Pages

June 23, 2012

Affogato cu inghetata de vanilie si cardamom/ Vanilla and Cardamom Ice Cream Affogato


Please scroll down for recipe in English

Affogato: in traducere libera, o "innecata" in cafea. Partea cu innecatul este simpla, doar turnati cafeaua peste inghetata, dar inghetata este deliciul. Cremoasa si sofisticata, cu arome orientale de cardamom si vanilie. Iar daca nu ati incercat pana acum cardamomul, este timpul perfect de a o face.

Inghetata este adaptata dupa reteta de inghetata de vanilie din cartea "The Perfect Scoop" a lui David Lebovitz, ideea de affogato a fost personala. Cel mai greu a fost sa fac fotografiile, cand cafeaua, desi rece, a topit aproape instantaneu inghetata.


Inghetata de vanilie si cardamom

1 cup (240 ml) lapte integral
3/4 cup (150 gr) zahar
2 cups (480 ml) frisca lichida neindulcita
un praf de sare
1 pastaie de vanilie
1/8 cup (10 gr) pastai de cardamom
6 galbenusuri

Incingeti laptele, zaharul, sarea si jumatate din frisca lichida, fara sa inceapa sa fiarba. Taiati pastaia de vanilie pe lungime, scoateti semintele cu spatele lamei cutitului si adaugati semintele si pastaia in amestec. Zdrobiti putin cu un pistil pastaile de cardamom si adaugati-le si pe ele. Acoperiti partial cu capacul si lasati 30 de minute sa se infuzeze.
Incingeti din nou usor amestecul. Separat bateti bine galbenusurile cu telul si adaugati amestecul cald treptat, mestecand continuu. Intoarceti totul in cratita si, pe foc mic, mestecati continuu pana cand amestecul incepe sa se ingroase usor. Ca sa testati, pe lingura de lemn scoasa din amestec ar trebui sa fie o dara clara cand trageti o linie cu degetul.
Intr-un bol adaugati cealalta jumatate de frisca lichida si turnati amestecul peste. Lasati sa se raceasca la temperatura camerei (puteti pune pe baie de gheata), apoi lasati sa se raceasca complet in frigider 2-3 ore.
Strecurati amestecul rece si treceti-l prin masina de inghetata, 25-30 de minute, conform instructiunilor masinii. Inghetata se pastreaza in congelator.

Pentru a servi affogato, puneti inghetata in ceasca si turnati espresso sau cafea tare peste. Fierbinte sau rece, dupa preferinta.

Savurati!



Vanilla and Cardamom Ice Cream

1 cup whole milk
3/4 cup sugar
2 cups heavy cream
pinch of salt
1 vanilla bean
1/8 cup cardamom beans
6 egg yolks

In a sauce pan, heat the milk, sugar, salt and 1 cup of heavy cream. Don't let it boil. Split the vanilla bean lengthwise and scrape de seeds. Add the seeds and the bean to the mix. Roughly crush the cardamom beans and add them to the mix too. Cover partially and let infuse for 30 minutes.
Reheat the mixture slightly. In a separate bowl, whisk the egg yolks and start adding the warm mix, stirring continuously, until all the mix is added. Return everything in the pan and, over low heat, continue stirring until the mixture start thickens. You can test it by tracing a line on the back of the spoon, should leave a clear mark.
In a large bowl add the rest of 1 cup heavy cream and add the mixture over. Let cool at room temperature (you can use an ice bath to speed the process), then let cool completely in the fridge for 2-3 hours.
Strain the mixture and run it in the ice cream machine, 25-30 minute, accordingly to the manual instructions. Keep the ice cream in the freezer.

To serve the affogato, scoop the ice cream in a cup and pour a shot of espresso or strong coffee over it. Hot or cold, as you prefer.

Enjoy!

16 comments:

  1. felicitari,reteta e yummy... cardamonul se potriveste de minune si cu cafeaua :-*

    ReplyDelete
  2. I love cardamom! :) Super reteta!

    ReplyDelete
  3. asa ceva as putea degusta zilnic de cel putin 2 ori.

    ReplyDelete
  4. Suna si arata foarte tentant!Pupici

    ReplyDelete
  5. Cardamom, cafea, inghetata!Yummy!Combinatia perfecta!Pup!

    ReplyDelete
  6. foarte cremoasa! ce-as papa chiar acum...

    ReplyDelete
  7. O combinatie de gusturi fine, cu atentie la detalii...sunt convins ca a iesit o minunatie!O duminica placuta! Cosmin

    ReplyDelete
  8. Eu nu am incercat niciodata cardamon, dar inghetata asta cred ca ma va determina sa o fac ;) Pozele sunt frumoase oricum, chiar si cu inghetata topita in cafea! Pup

    ReplyDelete
  9. Interesanta reteta. Cred ca are unn gust deosebit.

    ReplyDelete
  10. bestiala mai!!!!!!!!!!!!!!! pupici

    ReplyDelete
  11. O combinatie perfecta!!!Apetisant:)!

    ReplyDelete
  12. Cu siguranta a fost un deliciu !!! ;)

    ReplyDelete
  13. I feel your pain :) Pai am probleme majore cu pozatul la inghetata si fara sa mai pun lichide peste ea.

    Cartea lui David Lebovitz o am si eu si am facut exact zero retete dupa ea pana acum :) Cu caldurile astea de acum sper sa se schimabe un pic situatia

    ReplyDelete
  14. Aratã delicios!imi plac aromele:)

    ReplyDelete
  15. Moama cum arata innecata asa! N-am decat de zmeura in momentul asta.. o bag intr-un cocktail dom'le ca nu se mai poate. ce zici merge? ;)

    ReplyDelete

Va multumesc ca va gasiti timp sa imi lasati un mesaj, ma bucur ca aveti ceva de spus despre mancarea mea si voi raspunde cat de repede pot/ Thanks for taking time to leave me a message, I'm happy that you have something to say about my food and I will answer as soon as possible