Pages
▼
May 24, 2012
Madeleines cu ciocolata si unt maroniu/ Chocolate Brown Butter Madeleines
Please scroll down for recipe in English
Nu ma intelegeti gresit, dar ador pijamalele. Cu buline, cu flori, sau in carouri. Imi place si mai mult sa stau in pijamale dimineata si sa vad noutatile cu o ceasca de cafea, fie vara cu fereastra deschisa, fie iarna, cu un halat gros deasupra.
Era o astfel de dimineata in pijamale cand am vazut ca Gabriela (What Liberty Ate) pune "la bataie" una din cartile ei de bucate pentru cine face prima Madeleines cu ciocolata. Am incins imediat cuptorul, m-am apucat de cantarit, am schimbat putin tehnica retetei si au rezultat niste pufosenii de ciocolata perfecte pentru cafeaua de dimineata.
Apoi am inceput sa ma joc: le-am facut si le-am refacut de atunci, am "ars" untul pentru o aroma mai profunda, am transformat gramele in cups (este mai usor pentru mine de masurat), am eliminat timpul la frigider si am schimbat temperatura cuptorului. Si va prezint: "Les Madeleines".
Si e tot o astfel de dimineata in pijamale cand scriu acest post :)
Daca ati ratat postul cu numarul 2 al revistei What Liberty Ate, in care am avut onoarea sa apar, puteti vedea aici varianta in limba romana sau cea in engleza.
Ingrediente (adaptata dupa What Liberty Ate)
~aproximativ 16 bucati~
100 gr unt
80 gr (1/3 cup plus 1 lingura) zahar
40 gr (2 linguri) miere
2 oua
un praf de sare
1 lingurita extract de vanilie
80 gr (1/2 cup plus 1 lingura) faina
20 gr (3 linguri) cacao
5 gr (1 lingurita) praf de copt
Incingeti cuptorul la 180 grade Celsius (350 F). Pregatiti tava de madeleines: ungeti-o cu unt topit si tapetati-o cu faina (pentru mine, cel mai bun mod de uns am gasit ca este sa o ung cu pensula si sa sterg excesul cu un servetel).
Cerneti impreuna faina, cacaoa si praful de copt. Dati deoparte.
Topiti untul si continuati sa il tineti pe foc pana cand incep sa se arda reziduurile de lapte, untul ia o culoare usor aramie si incepe sa miroase a nuci coapte. Stingeti focul si dati deoparte.
Intre timp, bateti ouale cu zaharul, mierea si un praf de sare la viteza mare, 2-3 minute, pana cand se dubleaza in volum si se deschid la culoare. Cu mixerul la viteza medie, adaugati usor untul ars fierbinte, turnand in fir subtire pe marginea bolului. Adaugati vanilia si mixati sa se incorporeze. Adaugati amestecul de faina si cacao si mestecati sa incorporati, fara sa bateti, pana cand totul este o crema fina.
Umpleti formele de madeleines pe 3/4. Coaceti in cuptorul incins pentru 12 minute, cand atinse deasupra sunt ferme.
Scoateti-le imediat din tava, prima tura pe care le-am lasat sa stea putin in tava s-au "prins".
Savurati cu o ceasca de cafea sau de ceai.
Ingredients (adapted after What Liberty Ate)
~about 16 pieces~
100 grams (1 stick minus 1 tbsp) butter
1/3 cup plus 1 tbsp sugar
2 tbsp honey
2 eggs
pinch of salt
1 tsp vanilla extract
1/2 cup plus 1 tbsp flour
3 tbsp cocoa
1 tsp baking powder
Preheat the oven at 350 F. Butter and flour a madeleine tray (I found that the best way to butter the tray is using a brush and wiping off the excess with a napkin).
Sift together the flour, cocoa and baking powder. Set aside.
Melt the butter and continue to boil it until the milk residues start to burn, the butter turns into a amber color and start to smell nutty. Turn off the heat and set aside.
Meanwhile, beat the eggs with the sugar, honey and pinch of salt at high speed for 2-3 minutes until doubles in volume and get a lighter color. With the mixer at medium speed, start adding the brown butter little at a time, on the side of the bowl, until all the butter is added. Add the vanilla and mix to combine. Add the flour and cocoa mixture and stir to combine until smooth.
Fill the madeleine tray 3/4 high. Bake in the preheated oven for 12 minutes, until are firm when touched lightly on top.
Remove immediately from the tray. Enjoy it with a cup of tea or coffee.
;)), dar ai avut o mica aventura acolo, nu gluma! Nu stiam ca erai in pijamale atunci cand le-ai facut ;)). Si eu cand le-am facut tot dimineata era, si cum le-am scos din cuptor, nu am putut sa rezist si am gustat cateva, dar am avut grija sa si pastrez cateva pt. shooting. Sunt absolut delicioase, ma bucur atat de mult ca le-ai facut si abia astept sa primesti si cartea sa-mi spui cum ti se pare! Te pup
ReplyDeleteMoama ce pufosenii apetisante. Le papa fata din ochi!
ReplyDeleteGabriela, multumesc pentru mesaj :) Si eu abia astept cartea sa fac ceva delicios din ea!
ReplyDeleteFab Chef, multumesc! sunt chiar pufoase si buuune :)
ReplyDeleteEu acuma imi dau palme .
ReplyDeleteDe un secol vreau sa-mi cumpar forme pentru madeleins .
Sper sa si gasesc .
Ale tale arata perfect .
Un mare bravo de la mine .
Pup .
Ma crezi ca n-am forme de madlene?Am de toate formele, cred ca le fac in forme de nuci, ce zici, te superi?
ReplyDeleteLia, sper sa gasesti forme, sau poti incerca in alt fel de forme, patrate, sau chiar de muffins, si le umpli numai pe sfert. Multumesc pentru mesaj!
ReplyDeleteLilly, nu ma supar chiar suna interesant niste mingiute de madlene :))
ReplyDeleteArata perfect si cred ca sunt super delicioase!!!Pupici!
ReplyDeleteEu ma duc sa fac cafeaua.Ce bine ar merge langa ceasca de cafea....Weekend placut!
ReplyDeleteEu am forme de madeleines insa nu le-am folosit niciodata:-(
ReplyDeleteAcum cand vad delicatesele tale ,sigur le scot de la ''naftalina'' si le pun la treaba.
Mersi de reteta:-)
Seara frumoasa!
superbe si delicioase! pupicei
ReplyDeleteApetisante, de dimineatã mi-ar plãcea sã le am pe masã:)dacã sunt in pijama mai bine încã:))
ReplyDeleteSi eu ador sa beau cafeluta de dimi in pijama, cu notebook-ul pe genunchi ,iar lumina diminetii sa scalde floricelele de pe pervaz , e superb !!!!
ReplyDeleteSuperbe madeleines! Multumim pentru reteta.
ReplyDeleteCe pufosenii!! Tare vreau sa-mi iau si eu tavita speciala, dar cred c-o sa dorm cu ea in pat! Foarte faine! pupici
ReplyDeleteArata foarte bine prajiturelele tale, Mihaela dar totusi.......miere in cuptorul incins.....:(
ReplyDeleteMierea devine toxica la temperaturi inalte.
Se poate folosi altceva in loc de miere?
Claudia, multumesc pentru mesaj. Mierea poate fi omisa (caz in care sunt o idee mai putin dulci) sau inlocuita cu zahar sau zahar brun. Nu stiam ca mierea devine toxica la temperaturi inalte, dar nu cred ca este cazul aici, 180 de grade nu este prea mult pentru 2 linguri de miere impartite intre 16 madeleines. Iar eu sunt inca intreaga, dupa 3 ture de madeleines :) Nu este acelasi scenariu ca si cand as fi bagat un borcan de miere la 220 si l-as fi mancat. Sunt multe lucruri toxice de care nici nu ne dam seama, cateodata trebuie sa ne folosim bunul simt si nu numai stiinta.
ReplyDelete