Fasolea este o mancare romaneasca, nu foarte usoara, dar buna si sanatoasa (fasolea este sanatoasa :)) Pentru ca din cand in cand trebuie sa mancam si legume boabe. Nu este greu de facut, reteta este proprie, cu putin ajutor din partea mamei.
Eu am folosit carnati cabanos afumati, dar se poate folosi aproape orice fel de carnat, proaspat sau afumat, sau costita afumata romaneasca (cu os, nu din cea feliata-bacon). Imi place foarte mult cu costita afumata, dar nu o gasesc foarte usor. Daca folositi costita, puneti-o la fiert cu fasolea. Daca aveti carnati proaspeti, prajiti-i putin inainte sa caliti ceapa.
Imi place mult boiaua afumata, ii da o aroma foarte buna mancarii, iar daca nu aveti boia afumata, puteti folosi boia obisnuita.
In ceea ce priveste "gazele" produse de fasole, intr-o emisiune a lui Alton Brown explica modul in care se digera fasolea, si spunea ca singura solutie pentru gaze este: "have more beans!" adica mancati mai multa fasole, si corpul va invata sa o digere mai usor. Stiu ca unii prefera sa arunce 2 sau chiar 3 ape in care fierbe fasolea, dar eu nu cred ca elimina problema. Asa ca hai sa mancam mai multa fasole :)
Ingrediente:
400-450 gr (1 pound) fasole boabe uscata (navy bean)
1 ceapa intreaga + 1 ceapa tocata
2 foi de dafin
1 morcov tocat
2 tulpini de telina tocate
1 radacina de patrunjel intreaga
3 catei de usturoi intregi + 2 catei de usturoi tocati
3-4 linguri ulei (de masline optional)
1 cana de rosii tocate din conserva facute piure (sau 2 linguri pasta de rosii)
1/2 lingurita boia afumata
1/2 lingurita oregano uscat
3 linguri patrunjel tocat
1 carnat cabanos taiat felii de aprox 1 cm
sare si piper dupa gust
Se spala fasolea de eventualele impuritati si se pune la inmuiat in multa apa pentru 2 ore sau mai mult (chiar peste noapte). Se arunca apa, si se pune apa curata cat sa acopere fasolea de 5-6 cm. Se pune la fiert cu 1 lingurita de sare, ceapa intreaga (crestata putin la capat), morcovul, telina, radacina de patrunjel si usturoiul intreg. Se lasa sa fiarba la foc mediu, partial acoperita aprox 1 ora pana cand boabele incep sa plezneasca si apa este aproape scazuta. Se scot foile de dafin, ceapa si radacina de patrujnel. Se zdrobesc cateii de usturoi. Daca este prea mult lichid ramas, se poate lua din el, trebuie sa ramana putin lichid, cat sa se miste boabele de fasole usor.
Se incinge cuptorul la 200 grade Celsius (400 Fahrenheit).
Se incinge uleiul intr-o tigaie, se adauga ceapa tocata si se caleste putin pana se patrunde. Se adauga usturoiul, oregano si boiaua afumata si se lasa aprox 1 minut. Se adauga rosiile si se fierb putin, 2-3 minute. Se adauga peste fasole, se adauga carnatii si patrunjelul si se muta intr-o cratita care poate fi pusa in cuptor.
Se baga in cuptorul incins pentru 30 de minute sau mai mult, pana cand se rumeneste putin deasupra.
Se serveste cu salata sau muraturi, varza acra...
Pofta buna!
Reteta este participanta la YBR (Cea mai buna reteta a ta) pe luna Mai, organizat de Spicie Foodie
Aiaiaiaiai!!! Aceasta e una din mancarurile heavy duty pe care le ador! arata de nota 10 Mihaela!
ReplyDeleteMultumesc Alina :)
ReplyDeletemi-ai facut o pofta,chiar ma gandeam ce sa mai gatesc zilele astea si uite ca am gasit ce!
ReplyDeleteCat de bine arata,ca la mama acasa,felicitari!
ReplyDeleteOMG !! Asta e atentat la viata mea !! Cata cruzime... :)))) Arata absolut minunat, dar lasa, nu merg eu in Romania saptamana viitoare?? O pun pe mama sa-mi faca tot ce-am poftit pana acum. :)) Incepand cu fasolea cu carnati! :) Pup !
ReplyDeleteCraita, multumesc de vizita si ma bucur ca ti-am dat idei bune :)
ReplyDeletemultumesc, Flory, chiar ca la mama!
Ana Maria, ma bucur ca poti sa iti vezi mama si sa iti faca tot ce iti pofteste inima :) Abia astept sa gatesc si eu impreuna cu mama!
Hranitoare si satioasa e mancarea asta....stie romanul ce stie..:))
ReplyDeleteYour baked beans look like the perfect side dish to grilling season. Ok, I would also love a big bowl of them, my mouth is watering. Thanks for participating in this month's YBR :)
ReplyDeleteYour baked beans look delicious! I do not have the patience for dried beans. But, we do soak our canned beans in water to help decrease their gassiness. So maybe the longer you soak your dried means, the less gassy they are? Worth an experiment!
ReplyDeleteYum! That photo of the baked beans is so enticing. Lovely YBR entry :-)
ReplyDelete