Pages

March 27, 2012

Mousse de ciocolata alba si mascarpone cu sos de mure/ White chocolate mascarpone mousse with blackberry sauce


(Please scroll down for recipe in English)

In martie nu am fost prea activa pe blog, dar am avut motive intemeiate :) Nu puteam sa lipsesc insa de la provocarea mea preferata, Dulce Romanie. In martie, ajunsa pe blogul Cristinei - arome si culori, putem alege dintre cele doua ingrediente: pastele si frisca. Eu am ales sa fac ceva cu frisca, si va promit ca este si dulce, si aromata si colorata :)


Imi amintesc inceputurile mele in ale prajiturilor, cand foloseam frisca praf la pachet amestecata cu lapte, care de multe ori nici nu se intarea de ajuns. Dupa ce m-am mutat in State si am folosit prima data "heavy cream" pe care eu am tradus-o in retetele mele "frisca lichida neindulcita", nu m-am mai intors niciodata la frisca la pachet si nici nu i-am dus niciodata dorul. Nici nu inteleg de ce este nevoie de inlocuitori, cand din ceva natural si simplu poti face o frisca delicioasa.


In Romania am cautat-o in magazin destul de mult, si am descoperit-o dupa vreo doua saptamani intr-un raft ne-refrigerat sub numele "smantana pentru gatit", alaturi de Hulala (careia va rog numai sa ii cititi eticheta). Numele romanesc ar fi "smantana" dar se confunda cu smantana groasa si putin acrisoara. De asta cand am folosit la ciorba de burta smantana groasa, ma miram de ce nu arata cremoasa.
Smantana pentru gatit trebuie sa aiba continut de grasime mare (30%), face supele cremoase fara sa se "taie" si daca vreti sa o faceti frisca, trebuie sa fie foarte rece, cateva ore bune la frigider sau chiar o zi inainte. Mie mi s-a batut intotdeauna, a stat tare, iar ca sa o folosesc ca umplutura pentru tort am amestecat-o cu mascarpone, care este intr-un fel "jumatatea" care-i lipseste :)


Ideea de mousse alb mi-a venit dupa ce am vazut niste deserturi in meniul unui cunoscut restaurant. Am avut "dintele dulce" cu mine, dar m-am abtinut eroic, mai ales ca Tiramisu pe care il fac eu este cu siguranta mai bun decat al lor (si fara sa ma laud). Am cautat cateva retete de mousse care nu m-au satisfacut nici ele complet, asa ca am ales sa iau calea proprie, sa folosesc niste mure uitate in congelator de vara trecuta si iata ce a iesit:


Ingrediente:


Pentru sos:


10 oz (300 gr) mure*
1/2 cup (100 gr) zahar
1 lingurita zeama de lamaie
optional: 1 lingura lichior de portocale


*Puteti folosi mure proaspete sau congelate. Daca folositi congelate, nu este nevoie sa le decongelati inainte. Ca variatie, puteti substitui murele cu orice fel de fructe de padure.


Opriti cateva mure pentru decor. Puneti intr-o cratita la foc mic murele, zaharul si zeama de lamaie. Mestecati ocazional pana cand zaharul se topeste si se formeaza un sos. Lasati sa fiarba incet 10-15 minute, mestecand des, pana cand murele sunt patrunse si sosul se ingroasa usor. Se adauga lichiorul daca folositi si se lasa sa se raceasca.


Pentru mousse:


3 oz (90 gr) ciocolata alba
1 1/4 cups (320 ml) frisca lichida neindulcita
1 cup (8 oz, 230 gr) mascarpone
3/4 cup (90 gr) zahar pudra
1 lingura lichior de portocale (Cointreau)


Tocati ciocolata bucatele si topiti-o pe bain marie sau in cuptorul cu microunde, cate 20 de secunde odata, mestecand dupa fiecare tura, pana cand este omogena. Dati deoparte sa se racoreasca.


Puneti intr-un bol frisca lichida, mascarpone si zaharul pudra. Mestecati putin la viteza mica, apoi bateti la viteza mare pana cand incepe sa se intareasca. Luati 2 linguri din frisca batuta si amestecati-o cu ciocolata, apoi puneti totul inapoi peste frisca, batand la viteza mare pana cand este totul incorporat si mousse-ul sta tare. Adaugati lichiorul si bateti putin sa se incorporeze. Nu bateti prea mult, riscati sa aveti unt cu ciocolata :)


Puteti servi mousse-ul in castronele cu sos deasupra sau il puteti aranja in straturi in pahare transparente.




Ingredients:


For the sauce:

10 oz blackberries*
1/2 cup sugar
1 tsp lemon juice
optional: 1 tbsp orange liqueur

*Frozen or fresh fruit can be used. If using frozen, it is not necessary to defrost it. As a variation, you can use any berry you like.

Keep few berries for decor. Place the berries, sugar and lemon juice in a sauce pan over low heat. Stir occasionally until the sugar melts and a sauce forms. Let simmer for 10-15 minutes, stirring frequently until the berries are soft and the sauce thicken lightly. Add the orange liqueur if using and set aside to cool.


For the mousse:

3 oz white chocolate
1 1/4 cups heavy cream
1 cup (8 oz) mascarpone
3/4 cup powder sugar
1 tbsp orange liqueur (Cointreau)

Chop the white chocolate and melt it over a double boiler or in the microwave oven, 20 second at a time, stirring after each time, until smooth. Set aside to cool.

In the bowl of a standing mixer place the heavy cream, mascarpone and powdered sugar. Mix at low speed in the beginning, increase the speed to high and beat until soft peaks form. Take 2 tbsp of the mousse and mix it with the cooled chocolate, then add everything back in the bowl. Beat on high speed until incorporated. Add the liqueur and beat just a little to incorporate. Do not overbeat.

The mousse can be served in bowls with sauce on top or layered in glasses.

Enjoy!

20 comments:

  1. Absolut delicios !! Imi place foarte c-ai adaugat mascarpone in compozitie!! Ador murele!

    ReplyDelete
  2. foarte gustoasa si foarte aromata si inca pe atat de aspectuoasa!

    ReplyDelete
  3. Irezistibil pentru mine!Arata minunat,pupici!

    ReplyDelete
  4. Superba prezentarea!
    Imi place foarte mult!

    ReplyDelete
  5. Mmm, un deliciu!Arata super bine!Pup!

    ReplyDelete
  6. Frisca ,mascarpone,Cointreau,mure,
    mi se pare peste poate de delicios.
    In orice caz este o combinatie perfecta dupa gustul meu .

    ReplyDelete
  7. Mare isiptã, ciocolata albã e favorita mea :)

    ReplyDelete
  8. oh, ce-mi place spuma cu fructe! ador aceasta combinatie, ca sa nu mai zic ca arata absolut superb! Te pu pdraga mea!

    ReplyDelete
  9. Hello "Mihaela, olteanca get-beget" :)

    Nu am de ales decit sa repet ce sa mai zis deja, it looks awesome!!!

    Frumoase si pozele

    ReplyDelete
  10. Ceva de genu am si eu programat ptr we ! Arata tare bine !!!

    ReplyDelete
  11. Imi plac deserturile la pahar ca sunt rapide si in plus iti cam limiteaza portia :P
    Ador combinatia de mousse cu cioco si mascarpone si fructe!
    Te pup :*

    ReplyDelete
  12. MMm, bun! N-as refuza un pahar;-)

    ReplyDelete
  13. un desert absolut divin, iar prezentarea este de nota 10! :)
    te pup.

    ReplyDelete
  14. Arata demential,incerc sa nu ma gandesc la gust:)

    ReplyDelete
  15. Multumesc tuturor pentru mesaje, inseamna foarte mult pentru mine :)

    ReplyDelete
  16. Iubesc desertul asta! Mai ales combinatia asta dulce acrisoara!

    ReplyDelete

Va multumesc ca va gasiti timp sa imi lasati un mesaj, ma bucur ca aveti ceva de spus despre mancarea mea si voi raspunde cat de repede pot/ Thanks for taking time to leave me a message, I'm happy that you have something to say about my food and I will answer as soon as possible