Tapenade este o pasta din masline si capere, servita ca aperitiv. Varianta cu naut, un fel de hummus cu masline am vazut-o la Giada de Laurentiis, si mi-a placut imediat, maslinele fiind nelipsite din frigiderul nostru. Giada a adaugat miere, cred ca pentru a balansa gustul sarat al maslinelor. Eu am adaugat insa mai putine masline, si un catel de usturoi, pentru ca mi s-a parut perfect pentru "petrecerea" asta :)
Rezultatul: o pasta delicioasa, cu aroma de rozmarin, perfecta de servit ca un aperitiv alaturi de biscuiti sau bucatele de paine prajita, sau chiar langa felii de castravete sau pe frunze de andive. Buna si pentru un mic dejun rapid, gustul subtil de usturoi eliminandu-se cu o frunza de patrunjel sau cu o ceasca de cafea.
Ideea pentru decor am "furat-o" din vacanta culinara in Grecia a Delicioasei.com :)
Ingrediente:
1 cutie (15 oz, 425 gr) naut* scurs si clatit
aprox 15 masline calamata (sau 1/2 cana alt fel de masline negre) fara samburi, taiate bucati
1 crenguta rozmarin tocat mare
1 mana de patrunjel (1/4 cup tocat mare)
coaja rasa de la 1/2 lamaie
zeama de la 1/2 lamaie
1 catel de usturoi taiat felii
1/4 cup (60 ml) ulei de masline, plus cateva linguri, cat este nevoie sa se faca pasta
sare si piper dupa gust
*Puteti folosi naut uscat si fiert, detalii aici.
Pentru a scoate usor samburii maslinelor, apasati cu latul lamei cutitului, samburii vor iesi mai usor.
Se pun in robotul de bucatarie nautul, maslinele, rozmarinul, patrunjelul, coaja de lamaie, zeama de lamaie, usturoiul si uleiul. Se pulseaza pana cand totul este tocat si se transforma intr-o pasta. Mai puteti adauga ulei, cate o lingura odata pentru a ajuta la emulsifiere. Se gusta pentru sare (maslinele sunt sarate), adaugati sare daca este nevoie si piper proaspat macinat. Mai pulsati de 2-3 ori pana cand totul este incorporat.
Pofta buna!
Maslinele pasta sau intregi sunt delicioase!Frumoasa prezentarea!
ReplyDeleteMmm...flavorful n delicious..:P
ReplyDeleteTasty Appetite
wow...looks utterly delishh..:)
ReplyDeleteTasty Appetite
interesting space you have..
ReplyDeleteAm your happy follower now..:)
do stop by mine sometime..
Tasty Appetite
Like !!
ReplyDeleteIubesc maslinele! Cu siguranta e bu-bunut!
ReplyDeleteo reteta noua pentru mine.s-a notat .pupicei
ReplyDeleteArata tare bine, si stiu ca e buna! Si noi adoram maslinele. AM facut o rulada cu crema de masline mai dedemult, poate ti-ar place.
ReplyDeletePupici si o saptamîna frumoasa :*
ah, deja am vazut-o pe o felie de paine prajita :))
ReplyDeleteIubesc maslinele... prezentarea este superba!
ReplyDeleteTare buna. Tocmai am cumparat niste naut, bineinteles bio...)). O voi incerca cu siguranta.
ReplyDeleteOh, Mihaela...Ce idea minunata! I love, love the idea of combining chickpeas and olives...I've never thought of this combination before...and I LOVE olives. I must try it!
ReplyDeleteThank you for sharing the recipe, and have a lovely day!
nu stiu daca ma crede cineva , dar eu nu ma impac deloc cu maslinele :(((( insa preparatul tau cred ca este delicios ptr cine pofteste la masline ;) ...
ReplyDeleteCe bun! Trebuie sa incerc. Imi plac la nebunie cremele cu masline si aceasta imi face o pofta teribila. In plus, imi place Giada :) De cate ori merg in State, trebuie sa ma ia cu forta din fata emisiunilor culinare de la tv :))))) Te pup!
ReplyDeleteSi eu sunt iubitoare de masline asa ca salvez reteta!
ReplyDeleteO sa incerc.........
ReplyDelete