Pages

December 02, 2011

Prajiturele simple cu zahar/ Sugar cookies



Nici nu stie Brandusa cata dreptate are: cand am pornit Dulce Romanie, nu ma gandeam ca o sa aiba o asa de mare amploare. Cateva statistici: dupa 15 luni, Dulce Romanie s-a plimbat pe 3 continente, 5 tari si a trecut de doua ori oceanul. De cele mai multe ori a poposit in Moldova (5 ori) si apoi in Bucuresti (de 4 ori). Felicitari moldovencelor, le astept si pe oltencele mele, mai cu curaj :)) Cate retete au participat, nu am numarat, dar sunt de numarul sutelor. Destul de impresionant, nu?

In luna decembrie, Brandusa de la Cooking with my soul ne-a lansat o noua provocare: cu ghimbir si prajiturele de Craciun. Cred ca este prima data cand raspund asa de repede la provocare, chiar in luna in care ma temeam ca nu o sa am timp sa pregatesc ceva, dar prajiturelele astea le-am pregatit de anul trecut si si-au asteptat cam mult randul.

Cum le spune si numele, sunt simple, se preteaza foarte bine la taiat in forme si decorat cu diferite glazuri, si le puteti face chiar si decoratii de brad. Le-am facut de doua ori, dupa reteta lui Alton Brown si sunt foarte gustoase pentru niste prajiturele simple. Unele le-am glazurat cu glazura de cafea (dupa reteta Giadei de Laurentiis), altele le-am decorat cu glazura de portocala si nuca de cocos.

La fel ca la Fursecurile cu ciocolata, aluatul trebuie lucrat rece, atunci cand se incalzeste nu il veti putea desprinde de pe masa.


Ingrediente:

3 cups (300 gr) faina
3/4 lingurita praf de copt
1/4 lingurita sare
1 cup (2 sticks, 226 gr) unt la temperatura camerei
1 cup (200 gr) zahar
1 ou batut
1 lingura lapte
zahar pudra pentru pudrat plansa si sucitorul

Se cern impreuna faina, praful de copt si sarea. Separat se bate untul si zaharul pana cand sunt crema. Se adauga oul si laptele si se bat sa se incorporeze. La viteza mica, se adauga amestecul de faina si se amesteca numai pana cand totul este incorporat. Se imparte coca in doua, se inveleste fiecare in folie de plastic si se da la frigider 2 ore. Pentru ca iasa multe prajiturele, puteti congela o parte si o decongelati in frigider.

Intre timp se incinge cuptorul la 190 de grade Celsius (375 Fahrenheit). Pregatiti 1-2 tavi, unse cu unt sau tapetate cu hartie de pergament.

Scoateti o parte din coca din frigider, presarati zahar pudra pe plansa si pe facalet, si intindeti coca intr-o foaie groasa de 1/2 cm. Daca este prea rece, lucrati-o putin in maini, dar nu o lasati sa se incalzeasca prea tare. Dupa fiecare intindere, mutati coca, pentru a nu se lipi. Taiati formele dorite si puneti-le pe tava pregatita, lasand spatiu intre prajiturele. Daca dupa taiere coca s-a incalzit prea tare, bagati-o iar in frigider 20-30 de minute.

Coaceti in cuptorul incins 7-9 minute, cand se rumenesc foarte putin pe margini. Rotiti tava la jumatatea timpului. Lasati prajiturelele in tava 2-3 minute, apoi mutati-le pe un gratar sa se raceasca complet. Daca aveti o spatula sa mutati prajiturelele, va fi de ajutor, sunt destul de fragile cand sunt calde. Dupa ce s-au racit, se decoreaza dupa preferinta cu glazura. Se pastreaza intr-un recipient inchis pana la 1 saptamana.


Glazura de cafea:

1/4 cup (60 ml) frisca lichida neindulcita
1 lingura lichior de cafea (optional)
2 lingurite ness
2 cups (400 gr) zahar pudra

Se mesteca bine ingredientele lichide folosind o furculita, apoi  se adauga zaharul, cate putin odata, pana cand este totul incorporat. Trebuie sa aiba o consistenta groasa, dar sa curga. Daca este prea gros, se adauga putina apa, cate 1/4 lingurita odata.

Se baga usor una din fetele prajiturelelor in glazura, lasand sa curga excesul. Sau se poate pune glazura intr-o punga cu varf foarte mic si se deseneaza pe prajiturele. Se lasa sa se usuce bine, pana a doua zi. Se pot decora cu bombonele sau zahar colorat.


Glazura de portocala si nuca de cocos:

1/2 cup (cana) nuca de cocos
2 linguri zahar pudra
coaja rasa de la o portocala
2 linguri zeama de portocala

Puneti nuca de cocos intr-un bol. Separat, amestecati zaharul, coaja si zeama de portocala pana cand sunt omogene. Se inmoaie o parte a prajiturelelor in glazura si apoi se da prin nuca de cocos. Se lasa sa se usuce.

Postez si o reteta de Glazura Regala, de la Joy of Baking, unde puteti vedea si un video. Glazura Regala se usuca foarte repede, acoperiti-o cand nu lucrati cu ea. Trebuie sa aveti o consistenta destul de groasa daca faceti desene, si putin mai "curgatoare" ca sa umpleti suprafata unei prajiturele. Ca sa nu curga, intai desenati marginea prajiturelei cu o consistenta mai groasa, lasati sa se usuce, apoi umpleti cu o consistenta mai moale.

Glazura Regala:

2 albusuri
2 lingurite zeama de lamaie proaspata
3 cups (330 gr) zahar pudra, cernut

Se bat putin albusurile cu zeama de lamaie, pana cand incep sa faca putina spuma, apoi se adauga zaharul, cate putin, la viteza mica, pana cand ajungeti la consistenta dorita. Daca este prea groasa, mai adaugati putina apa, daca este prea subtire, adaugati zahar pudra. Puteti colora glazura dupa preferinta. Decorati si lasati sa se usuce, chiar si pana a doua zi.

Nota: Glazura Regala nu este incercata de mine, dar Joy of Baking este un site de incredere si sunt sigura de reusita retetei.

Later edit: Am incercat Glazura regala si consistenta dupa 3 cups de zahar este moale, si buna pentru umplut suprafata prajiturelelor. Pentru margini si desene trebuie o consistenta mai groasa, adaugati inca 1 cup de zahar sau chiar mai mult.


8 comments:

  1. "Dulce Romanie" este unul din proiectele mele preferate! Ma bucur sa vad cum luna de luna zeci de bloggeri isi dau intalnire la cate o somptuoasa parada.
    Excelenta idee acest proiect!

    Imi plac foarte mult prajiturelele!

    ReplyDelete
  2. Superbe si ma bucur ca ai pus mai multe glazuri. De sarbatori fac si eu mai mult fursecuri,nu imi place sa lucrez cu foile.
    Sunt urmatoarea gazda a proiectului,deja am ales ingredientele:)) Weekend placut sa ai!

    ReplyDelete
  3. Eu luna trecuta n-am reusit sa particim.Uit ca pot sa particip si cu retete deja publicate.Adevarul este ca-mi plac provocarile si prefer retetele creeate special pentru Dulce Romanie.Luna asta n-am cum sa nu particip.Toti facem Christmas Cookies, Nu?
    Delicate stelutele tale!

    ReplyDelete
  4. Mmmmm ce bine arata stelutele tale. Se pare ca am ales bine tema de luna asta, nu? :))) Mersic pt participare.

    P.S. pe blogul meu il cheama Cooking with my soul, dar de data asta merge si versiunea romaneasca ;)

    ReplyDelete
  5. Fetelor, multumesc pentru mesaje, ma bucur pentru fiecare mesaj pe care il primesc.

    Brandusa, scuze pentru confuzia de nume, am remediat greseala :)

    ReplyDelete
  6. Subscriu !! Dulce Ro este si proiectul meu preferat !! Cat despre ideea asta minunata a Brandusei, dulcegarii mai apetisante ca astea n-am vazut!! Miha te invidiez.. ufff hai c-am zis-o !! Greu a fost ;) Pupiiiici!! ;)

    ReplyDelete
  7. Le ador!!Sunt tare frumusele si delicioase la maxim!pupici!

    ReplyDelete
  8. Minunate... parca-i deja Craciunul. Pup!

    ReplyDelete

Va multumesc ca va gasiti timp sa imi lasati un mesaj, ma bucur ca aveti ceva de spus despre mancarea mea si voi raspunde cat de repede pot/ Thanks for taking time to leave me a message, I'm happy that you have something to say about my food and I will answer as soon as possible