Aveam idee ce este, si il vazusem deja pe Alton Brown cum fiersese laptele vreo 2 ore ca sa faca dulce de leche. Mai auzisem cum se poate fierbe in apa o cutie de lapte condensat ca sa rezulte acelasi lucru. Cum nu aveam chef sa stau 2 ore langa aragaz, iar sa fierb o cutie in apa care risca sa explodeze nu mi-a suras, am cautat putin pe internet si am gasit la David Lebovitz o varianta care mi-a parut cea mai simpla. Rezultatul a fost cum ma asteptam si mai mult: o crema cu gust de lapte si caramel in acelasi timp, mult mai cremoasa decat un sos caramel, iar gustul de caramel este mult mai subtil, chiar o dulceata de lapte (cum se si traduce numele din limba spaniola). O delicatesa care te atrage mereu spre frigider sa mai iei o lingura :)
Ingrediente: 1 cutie (sau 2) de lapte condensat (nu evaporat)
Se incinge cuptorul la 220 grade Celsius (425 Fahrenheit). Se pune laptele condensat intr-un vas (de sticla)termorezistent (o tava de placinte), nu foarte inalt si se acopera bine cu o folie de aluminiu. Se pune vasul intr-o tava mare care poate tine apa si se toarna apa calda in tava mare pana cand ajunge aproximativ la jumatatea vasului de sticla. Se baga in cuptorul incins pentru 1 ora si un sfert, verificand si adaugand apa in cazul in care scade. Se scoate si se lasa sa se racoreasca, apoi se bate cu un tel ca sa se amestece si sa devina fina.
Se pastreaza la frigider si se poate re-incalzi inainte de folosire, mie mi-a placut foarte mult rece. Am uitat sa adaug cateva graunte de sare de mare inainte de a baga la cuptor, dar sigur o sa incerc asta data viitoare.
Acum aveti o crema delicioasa care poate fi adaugata la inghetata, folosita la cupcakes sau torturi, adaugata la cafea sau pentru o mica gustare dulce dupa masa.
Retete cu dulce de leche: Inghetata cu dulce de leche si nuci, Cupcakes de ciocolata cu crema de banane si dulce de leche, Patratele de cheesecake cu dulce de leche.
awoooooooow! si cam atat! acum am fugit sa imi iau cele necesare, trebuie neaparat sa fac si eu :))
ReplyDeleteArata extraordinar!! Cand o sa am noroc sa gasesc lapte condensat, o sa incerc reteta, pana atunci... 2 ore la aragaz for me :))
ReplyDeleteAdor dulce de leche.Interesanta varianta asta cu tava la cuptor.Incerc si eu!
ReplyDeleteDaca pana cum nu m-a atras reteta trebuie sa recunosc ca m-ai convins :0 Cuvintele tale mi-au stranit curiozitatea :)
ReplyDeleteArata super bine Mihaela! unul dintre linkurile date de mine pentru dulce de leche este cu trimitere la Florin (crazymothercooker) care a preparat crema delicioasa dupa reteta aceasta :) oricum, jos palaria, as lua o lingura si nu m-as dezlipi de borcan :)) ma bucur tare mult pentru feedback-ul pozitiv primit pentru cele 2 ingrediente nepopulare si abia astept sa vad retetele!
ReplyDeleteZazuza, trebuie sa faci, nu vei regreta :)
ReplyDeleteCarmen, daca ai cele 2 ore, merita sa stai langa aragaz :)
Lilly, sper sa mai treci sa ne spui cum ti-a iesit varianta asta.
Oana, cum spuneam, a fost pentru prima data si pentru mine, dar sigur o sa o mai fac si alta data:)
Alina, am vazut ca ai postat linkurile, a fost o idee foarte buna pentru cine vrea sa faca. Florin a urmat si el tot varianta lui David Lebovitz, cand am citit postul tau crema mea era aproape gata :))
Multumesc pentru vizita fetelor!
Daca nu mi-as fi cumparat un borcan deja, as fi preparat-o si eu dupa reteta aceasta :)
ReplyDeleteMihaela, I love the colour and the process looks easier than I thought, thank you for sharing!
ReplyDeleteMihaela, I love the colour and the process looks easier than I thought, thank you for sharing!
ReplyDeletecum la bucuresti e o problema sa gasesti lapte condensat eu am facut,acum vreo 3 saptamani, dulce de leche dupa reteta lui piscotel :povesti culinare,cu lapte integral si o ora si jumatate de fiert si a iesit super.
ReplyDelete