Pages

February 21, 2012

Marshmallows cu zmeura/ Homemade Raspberry Marshmallows


(Please scroll down for recipe in English)

Poate nu ma credeti, dar am mancat marshmallows pentru prima data cu vreo doua luni in urma. Nu stiu de ce, dar tot timpul am avut impresia ca stiu ce gust si textura au. Vestitele marshmallows pe bat coapte la foc de tabara nu spuneau prea mult pentru mine, iar sadvisurile s'mores cu marshmallows topite cu ciocolata intre doi biscuiti erau cam departe de dulciurile pe care le fac de obicei.

Am cumparat marshmallows pentru a face fondant, si cumva un click s-a produs in creierul meu. Am inceput sa dau mai multa atentie retetelor de marshmallows si iata ca a trebuit sa le si fac. Am incercat reteta lui David Lebovitz cu albusuri de ou si mi-a placut gustul, dar a fost cam prea lipicioasa si nu s-a taiat foarte bine. Pentru a doua incercare m-am "inarmat" cu un termometru de bomboane si cu reteta lui Alton Brown. Binenteles ca puteam sa le fac simple, ca in reteta, dar cum "rotitele" la mine in cap se misca in directii imprevizibile si pentru mine cateodata, am zis "ce-ar fi?" Ce-ar fi daca as inlocui o parte din apa cu piure de zmeura? Ar fi foarte bine, ideea a fost buna si am obtinut culoare si aroma naturala. Niste "pernute" pufoase care ar fi un "aperitiv" roz si dulce pentru Petrecerea cu ceai (Tea Party) din februarie organizata de Emily.

Daca vreti sa faceti marshmallows acasa, va recomand un termometru de bomboane (are gradatie mai mare decat cel de carne) si un mixer puternic care sa poata mixa vreo 14-15 minute.


Ingrediente:

3 pliculete (21 gr) gelatina pudra
1/2 cup (120 ml) apa rece
1 1/2 cups (300 gr) zahar
1 cup (240 ml) sirop de porumb (light corn syrup)
1/2 cup (120 ml) piure de zmeura*
1/4 lingurita sare de mare (sau Kosher)
1 lingurita extract de vanilie


Pentru pudrat: 1/3 cup amidon amestecat cu 2/3 cup zahar pudra (ratia de 1 parte amidon la 2 parti zahar pudra)


* Pentru a face piureul de zmeura, folositi zmeura proaspata sau congelata (si dezghetata), zdrobita foarte bine si trecuta printr-o sita pentru a strecura semintele.


Pregatiti mixerul si un bol foarte mare. In bol puneti apa si presarati gelatina peste apa. Dati deoparte.

Amestecati zaharul, siropul de porumb si piureul de zmeura pe foc mic-mediu pana cand incepe sa fiarba, 3-4 minute. Bagati termometrul in cratita si tineti pe foc mic pana cand atinge temperatura de 116 grade Celsius (240 F). Daca amestecul se umfla foarte tare, dati focul foarte mic si mestecati des.


Nota: Amestecul meu s-a "intepenit" la 225 grade F dupa vreo 10-15 minute de fiert si l-am folosit la aceasta temperatura.


Porniti mixerul la viteza mica si turnati amestecul fierbinte pe marginea bolului, pana cand totul este adaugat. Mariti treptat viteza mixerului, si amestecul va incepe sa se spumeze si sa arate ca niste albusuri. Continuati sa bateti la viteza mare pana cand amestecul se raceste, 14-15 minute in total. In ultimul minut de mixare, adaugati vanilia

Intre timp, pregatiti o tava (33x23 cm sau 13x9 inch) unsa cu putin ulei sau unt (eu am folosit shortening, un unt vegetal). Puneti 2-3 linguri din amestecul pentru pudrat si scuturati tava in toate directiile sa se tapeteze bine, turnand excesul de pudra intr-un bol pentru a-l refolosi.
Cand amestecul de marshmallows este gata, turnati-l in tava pregatita, nivelandu-l cu o spatula usor data cu grasime.
Eu am pregatit o a doua tava cu hartie de pergament si bine pudrata, si am facut "ciupercute" cu o punga cu varf rotund.
 Pudrati-l foarte bine cu amestec pudra si lasati-l descoperit la temperatura camerei pentru cel putin 4 ore sau peste noapte.

Rasturnati tot marshmallow pe o plansa si taiati-l bucatele cu un taietor de pizza sau cutit dat cu amestec pudra. Pudrati marshmallows-urile taiate cu amestec pudra, scuturand excesul. Se pastreaza intr-o cutie inchisa pana la o saptamana.



Ingredients (adapted after Alton Brown):

3 packs unflavored gelatin
½ cup cold water
1 ½ cups granulated sugar
1 cup light corn syrup
½ cup raspberry puree*
¼ tsp Kosher or sea salt
1 tsp vanilla extract
For powdering mix: 1/3 cup cornstarch mixed with 2/3 cup powder sugar
Special tool: candy thermometer.
*To make the raspberry puree, smash very good fresh or defrosted raspberries and strain thru a sieve to remove the seeds.

Prepare the mixer and large bowl (or Kitchen Aid if using). Add the water into the bowl and sprinkle the gelatin. Set aside.
In a medium saucepan mix the sugar, corn syrup, raspberry puree and salt and place on medium high heat for 3-4 minutes until melted. Insert the thermometer into the pan and keep on low heat until reaches 240 F. If the mixture bubbles too much, reduce the heat on very low and mix with a silicone spatula.

Note: My mixture got “stuck” on 225F even after 10-15 minutes of boiling, so I used it like that.

Start the mixer on low speed and start pouring the hot mixture on the side of the bowl, until everything is added. Increase the speed gradually to high, the mixture will start to foam. Keep mixing until the sides of the bowl are cool to the touch, 14-15 minutes. In the last minute of mixing, add the vanilla.
Meanwhile, prepare the pan (9x13”) greased with little shortening or non stick spray. Pour 2-3 tbsp of the powdering mix in the pan and shake the pan until all the sides are covered. Remove the excess.

When the marshmallows are ready, pour the mixture in the prepared pan, and level it with a lightly greased spatula. Powder the top very well with the powdering mix and leave uncovered at room temperature for at least 4 hours to overnight.

Remove the marshmallows on a large cutting board and cut in cubes using a dusted pizza cutter. Powder the cut marshmallows with powdering mix, shaking the excess. Keep in a covered container up to a week.

Enjoy!

18 comments:

  1. Mihaela te invidiez maxim cu siropul de porumb ;) Pai eu de unde gasesc ? ca am cautat mai peste tot si n-am aflat nicaieri! Tare-mi plac dulcegariile astea! Musai trebuie sa caut o reteta pt corn syrup ca sa le prestez. Vreo idee, ceva? Pupici

    ReplyDelete
  2. Superbe! Cred ca imi plac mai mult decat varianta cu albus.

    ReplyDelete
  3. Minunate!! Superbe!! Ne intalnim la party! Pupic!

    ReplyDelete
  4. Bianca, sa inteleg ca iti plac :))

    Anonim: multumesc pentru mesaj, si nu stiu de unde sa iei sirop de porumb. Este necesar in unele retete pentru ca se comporta diferit la temperaturi inalte. Nu stiu prea multa chimie, dar am priceput eu ceva. Sper sa gasesti totusi sirop de porumb :)

    Fancy Cake, mi-a placut mult gustul la varianta cu albus, dar mi s-au parut mai greu de lucrat cu ele. Cred ca trebuie sa o mai incerc odata.

    Coco, multumesc!

    Adela, ne vedem, abia astept sa vad ce minunatii s-au pregatit :)

    ReplyDelete
  5. Anonim, uite un link unde poti sa citesti mai multe despre siropul de porumb si cum/daca se poate substitui: http://www.davidlebovitz.com/2009/01/why-and-when-to-use-or-not-use-c/

    ReplyDelete
  6. Mihaela, ce norisori delicati si parfumati ai facut!!

    ReplyDelete
  7. nu-mi place mie marshmallows(doar pt ca nu pot mancat f dulce .., prbl cu stomacul)dar! ale tale arata atat de bine incat nu as refuza, mai ales ca sunt homemade.
    pozele sunt superbe!

    ReplyDelete
  8. vai, imi place noul design!
    iar marshmallow-urile sunt tare cute!

    ReplyDelete
  9. Mvvvai este desertul meu preferat...si e colorat...vreau si eu...multe , multe...

    ReplyDelete
  10. Mihaela, Your raspberry marshmallows look beautiful! I love the raspberry flavor...it cuts downs on the sweetness some...and makes them extra special:)!
    Love your raspberry "kisses"... super-cute!

    P.S. Love your new blog look:)...

    ReplyDelete
  11. În familie am un singur fan al lor, totusi mã gândesc sa pregãtesc fondant din ele...într-o zi :D

    ReplyDelete
  12. Oh, arata asa de bine, chiar ma gandeam sa fac marshmallows zilele astea:)

    ReplyDelete
  13. Sunt de vis !!! ... iar prezentarea SUPERBA !!

    ReplyDelete
  14. Arata ca niste norisori roz.Cred ca ti se topesc in gura.

    ReplyDelete

Va multumesc ca va gasiti timp sa imi lasati un mesaj, ma bucur ca aveti ceva de spus despre mancarea mea si voi raspunde cat de repede pot/ Thanks for taking time to leave me a message, I'm happy that you have something to say about my food and I will answer as soon as possible