Pages

January 31, 2012

Tort Dobos si un premiu/ Dobos Torte and a cute blog award


Acesta este al doilea premiu pe care il primesc pentru blogul meu si ii multumesc Adelei pentru el. Si da, cred ca blogul meu este "cute" :)


Iata si regulamentul premiului:
1. Aminteste persoana care ti-a acordat premiul printr-un link catre blogul ei.
2. Raspunde intrebarilor care insotesc premiul.
3. Spune ceva despre tine ce nu ai mai spus nimanui pe blog.
4. Premiaza cate bloguri crezi tu ca merita acest premiu!!
5. Asigura-te ca anunti proprietarii blogurilor ca au primit aceste premiu!

Voi incalca putin regulamentul si voi sari peste punctul 5, invitand toate fetele dragute care ma viziteaza sa il preia si sa ne spuna ceva despre ele, pentru ca sunt multe fete noi in blogosfera si merita incurajate.
Sa va spun si cateva despre mine prin intrebarile din premiu:

1. Care este produsul de machiaj preferat?
Pudra bronzanta de la Mary Kay. Da tenului o stralucire aparte, fara sa il incarce sau intunece. Love it! (si nu, nu vand Mary Kay)
2. Care a fost trend-ul preferat in anul 2011?
Cu siguranta: Macarons :)
3. Care este desertul tau preferat?
Foarte, foarte greu de ales :)
4. Culoarea preferata?
Albastru. Apoi mai multe, depinde de ocazie si stare de spirit: galben (se poarta primavara asta, abia astept sa imi iau ceva galben), portocaliu, rosu.
5. Care este prenumele tau?
Mihaela
6. Care este ultima melodie pe care ai ascultat-o?
Albumul lui Jake Hamilton pe care il am acum in masina.
7. Pisici sau caini?
Intotdeauna mi-au placut cainii si inca imi mai plac, dar dupa ce am salvat si am adaugat in familia noastra un pisicel care ne iubeste asa de mult, amandoua la fel.

Ceva ce nu am spus nimanui pe blog este ca am inceput un nou servici dupa doua luni fara, si promite bine, Slava Domnului!

Dar sa trecem la "dulcegarii" si sa va povestesc despre Dobos. Sunt cateva deserturi pe care nu ma gandesc sa le fac pana cand cineva "arunca" intr-un fel momeala, mentionandu-l, moment in care devine o provocare pentru mine. Asa a fost si cu tortul Dobos, pe care stiam ca il vazusem mai demult la Smitten Kitchen, dar nu ma gandisem sa il fac. Dar dupa am trecut la treaba a fost chiar rapid si usor. Am copt tot blatul intr-o tava mare, si l-am taiat in sase bucati. Binenteles ca puteti imparti blatul in tavi mai mici, rotunde sau nu, dupa cum va face placere.

Reteta de la Smitten Kitchen avea 3 cups si jumatate de zahar pudra, iar cand m-am apucat sa il fac am realizat ca nu mai aveam zahar pudra si 3 cups si jumatate mi s-a parut exagerat pentru 10 oua, asa ca am pus numai 1 cup de zahar tos si a fost de ajuns de dulce. Am adaugat esenta de rom la crema de ciocolata ca sa variez putin de la vanilie. Rezultatul mi-a placut mult si cu siguranta il voi mai repeta, poate cand voi avea mai mult timp sa spal 2-3 randuri de tavi.

Ingrediente (adaptat dupa Smitten Kitchen):

7 oua, separate albusurile de galbenusuri
3 galbenusuri
1 cup (200 gr) zahar
3/4 cup (75 gr) faina
1 lingura zeama de lamaie
1/8 lingurita (un praf) de sare

Se incinge cuptorul la 230 grade Celsius (450 Fahrenheit). Pregatiti o tava de 12x17'' (30x43 cm) tapetata cu hartie de copt sau unsa cu unt si tapetata cu faina, scuturati excesul de faina.

Aluatul ajunge pentru:

6 straturi dreptunghiulare in tava de 12x17'' (30x43 cm) - varianta mea
7 straturi rotunde in tavi de 9'' (23 cm)
14 straturi rotunde in tavi de 6'' (15 cm)

Pentru alte dimensiuni de tavi, aveti de calculat :)

Bateti galbenusurile (10) cu zaharul cateva minute la viteza mare pana cand incep sa isi dubleze volumul si sa se deschida la culoare. La viteza mica, incorporati faina si zeama de lamaie. Intr-un bol curat, bateti albusurile (7) cu sarea pana cand stau tari atunci cand scoateti mixerul. Amestecati o parte din albusuri in amestecul de galbenusuri, de sus in jos, apoi restul de albusuri pana cand totul este omogen. Coaceti in tava (tavile) pregatite 5-7 minute, pana cand se rumenesc usor deasupra. Scoateti si lasati sa se raceasca, si coaceti restul in cazul in care folositi mai multe tavi rotunde.
In varianta mea, am lasat sa se raceasca putin, apoi am taiat pe jumatate, si fiecare jumatate in 3. Daca pastrati foile unele peste altele, intercalati-le cu hartie de copt pentru a nu se lipi intre ele.

Crema:

2 stick-uri (226 gr) unt la temperatura camerei
226 gr ciocolata amaruie
3 galbenusuri
5 linguri cu varf zahar pudra (sau dupa gust)
1 lingura esenta de rom

Topiti ciocolata bucati pe bain-marie (un bol pus deasupra unui vas in care fierbe apa, fara ca fundul bolului sa atinga apa) sau in cuptorul cu microunde (20 de secunde odata, mestecand dupa fiecare 20 de secunde, pana cand este omogena, veti avea nevoie de 2-3 ture a 20 de secunde). Lasati sa se racoreasca.

Bateti untul pana cand devine omogen, apoi adaugati zaharul si bateti pana se incorporeaza, apoi galbenusurile, cate unul odata, batand dupa fiecare, apoi ciocolata racorita si esenta de rom, batand bine pana cand totul este omogen.

Asamblati tortul, cu crema intre straturi si acoperiti totul cu crema. Decorati dupa cum va place, apoi savurati!

13 comments:

  1. Cu siguranta minunat! Tata ma tot roaga sa ii fac un "Dobos". Insa el vrea cu crusta de zahar ars si nu prea ma incumet.

    ReplyDelete
  2. Mi-a facut placere sa te citesc si "cunosc" mai bine ;) Ma bucur pentru tine Miha! Sa fie intr-un ceas bun jobul! Cat despre Dobos imi place foarte tare! Voi incerca si varianta aceasta! Uitasem sa-ti spun ca am executat tortul roz ;)http://mihaelapd.blogspot.com/2011/08/tort-de-ciocolata-dubla-cu-crema-de.html

    Un deliciu draga mea! Tanjeam dupa crema aia , dar fara Ken nu m-as fi incumetat ;) Multumesc tare mult!! Pupici

    ReplyDelete
  3. Fancy Cake, tortul in sine este usor de facut. Eu am incercat sa fac un sos de caramel cu care am uns vreo 2 straturi, dar nu s-a simtit deloc gustul, asa ca nu l-am mai mentionat. Nu am incercat cu crusta de zahar ars, dar as incerca, imi place caramelul, trebuie sa fii foarte atenta cand arzi zaharul sa nu se inchida prea mult la culoare. Multumesc de vizita :)

    ReplyDelete
  4. Antonina, multumesc! Ma bucur ca ti-a placut tortul, si sa stii ca este si unul din preferatele mele si nici eu nu m-as incumeta sa fac crema fara mixerul KA :) Dar crema a facut "furori" pe oriunde am servit-o :)

    ReplyDelete
  5. Imi place mult tortul!L-am trecut pe lista mai de mult, dar tot nu i-a venit randul:))Pup si bafta cu noul job!

    ReplyDelete
  6. Arata foarte bine dobosul!!!Felicitari!

    ReplyDelete
  7. felicitaaaaaaari :*
    arata superb tortul! Pupioei

    ReplyDelete
  8. Tortul asta e delicios si il am de mult timp in plan insa nu prea ma impac cu numarul foilor:)

    ReplyDelete
  9. Tare bun tortul Dobos! arata bine si e delicios!

    ReplyDelete
  10. Mihaela, Ah, de cand am vrut si eu sa fac tortul Dobos...uite ca mai intrecut:). Tare bine arata al tau... Cine stie intro zi o sa incerc si eu....poate sa fac un tortulet mai mic:).
    Ma bucur ca ai gasit un job...sper sa iti fie bine.
    Un weekend placut!

    ReplyDelete
  11. Mihaela ma bucur pentru tine, pentru noul job. Iar Dobosul este superb, imi place foarte mult, defapt imi place tot ce e ciocolata! Pupicei!

    ReplyDelete

Va multumesc ca va gasiti timp sa imi lasati un mesaj, ma bucur ca aveti ceva de spus despre mancarea mea si voi raspunde cat de repede pot/ Thanks for taking time to leave me a message, I'm happy that you have something to say about my food and I will answer as soon as possible