Reteta o am de mult timp de la o cunostinta, pe care am modificat-o putin, avand in vedere ca si unele cantitati nu erau scrise in reteta. Imi place mult combinatia de mere si bezea, si cand am mai facut-o (cu ceva timp in urma), bezeaua am bagat-o in cuptor si s-a lasat dupa coacere, asa ca m-am gandit ca de data asta sa fac o bezea elvetiana, adica sa bat albusurile si zaharul de bain-marie, si sa il pun pe tarta deja coapta. Ideea a fost buna, poate data viitoare voi pune mai putin zahar in bezea :)
Ingrediente:
Pentru crusta:
3 galbenusuri
1 lingura de zahar
1 stick (113 gr) unt rece taiat bucatele
1/4 lingurita sare
1 cup (100 gr) faina
Pentru umplutura:
6 mere potrivite
1 lingura zeama de lamaie
1/2 cup (100 gr) zahar
1/2 cup (cana) nuca macinata
1/4 lingurita scortisoara (sau 1/2 lingurita daca va place)
Se incinge cuptorul la 200 grade Celsius (400 Fahrenheit).
Se curata merele de coaja si cotor si se taie felii subtiri sau se dau pe razatoare. Se stropesc cu zeama de lamaie si cu zaharul, se mesteca si se lasa sa se scurga intr-o sita.
Se pun in robot toate ingredientele pentru crusta si se proceseaza pana cand untul este bucatele mici. Cu robotul mergand se adauga 1-2 linguri apa rece pana cand se aduna intr-o coca. Se intinde pe masa presarata cu faina intr-o foaie rotunda si se transfera intr-o tava de tarta de 20 cm. Incercati sa nu lucrati coca cu mana prea mult, pentru ca se incalzeste untul si va fi greu de intins. Se aranjeaza, mai mult se indeasa decat se trage. Daca aveti margini inestetice, taiati-le.
Alternativ, se poate face coca cu untul la temperatura camerei, se amesteca toate ingredientele si se face o coca moale care se intinde cu mana in tava.
Se baga tava in cuptorul incins pentru 10 minute. Dupa 10 minute se scoate, iar daca este umflata se inteapa cu o furculita.
Merele scurse se amesteca cu nucile si scortisoara si se adauga peste crusta, nivelandu-se. Se reduce cuptorul la 180 de grade Celsius (350 Fahrenheit). Se baga tarta inapoi in cuptor pentru 40 de minute.
Pentru bezea:
3 albusuri
un praf de sare
3 linguri de zahar
Pe bain-marie se mesteca albusurile cu sarea si zaharul cu telul, in continuu, pana cand albusurile sunt fierbinti la atingere si zaharul nu se mai simte intre degete. Se ia de pe foc, si se bat albusurile cu mixerul 8-10 minute pana cand se racesc. Se intind peste tarta coapta si se ard cu o torta.
Alternativ, se bat albusurile cu sarea si zaharul crude, pana cand sunt tari si se adauga peste tarta in ultimele 10 minute de coacere.
Nota: eu am folosit pentru bezea 1/2 cana zahar si a fost prea mult zahar.
Yummy, ce mult imi place!!!!Delicioasa!Pup!
ReplyDeleteArata bine cu bezea,trebuie sa fac si eu ca aman de mult:)Pup!
ReplyDeletearata foarte bine bezeaua! foarte faina reteta!
ReplyDeleteCe tarta frumoasa! Imi place tare mult!
ReplyDeletece superb arata! Imi place platoul tau enorm de mult :))
ReplyDeleteLicuta, multumesc :)
ReplyDeleteTeo, cred ca iti va placea mult cu bezea!
Andreea Elena, multumesc!
Miha, multumesc!
Kadia, multumesc, si mie imi place platoul. Sunt recunoscatoare (pe langa multe altele) si pentru faptul ca pot sa gasesc lucruri de genul asta la preturi accesibile :)
E atat de apetisanta!!
ReplyDeleteImi place foarte mult!
Ce poza de basm!!!
ReplyDeleteMoa ce pofta mi-e si ce platou ai :D.
Mi-a fo' dor de tine! Te pup.
Mai am 3 zile sa fac si eu ceva bun, dar vin, sigur!
Nu stiu ce se intimpla dar nu-mi mai apar in timp real postarile tale. Acu' la subiect, tarta de mere arata foarte bine.
ReplyDelete