Pages
▼
January 20, 2012
Supa de dovleac copt/ Roasted pumpkin soup
Mi-au mai ramas doi dovleci din cei cumparati asta toamna, se pastreaza foarte bine la temperatura camerei, si mi-am zis sa "arunc" unul in cuptor, asa cum am facut si cu ceilalti in toamna, cand i-am mancat simpli doar copti. Dar in timp ce era in cuptor, mi-a venit ideea sa il fac supa, mai ales ca aveam tot ce imi trebuia in casa. Ghidata dupa retetele lui Emeril Lagasse si Michael Chiarello, am trecut la treaba. Coriandrul si chimionul prajite mi-au "imbatat" iara narile, cat de mult imi place mirosul lor proaspat prajit si macinat. Mi-au adus aminte de salata superba de rosii de asta vara (parca ii simt si acum gustul si mirosul) si m-au facut sa imi promit sa le folosesc din nou in curand. Am aruncat in oala si putin vin alb, original din productia proprie a tatei (printre putinele pe care le-am putut aduce). A iesit o supa deosebita, gustoasa, careia i-a dat aprobarea chiar si sotul (care nu vrea nici sa guste supele crema). Serviti-o cu niste seminte prajite de dovleac, ii vor da si mai multa savoare. Ale mele au fost asa mici si coaja atat de subtire ca le-am mancat cu totul.
O supa care trebuie incercata cel putin odata!
Ingrediente:
1 dovleac turcesc de aprox 1.5 kg
3 linguri ulei de masline
1 ceapa potrivita, tocata
1 tulpina mare de telina, tocata
1 morcov potrivit, tocat
2 catei de usturoi tocati marunt
1/4 lingurita scortisoara
1/2 lingurita seminte de coriandru
1/2 lingurita seminte chimion
1/4 lingurita pudra de ardei sau boia
1/4 cup (60 ml) vin alb
4 cups (aprox 1 litru) supa de pui
1/2 cup (120 ml) frisca lichida neindulcita (smantana pentru gatit) 30% grasime
sare si piper dupa gust
Se incinge cuptorul la 230 grade Celsius (450 Fahrenheit). Dovleacul se taie bucati mari, 2 rotunde, iar partea cu semintele in 4. Se curata de seminte, se pune pe o tava si se coace in cuptorul incins pentru aprox 1 ora, cand este bine rumenit si moale. Se scoate si se da deoparte. Se poate coace cu cateva ore sau chiar cu o zi inainte. Pastrati semintele, curatati-le si prajiti-le usor.
Inainte de a va apuca de supa, puneti coriandrul si chimionul intr-o tigaie mica uscata si prajiti-le pe foc mediu cateva minute, pana cand incep sa isi degaje aromele. Se lasa sa se raceasca usor si se macina cu rasnita sau intr-un mojar.
Se incinge uleiul intr-o oala, se adauga ceapa, telina si morcovul si se calesc pe foc mediu pana cand incep sa se inmoaie si sa devina translucente. Se adauga usturoiul, se caleste putin, apoi se adauga condimentele: scortisoara, pudra de ardei si coriandrul si chimionul pisate. Se infierbanta putin, apoi se stinge cu vinul si se lasa sa fiarba 2-3 minute sa se evapore alcoolul. Se adauga dovleacul curatat de coaja, apoi supa de pui. Se presara putina sare si piper si se aduce la fierbere. Se lasa sa fiarba 10 minute, se stinge focul si se face piure cu blenderul. Se readuce pe foc mic, se gusta de sare si piper (supa este usor dulce, adaugati sare deajuns) si apoi incorporati si frisca lichida neindulcita. Nu este nevoie sa lasati sa clocoteasca.
Serviti fierbinte, decorata cu seminte de dovleac prajite.
Pofta buna!
Sincer arata atat de bine, ca oricat de mult n-as suferii dovleacu in supa crema, tot ma faci sa o incerc si eu! Pupici
ReplyDeleteimi place supa de dovleac dar nu am mancat cu el copt inainte...numai fiert !
ReplyDeleteMmmmm, arata fantastic! Tare buna supa crema din dovleac copt!
ReplyDelete