Dar miercuri am savurat cu prietena mea Mariya o pizza cu smochine, prosciutto si rucola si ca desert creme brulee. Atat de bun!
Creme brulee este o ruda apropiata a cremei de zahar ars, dar la creme brulee zaharul ars este sub forma unei cruste delicioase deasupra, pe care trebuie sa o spargi usor cu lingurita sa ajungi la crema fina si bogata de dedesubt. Simplu de facut, aveti nevoie de putina atentie si ca echipamente speciale 4 ramekin-uri (vase mici care pot merge in cuptor si apoi in ele se va servi creme brulee) si arzator sau broiler (broilerul este partea de sub cuptorul aragazului unde focul vine de sus).
Ingrediente (din cartea de deserturi de la Williams-Sonoma):
2 1/4 cups (540 ml) frisca lichida neindulcita
1/2 pastaie de vanilie
6 galbenusuri
1/3 cup (65 gr) zahar, plus 3-4 linguri de zahar pentru ars
Se pune intr-o cratita mica frisca lichida si se lasa pe foc mediu pana cand incepe usor sa fiarba. Se opreste focul si se adauga pastaia de vanilie, taiata pe jumatate pe lungime si curatata de seminte (cu seminte cu tot). Se acopera cu capacul si se lasa 20-30 de minute sa se infuzeze.
Intre timp, se incinge cuptorul la 150 grade Celsius (300 Fahrenheit). Se pregatesc 4 ramekin-uri puse intr-o tava mai mare care poate tine apa.
Se scoate pastaia de vanilie si se incinge din nou frisca lichida. Separat se bat galbenusurile cu 1/3 cup de zahar, si se adauga treptat frisca lichida batand in continuu pana cand toata frisca este adaugata. Se intoarce totul pe foc mic si se mesteca in continuu cu o lingura de lemn pana cand incepe sa se ingroase (2-3 minute, nu lasati sa fiarba).
Se strecoara compozitia si se imparte egal in cele 4 ramekins. Se pune apa fierbinte in tava, se acopera totul cu folie de aluminiu si se baga in cuptorul incins pentru 40 de minute. Se scoate si se lasa sa se raceasca in apa (chiar daca in mijloc crema este inca moale).
Cand crema s-a racit si sunteti gata de servit, presarati zahar uniform deasupra si ardeti-l cu arzatorul sau sub broiler pentru 1-2 minute (verificati des) pana cand zaharul este topit. Lasati sa se raceasca putin si serviti imediat.
Crema fara zahar ars se poate pastra in frigider.
Nu aruncati pastaia de vanilie ramasa. Lasati-o sa se usuce si puneti-o intr-un borcan cu zahar :)
Enjoy!
Cat de tuta pot sa fiu !
ReplyDeleteNu am facut niciodata creme brulee ,pentru ca nu aveam arzator special .Nu m-am gandit niciodata ca pot folosi grillul cuptorului .
No acuma ca m-ai luminat ,sigur fac si eu . :)
O idee foarte buna,nici eu nu ma bag la arzator:)
ReplyDeleteSi cealalalta idee e foarte buna.Ramane de vazut ce facem la momentul respectiv.Vb.
Super delicios. Niciodata nu m stiut diferenta intre creme brulee si crema de zahar ars. Pe la noi circula( in mod eronat) reteta de crema de zahar ars sub denumirea "fancy" de creme brulee. O sa incerc si varianta ta, arata DE-LI-CIOS!
ReplyDeleteii si simt aroma! ahhh ... mi s-a si facut pofta, ar merge de minune pe vremea asta capricioasa... :*
ReplyDeleteUn deliciu,avand in vedere ca autorul este unul dintre cei ce ne-a inspirat in multe dintre torturile noastre, in special blaturile.
ReplyDeleteooo...ce bunatate ai aici
ReplyDelete!
Un deliciu!!!Pup si un weekend minunat sa ai!
ReplyDeletev-ati rasfatat cu un delicios desert !!! ... bravoo!!!
ReplyDeleteLia, cred ca fiecare am avut momentele noastre cand am aflat ceva si imediat ne-a trecut prin minte: "cum de nu m-am gandit la asta inainte" :) Eu nu am facut crema de zahar ars mult timp pentru ca nu aveam o tava potrivita sa ard zaharul si apoi sa o bag la cuptor. Pana cand am vazut la televizor: topesti zaharul intr-un as si coci in altul :)
ReplyDeleteTeo, ma bucur ca ti-a placut! Ambele idei :)
Oana, multumesc pentru vizita, ma bucur ca te-am inspirat :)
Andreea Elena, ai dreptate, este buna sa o savurezi pe canapea si apoi sa te bagi sub patura :))
Dan si Ionela, sper ca autorul sunt eu, si nu William Sonoma, de unde am luat reteta :) Multumesc pentru cuvintele frumoase!
Licuta, multumesc, si iti doresc si tie un week-end placut si insorit!
De nerefuzat!
ReplyDeleteSunt innebunita dupa creme brulee.. Din fericire am si arzator special.. tare bine arata!! prezentarea superba ca de obicei! pupici
ReplyDeleteSalut Miha
ReplyDeleteEu sunt fan "crema de zahar ars" in toate variantele.
Prima varianta (creme brulee) nu am incercat-o decat la restaurant. Nu am avut arzator special pentru caramelizarea zaharului. Stiam si de metoda cu partea de sus a cuptorului, dar nu stiu daca se preteaza si la cuptoarele electrice sau numai la cele pe gaz.
Iar a doua varianta (crema de zahar ars) nu o fac foarte des din lipsa unui recipent adecvat. Am incercat varianta vazuta de tine la TV, dar nu este acelasi lucru. Chiar daca incalzesti al 2 lea vas in cuptor inainte sa rastorni zaharul, acesta se intareste si nu se mai topeste sub greutatea cremei. Cel mai bine iese daca o executi in acelasi vas (asa face mama).
Pana voi face crema din nou, voi savura virtual aceasta crema.
Te pup
bun tare! Si pozele sunt delicioase.
ReplyDeletePlace mult de tot crema de zahar ars, iar a ta arata de nu se poate!!!Pupici
ReplyDeleteRaluca (Fancy Cake), cuptorul meu este pe gaz, nu stiu daca merge la cuptorul electric, dar din moment ce are broiler ma gandesc ca este ok.
ReplyDeleteCat despre crema de zahar ars, si mama facea la fel, topea zaharul in aceeasi cratita pe care o baga la cuptor si nu ramanea caramel netopit. Varianta pe care am facut-o eu, cand am topit zaharul in alt vas, a ramas intradevar o parte din caramel netopita pe vas, dar a fost de ajuns si in crema, poate depinde de cantitatea de caramel. Multumesc pentru vizita si pentru mesaj :)
Buna Mihaela!
ReplyDeleteAm gasit blogul tau cautand o reteta pentru Creme brulee
si pe langa aceasta crema am gasit foarte multe retete interesante.Felicitari pentru cursul Wilton si pentru blog,cu siguranta o sa te mai vizitez!