Pages
▼
April 14, 2011
A fi sau a nu fi rosu/ To beet or not too beet
A trecut deja un an de cand m-am apucat sa "umblu prin lume" cu blogul meu. Si multe s-au mai intamplat de atunci... am postat peste 150 de retete, multe dintre ele personale, mi-am imbunatatit foarte mult fotografiile, si am cunoscut persoane minunate, care ma viziteaza si imi incurajeaza munca, dandu-mi energie sa continui. De Craciun, reteta mea "de suflet", Fursecuri cu untura, care este cea mai populara dintre toate retetele, au figurat pe site-ul cookingchanneltv.com, pe langa prajiturele celebrilor Jamie Oliver, David Rocco si Laura Calder. Am acumulat o colectie impresionanta de salate, si sper sa inspir cu salatele mele, pentru ca am observat ca din pacate pentru romani salatele inseamna paste, cartofi si maioneza.
Am invatat multe despre fotografie (fara a fi pe departe perfecta), despre lumina si compozitie. Si stiu ca mai am multe de invatat si experimentat. Blogul meu are 82 de followers si 40 de abonati pe e-mail, si am ajuns la 10.000 de vizite in luna martie. Cred ca este minunat, si vreau sa va multumesc tuturor celor care veniti si reveniti aici. Sper sa va inspir si sa aflati lucruri noi.
In ultimele 2 saptamani am experimentat cu cupcakes, si nu orice fel de cupcakes, ci "catifea rosie". Initial culoarea rosie a prajiturii a venit de la o reactie chimica intre pudra de cacao si bicarbonatul de sodiu. Se pare ca nu se mai produce felul acela de pudra de cacao, si acum prajitura isi ia culoarea din colorant alimentar.
Am inceput cu o reteta clasica, cu colorant alimentar, si am folosit ulei. Prajiturile au fost bune, dar uleiul le-a intarit putin, si nu au fost prea "catifelate". Asa ca a trebuit sa incerc si cu unt, care intradevar le-a facut pufoase si moi, iar crema de branza este minunata.
Dar cum nu ma impac foarte bine cu chimicalele in mancare, am vrut sa incerc si o reteta mai naturala, care foloseste sfecla rosie pentru a colora prajitura. Prima reteta pe care am incercat-o a fost departe de a fi rosie, ci mai mult ciocolatie. Am cautat atunci alte retete pe internet, si pe "Bitter Sweet" am aflat ca bicarbonatul de sodiu innegreste. Si am incercat reteta a doua, care a iesit rosie. Un rosu mai caramiziu decat rosul artificial, dar sigur rosu. Si atunci m-am gandit sa incerc o varianta cu ou si unt maroniu, in care am pus otet. Se pare ca si otetul are proprietatea de a innegri (daca e cineva mai expert in chimie, va rog ajutati :) pentru ca am incercat sa colorez si oua in apa de la sfecla si am adaugat si otet, rezultat: o culoare maro oribila). Toate variantele prajiturii cu sfecla au iesit foarte bune la gust, umede si faramicioase. Ceea ce ramane este sa tot incercam :)
Pentru crema am incercat doua variante, iar ambele au fost minunate, complimentand prajiturelele clasice, si pe cele cu sfecla rosie.
Cupcakes Catifea Rosie (varianta clasica de la Joyofbaking.com)
125 gr faina (1 1/4 cups)
un praf de sare
1 lingura de cacao
57 grame unt la temperatura camerei (1/2 stick)
150 grame zahar (3/4 cups)
1 ou
1 lingurita vanilie
120 ml (1/2 cup) kefir sau lapte amestecat cu 1 lingurita otet si lasat sa stea 10 minute
1 lingura de colorant alimentar rosu
1/2 lingurita otet de vin alb
1/2 lingurita bicarbonat de sodiu (baking soda)
Se incinge cuptorul la 180 grade Celsius (350 Fahrenheit). Se pregateste cu hartie o tava de 12 muffins.
Intr-un bol se cerne impreuna faina, cacaoa si sarea.
Se bate untul cu zaharul, se adauga oul si se bate spuma. Se amesteca laptele cu otet sau kefirul cu colorantul alimentar si se adauga impreuna cu vanilia peste ou si unt. Se incorporeaza, apoi se adauga amestecul de faina si se incorporeaza si el.
Intr-un paharel se amesteca bicarbonatul de sodiu cu otetul si se lasa sa faca spuma, apoi se incorporeaza si el in aluat (dupa ce ati pus bicarbonatul, nu lasati aluatul sa stea afara, trebuie bagat repede in cuptor). Se umplu formele de muffins si se baga in cuptorul incins pentru 18-20 minute, pana cand o scobitoare introdusa in mijloc iese afara curata. Se lasa sa se raceasca, apoi se decoreaza cu crema.
Cupcakes Catifea Rosie cu sfecla (varianta Bitter Sweet)
1 1/4 cups (125 gr) faina
1 cup (200 gr) zahar
2 linguri cacao
1 lingurita praf de copt
un praf de sare
1 cana (230 ml) sfecla rosie piure*
1/3 cup (80 ml) ulei de floarea soarelui
1/4 cup (60 ml) zeama de lamaie
1 lingurita vanilie
* Pentru Piureul de sfecla, se curata o sfecla si se taie bucati potrivite, se pun intr-o cratita si se acopera cu apa. Se lasa sa fiarba 40-50 minute, apoi se lasa sa se raceasca. Se pun bucatile de sfecla in blender cu apa in care au fiert, si se fac de consistenta piureului, dar care curge.
Se incinge cuptorul la 180 de grade Celsius (350 Fahrenheit). Se pregateste cu hartie o tava de 12 muffins.
Intr-un bol se amesteca faina, cacaoa, praful de copt si sarea.
Se amesteca in alt bol piureul de sfecla cu uleiul, zeama de lamaie, vanilia si zaharul si se bat putin sa se topeasca zaharul. Se cerne amestecul de faina si se amesteca sa se incorporeze. Se imparte compozitia in tava pregatita si se coace in cuptorul incins pentru 20-22 minute, pana cand o scobitoare introdusa in mijloc iasa afara curata.
Se lasa sa se raceasca si se decoreaza cu crema.
Crema - varianta 1 (ajunge pentru 12 cupcakes)
225 gr (1 pack) crema de branza tip Philadelphia la temperatura camerei
1 cana (230 ml) frisca lichida neindulcita
1/2 cana zahar pudra (variabil, dupa preferinta)
Se bate cu mixerul crema de branza pana cand se inmoaie, apoi se adauga frisca lichida si zaharul si se bate la viteza mare pana cand se face spuma.
Crema - varianta 2 (ajunge pentru 24 cupcakes)
225 gr (1 pack) crema de branza tip Philadelphia la temperatura camerei
1/2 cana mascarpone
1 1/2 cani frisca lichida neindulcita
3/4 cana zahar pudra (variabil, dupa preferinta)
Se bate crema de branza cu mascarpone pana cand se inmoaie, apoi se adauga frisca lichida si zaharul si se bate cu mixerul la viteza mare pana cand se face spuma.
Oricare varianta veti alege, veti avea un desert delicios!
Ma bucur foarte tare ca am dat de blogul tau pe net, e unul dintre cele mai bune, deci munca ta crede-ma ca e apreciata de multa lume! Te pup si iti doresc un inceput de weekend minunat!
ReplyDeleteAlina, iti multumesc foarte mult, pentru vizita si pentru cuvintele frumoase :) Un weekend placut iti doresc si tie :)
ReplyDeleteFelicitari ptr blog si la cat mai multe postari! Daca vrei sa vezi cat ai progresat uita-te la primele poze postate si o vezi singura diferenta. Eu am inceput cu telefonul mobil,invatam pe zi ce trece. Weekend placut
ReplyDeleteLa multi ani de "bloogareala culinara" iti doresc si sa ai parte numai de realizari in acest domeniu minunat!
ReplyDeleteIti urez cat mai multi ani in bloggosfera.La Multi Ani, De prin lume adunate!
ReplyDeleteSa-ti traiasca multi ani blogul, Mihaela. Sa fii sanatoasa si sa ai cat mai multe si mai frumoase postari.
ReplyDeleteHappy anniversary!
Mihaela, I think you are indeed a talented cook and baker:). So glad that you share this with all of us... Love your recipes and how you experiment in the kitchen....
ReplyDeleteThese cupcakes look professional! Your photos are beautiful, as well! Have a great day!
Eu adoooor tot ce inseamna muffins/cupcakes, iar ale tale arata exceptional. Bravo ! :*
ReplyDeleteDraga Mihaela, am ajuns aici acum cateva luni, venind de pe blogul lui Ellie. De atunci te urmaresc pe Reader.
ReplyDeleteSa stii ca postul asta imi va fi de mare folos peste o luna, cand baiatul meu implineste 4 ani. E alergic la extrem de multe alimente (inclusiv oua) si e tare dificil sa ii fac un tort decent care sa ii placa. Vad ca ingredientele tale sunt toate in regula, am sa incerc varianta cu sfecla si sper sa fie un succes.
Multumesc pentru inspiratie!
Renata, multumesc pentru vizita si ma bucur ca ma urmaresti si ai gasit retete pentru baietelul tau. O sa fiu mai atenta la retete fara oua, si o sa incerc sa mai postez. La multi ani baietelului tau :) sper sa ii placa cupcakes-urile!
ReplyDeleteMihaela, incerc azi varianta cu sfecla dar vad ca au crescut tare mult (sunt inca in cuptor)! Cat amestec ar trebui sa pun in forme, 1/2 sau 2/3? Cred ca le-am umplut prea mult.
ReplyDeleteSi inca o intrebare: ai incercat vreodata un frosting facut cu iaurt in loc de crema de branza?
Multumesc!
Au iesit excelente! Pana si mofturosii mei mici au mancat cu pofta! Multumesc!
ReplyDeleteRenata, ti-am raspuns cam tarziu, am fost plecata toata ziua. Ma bucur foarte mult ca au iesit cupcakes-urile si le-au placut copiilor! Nu am incercat niciodata frosting cu iaurt, dar ma gandesc ca ar merge, iaurt gros amestecat cu ceva frisca batuta si cu zahar. O sa ma mai gandesc si o sa incerc :) ma bucur inca o data ca ti-am putut fi de folos!
ReplyDelete