Pages

September 24, 2011

Tapenade cu masline si naut/ Chickpea and olive tapenade


Pentru iubitorii de masline!
Tapenade este o pasta din masline si capere, servita ca aperitiv. Varianta cu naut, un fel de hummus cu masline am vazut-o la Giada de Laurentiis, si mi-a placut imediat, maslinele fiind nelipsite din frigiderul nostru. Giada a adaugat miere, cred ca pentru a balansa gustul sarat al maslinelor. Eu am adaugat insa mai putine masline, si un catel de usturoi, pentru ca mi s-a parut perfect pentru "petrecerea" asta :)

Rezultatul: o pasta delicioasa, cu aroma de rozmarin, perfecta de servit ca un aperitiv alaturi de biscuiti sau bucatele de paine prajita, sau chiar langa felii de castravete sau pe frunze de andive. Buna si pentru un mic dejun rapid, gustul subtil de usturoi eliminandu-se cu o frunza de patrunjel sau cu o ceasca de cafea.

Ideea pentru decor am "furat-o" din vacanta culinara in Grecia a Delicioasei.com :)

Ingrediente:

1 cutie (15 oz, 425 gr) naut* scurs si clatit
aprox 15 masline calamata (sau 1/2 cana alt fel de masline negre) fara samburi, taiate bucati
1 crenguta rozmarin tocat mare
1 mana de patrunjel (1/4 cup tocat mare)
coaja rasa de la 1/2 lamaie
zeama de la 1/2 lamaie
1 catel de usturoi taiat felii
1/4 cup (60 ml) ulei de masline, plus cateva linguri, cat este nevoie sa se faca pasta
sare si piper dupa gust

*Puteti folosi naut uscat si fiert, detalii aici.
Pentru a scoate usor samburii maslinelor, apasati cu latul lamei cutitului, samburii vor iesi mai usor.

Se pun in robotul de bucatarie nautul, maslinele, rozmarinul, patrunjelul, coaja de lamaie, zeama de lamaie, usturoiul si uleiul. Se pulseaza pana cand totul este tocat si se transforma intr-o pasta. Mai puteti adauga ulei, cate o lingura odata pentru a ajuta la emulsifiere. Se gusta pentru sare (maslinele sunt sarate), adaugati sare daca este nevoie si piper proaspat macinat. Mai pulsati de 2-3 ori pana cand totul este incorporat.

Pofta buna!

16 comments:

  1. Maslinele pasta sau intregi sunt delicioase!Frumoasa prezentarea!

    ReplyDelete
  2. interesting space you have..
    Am your happy follower now..:)
    do stop by mine sometime..

    Tasty Appetite

    ReplyDelete
  3. Iubesc maslinele! Cu siguranta e bu-bunut!

    ReplyDelete
  4. o reteta noua pentru mine.s-a notat .pupicei

    ReplyDelete
  5. Arata tare bine, si stiu ca e buna! Si noi adoram maslinele. AM facut o rulada cu crema de masline mai dedemult, poate ti-ar place.
    Pupici si o saptamîna frumoasa :*

    ReplyDelete
  6. ah, deja am vazut-o pe o felie de paine prajita :))

    ReplyDelete
  7. Iubesc maslinele... prezentarea este superba!

    ReplyDelete
  8. Tare buna. Tocmai am cumparat niste naut, bineinteles bio...)). O voi incerca cu siguranta.

    ReplyDelete
  9. Oh, Mihaela...Ce idea minunata! I love, love the idea of combining chickpeas and olives...I've never thought of this combination before...and I LOVE olives. I must try it!
    Thank you for sharing the recipe, and have a lovely day!

    ReplyDelete
  10. nu stiu daca ma crede cineva , dar eu nu ma impac deloc cu maslinele :(((( insa preparatul tau cred ca este delicios ptr cine pofteste la masline ;) ...

    ReplyDelete
  11. Ce bun! Trebuie sa incerc. Imi plac la nebunie cremele cu masline si aceasta imi face o pofta teribila. In plus, imi place Giada :) De cate ori merg in State, trebuie sa ma ia cu forta din fata emisiunilor culinare de la tv :))))) Te pup!

    ReplyDelete
  12. Si eu sunt iubitoare de masline asa ca salvez reteta!

    ReplyDelete

Va multumesc ca va gasiti timp sa imi lasati un mesaj, ma bucur ca aveti ceva de spus despre mancarea mea si voi raspunde cat de repede pot/ Thanks for taking time to leave me a message, I'm happy that you have something to say about my food and I will answer as soon as possible