Am gustat acum cateva saptamani la piata de fermieri o paine cu mere. A fost asa buna, putin dulce, moale si putin umeda, dar in acelasi timp cu gust de paine dospita. Mi-am adus aminte de paine din nou acasa cand am vazut o paine postul Roxanei de la A little bit of everything si am intrebat-o daca are o reteta de paine cu mere. Roxana a fost foarte draguta si a facut paine cu mere si nuci, printre alte bunatati pe care le are pe site-ul ei. Multumesc mult Roxana!
Intre timp, am incercat si eu sa fac painea cu mere dupa varianta proprie si a iesit destul de buna, desi mi-ar fi placut putin mai dulce si cu un gust mai proeminent de mere.
Azi insa am facut muffins, mai usor de facut, nu necesita framantare si dospite, si au iesit foarte foarte buni, perfecti pentru un mic dejun rapid, ca acompaniament la o cafea sau ca desert la mesele de sarbatori.
Ingrediente pt aprox 20 buc (reteta de la Smitten Kitchen):
1 cup (120 gr) faina integrala
1 cup (100 gr) faina
1 lingurita bicarbonat de sodiu
1 lingurita praf de copt
1/4 lingurita sare
1 lingurita scortisoara
1/2 lingurita nucsoara (proaspat macinata daca se poate)
1 stick (113 gr) unt la temperatura camerei
1/2 cup (100 gr) zahar
1/2 cup (115 gr) zahar brun inchis
1 ou
1 cup (235 ml) kefir sau iaurt simplu
3 mere medii, curatate de coaja si cotor si taiate bucatele de aprox 1 cm
Se incinge cuptorul la 230 grade Celsius (450 Fahrenheit). Se pregateste o tava de muffins si se tapeteaza cu hartii.
Se cerne impreuna faina, praful de copt, bicarbonatul, sarea, scortisoara si nucsoara.
Se bate untul cu zaharul si jumatate din cantitatea de zahar brun, pana cand se fac crema. Se adauga oul si se bate bine sa se incorporeze. Se adauga kefirul sau iaurtul si se amesteca usor. Se adauga amestecul de faina si se mesteca pana cand totul este bine incorporat fara sa se bata prea mult. Se incorporeaza merele, apoi se pune aluatul in formele pregatite, umplandu-le aproape pana sus. Se presara deasupra zaharul brun ramas. Se coc in cuptorul incins pentru 10 minute, apoi se reduce focul la 200 grade Celsius (400 Fahrenheit) si se mai coc 5-10 minute, pana cand se rumenesc si o scobitoare bagata in mijlocul uneia din muffins iasa afara curata.
Se lasa sa se raceasca in tava 3-4 minute, apoi se scot si se lasa sa se raceasca complet.
Eu am copt in 2 ture, am lasat tava 5 minute sa se raceasca intre ture.
Pofta buna!
Imi place cum ti-au iesit! Felicitari!
ReplyDeleteSimplu si bun!pupici!
ReplyDeleteFoarte frumosi ti-au iesit.
ReplyDeleteDelicioase!! Si cat sunt de frumoase...
ReplyDeletecred ca-s deliciosi.pup
ReplyDeleteSe simte aroma toamnei pana la noi!
ReplyDeleteMultumesc pentru mesaje, fetelor :) Zaharul brun deasupra ii face si mai buni!
ReplyDeleteSuper faine au iesit, arata minunat! Pupicei!
ReplyDeleteNu am folosit niciodata faina integrala la prajituri si cred ca
ReplyDeletemerita sa incerc la cum arata prajiturile tale.Pupici,Mihaela!
Superbe si super delicioase!!! Pup!
ReplyDeletesi eu fac muffins cu mere , sunt delicioase !!!! .. superba prezentarea!!!
ReplyDeleteDelicioase! Arata minunat! Felicitari! Pup
ReplyDeletevai, ce frumoase ti-au iesit! si eu mai aveam in plan alte dulciuri cu mere dar timpul a fost scurt iar aici desi as putea face ceva parca nu ma pot desfasura ca-n bucataria mea.
ReplyDeleteam sa salvez reteta si cand revin in State o voi face. Mersi Mihaela.
p.s. esti o draguta ca mi-ai mentionat numele
Briosele tale cu mere si scortisoara... Toamna... Dimineata... Mmmmm, ce viata frumoasa!
ReplyDelete