congelati, pentru ca pentru creveti proaspeti nu avem oceanul deajuns de aproape.
Crevetii cruzi au culoare alba, foarte putin gri pe crusta. Daca sunt deja roz inseamna ca sunt prefierti, si nu va sfatuiesc sa ii mai gatiti odata. Gatiti crevetii cruzi pana cand devin roz. Daca ii gatiti prea mult, textura va deveni cauciucata, si deci nu foarte buna. Si acum sa trecem la treaba:
Ingrediente:
1/2 pachet de spaghete (aprox 200 gr)
aprox 400 gr creveti cruzi fara crusta
3 linguri de unt
2 linguri ulei de masline extra virgin
5 catei de usturoi tocati marunt
1/4 lingurita ardei uscat pisat iute (optional, dar nu va iuti mancarea, ci ii va da un mic "kick")
1/4 cana zeama de lamaie
coaja rasa de la 1/2 lamaie
3-4 linguri marar si/sau patrunjel tocat
sare si piper dupa gust + 1 lingura plina de sare pentru spaghete
Se pune o oala cu apa la fiert (2-3 litri). Cand apa clocoteste, adaugati sarea, apoi spaghetele. Se lasa sa fiarba dupa timpul specificat pe pachet.
Cand adaugati spaghetele, puteti incepe si cu restul retetei: incingeti untul si uleiul de masline intr-o tigaie mai incapatoare, pe foc mediu. Cand untul este topit adaugati usturoiul si ardeiul iute pisat si caliti 1 minut, apoi adaugati crevetii. Se prajesc 2-3 minute pe fiecare parte, pana cand devin roz, condimentandu-se intre timp cu putina sare si piper. Se opreste focul, se adauga coaja de lamaie, zeama de lamaie si spaghetele scurse, apoi patrunjelul si mararul si se mesteca bine. Se poate decora cu felii subtiri de lamaie.
Sa aveti pofta!
nu prea ma incinta pe mine crevetii..dar arata foarte bine
ReplyDeletedelicios... ca tot ce faci :) yum!!!!!
ReplyDeleteMihaela, beautiful presentation and the dish looks so pretty and colourful.
ReplyDeleteAlice, si eu cand am mancat prima data creveti, din cei prefierti, nu am putut sa mananc, dar mai apoi, cand am vazut cat de buni sunt atunci cand sunt gatiti bine, merita sa ii incerci.
ReplyDeleteCristina, multumesc :)
Megi, thank you, I hoped to get a nice picture of a such a simple dish, and I got it. Thanks for visiting :)
Mihaela, Ce bine arata! Asi manca si eu:)!
ReplyDeleteUhmmm,cat de bine arata !!! Abia acum ti-am descperit blogul,nu stiu cum de nu am dat de el pana acum. Felicitari !! Imi place foarte mult!Deja am ochit cateva retete de incercat in curand.Pupici si te astept si pe la mine daca iti face placere. :*
ReplyDeleteEllie, cu multa placere te servesc :)
ReplyDeleteAna Maria, ma bucur ca iti place pe la mine, si te mai astept :)