Pages
▼
September 13, 2012
Mini tarte cu cardamom si crema brigadeiro cu ciocolata/ Mini Cardamom Tarts with Brigadeiro Filling
Am descoperit de curand crema brigadeiro, de origine braziliana, o crema fara oua si aproape fara unt, care mi-a atras imediat atentia. Trebuia neaparat incercata, si mi s-a parut momentul potrivit de a folosi formele de mini tarte care isi asteptau de mult randul. Am dat o aroma de cardamom crustei (cat de mult imi place cardamomul proaspat macinat) si am adaugat putin ness cremei. Sunt asa de dragute, prezentabile si bune bune bune!
Crusta de tarta poate fi folosita in orice dimensiuni sau forme.
Crusta pentru tarte (adaptata dupa Barefoot Contessa)
~16 bucati~
1 1/4 cups (180 gr) faina
3 linguri zahar
1/2 lingurita sare
3/4 stick (6 linguri, 85 gr) unt rece taiat bucati
2 linguri untura rece
1/4 cup (60 ml) apa rece
Aluatul se prepara rece.
Amestecati faina, zaharul si sarea intr-un bol si dati in congelator 5-10 minute.
In robotul de bucatarie adaugati amestecul rece de faina, untul si untura. Pulsati pana cand untul este bucatele mici ca boabele de mazare. Porniti robotul si adaugati apa, pana cand aluatul se strange intr-un loc. Rasturnati aluatul pe o plansa fainata si formati intr-un disc. Inveliti in folie de plastic si dati la frigider cel putin 30 de minute (se poate lasa si pe a doua zi).
Incingeti cuptorul la 190 grade Celsius (375 F). Pregatiti formele in care doriti sa coaceti tartele.
Nota: eu am avut 8 forme foarte mici, si am copt in doua ture.
Scoateti aluatul rece si, pe o plansa fainata, taiati-l in cate forme aveti disponibile. Intindeti usor si repede fiecare bucata in grosime de aprox 1/2 cm si puneti-o in forme, mai mult indesand aluatul in tarta decat tragandu-l. Rulati cu sucitorul pe marginile formelor si taiati excesul de aluat. Inveliti resturile de aluat si dati-le la frigider inainte sa se incalzeasca.
Procedati la fel cu restul formelor.
In fiecare tarta puneti o bucata de hartie de copt sau folie de aluminiu unsa si umpleti-o cu boabe de fasole/orez (puteti pastra boabele pentru a le folosi din nou la tarte, dar nu mai sunt bune de mancare). In tartele mele micute s-au potrivit exact hartiute de mini-muffins.
Coaceti in cuptorul incins pentru 10 minute. Scoateti hartiile cu boabe de fasole, intepati fundul tartelor cu furculita si mai coaceti inca 15 minute, pana cand tartele sunt usor rumenite. Lasati sa se raceasca si scoateti-le din forme, vor iesi foarte usor.
Procedati la fel cu aluatul ramas.
Crema brigadeiro (adaptata dupa Lulu's Sweet Secrets)
1 cutie (14 oz, 396 gr) lapte condensat indulcit
1/2 lingura unt
100 gr ciocolata (cel putin 50% cacao), tocata bucati
1/4 cup (60 ml) frisca lichida neindulcita
1/2 lingura miere
1/2 lingurita ness
Puneti toate ingredientele intr-o craticioara pe foc mic. Mestecati des, pana cand totul este omogenizat. Tineti pe foc mic, pana cand crema se ingroasa si, tragand dare cu spatula/lingura, cremei ii ia cateva secunde sa revina la loc. Transferati crema intr-un bol uns cu putin unt si lasati sa se raceasca. Umpleti tartele cu crema la temperatura camerei.
Enjoy!
Later edit: am recitit postarea si am observat ca am uitat sa scriu despre cardamom in aluatul tartei. Adaugati 1/2 lingurita cardamom, proaspat macinat daca se poate, in amestecul de faina.
Crema brigadeiro e si preferata noastrã, din fericire o gãsim in comert la cutie ca si laptele cndensat.
ReplyDeleteFoarte drãgãlase prãjiturelele, mã autoinvit ....virtual :)
Ramona, pentru mine a fost prima data cand am auzit de crema aceasta, dar imi place foarte mult :) Multumesc de vizita!
ReplyDeleteCred ca sunt foarte gustoase tartitele astea. Crema am mai vazut-o, dar n-am incercat-o niciodata. In orice caz, arata ca niste floricele de toamna. Foarte dragute!
ReplyDeleteFoarte frumoase tartele!
ReplyDeleteNici eu nu am folosit aceasta crema, trebuie sa o incerc si eu.
Weekend placut!
Doamne, cat sunt de dragalase, perfecte as zice! :)
ReplyDeleteImi place mult crema, abea astept s-o incerc si eu ;)
Te pup
Sunt foarte frumoase tartele acestea mcute, si cu motul acela de crema cu ciocolata... Delicioase!
ReplyDeleteSunt superbe!! Am să încerc și eu crema, m-ai făcut curioasă :D week-end fain!
ReplyDeleteEu zic ca arata perfect !!! Parca sunt pictate !! ;) <3
ReplyDeleteSunt exceptionale! Felicitari!
ReplyDeleteDe mult cautam o reteta de desert cu cardamom, am sa le incerc negresit!
hugs! :*
Minunate cosuletele!
ReplyDeleteArata impecabil! De nota 10!
ReplyDeleteCosutele se pot coace cu 2-3 zile înainte de utilizare?
ReplyDeleteAnonim, da, crustele se pot coace cateva zile inainte si pastrate intr-un recipient inchis.
ReplyDeleteMulțumesc pentru răspuns!
ReplyDeleteBuna. Crema nu se îngroașă pe foc... Cumva se îngroașă după răcire sau se ține mai mult?
ReplyDeleteNu iese la fel crema!!! Nu e tare...
ReplyDeleteAnonim, multumtesc pentru comentariu, daca nu sta la fel de tare crema si ai folosit ingredientele din reteta mea, inseamna ca nu ai fiert-o deajuns. Crema se fiebe pe foc mic, mestecand mereu, pana se ingroasa. Laptele condensat este cel care se ingroasa cand este fiert mult. O zi frumoasa si spor la gatit!
ReplyDelete