Pages

December 24, 2012

Rugelach cu zmeura si ciocolata/ Raspberry and Chocolate Rugelach


M-am indragostit iremediabil de aceste prajiturele de prima data cand le-am facut. Si apoi din nou, de fiecare data cand le-am refacut. Am privit fotografia lui Megi cu rugelach crude gata pentru cuptor asa de multe ori... cum stau dragutele asa aliniate... Si cum sa nu iti placa rugelach: un cornulet rulat dintr-o coca frageda cu crema de branza si umpluturi care difera si iti excita papilele gustative. Sincer, nu stiu care este umplutura clasica, dar mi-a placut foarte mult cea cu nuci si scortisoara a Inei Garten, iar acum am incercat o varianta proprie: cu jeleu de zmeura si ciocolata.

Si in ajun de Craciun va multumesc tuturor celor care ma vizitati si va urez sa aveti un Craciun fericit si binecuvantat, cu liniste in suflete si in casa!


Ingrediente:

2 stick-uri  (226 gr) unt la temperatura camerei
1 pachet (226 gr) crema de branza Philadelphia la temperatura camerei
1/4 cup (50 gr) zahar
1/4 lingurita sare
1 lingurita extract de vanilie
2 cups (200 gr) faina

Pentru umplut:

aprox 8 linguri jeleu de zmeura*
ciocolata tocata foarte marunt

Mai aveti nevoie de:

faina pentru intins
1 ou pentru uns
putin zahar brun pentru presarat deasupra

* Pentru jeleul de zmeura, folositi cantitati egale de zmeura piure strecurata de seminte si zahar. Fierbeti zmeura si zaharul, impreuna cu putina zeama de lamaie pe foc mic, cam 10-15 minute, mestecand des pana cand incepe sa se ingroase, fara sa ajunga la consistenta dulcetei. Alternativ, puteti folosi gem/dulceata de zmeura de buna calitate.

Bateti untul si crema de branza pana cand sunt combinate. Adaugati zaharul, sarea si extractul de vanilie, bateti sa se incorporeze. Adaugati faina si mestecati la viteza mica doar pana este incorporata, fara sa bateti prea mult. Rasturnati aluatul pe o plansa bine fainata si impartiti-l in 4 bucati egale. Inveliti fiecare bucata in folie de plastic si tineti cel putin o ora in frigider. Aluatul poate fi pastrat o saptamana in frigider sau poate fi congelat pentru mai mult timp.

Cand sunteti gata de intins, incalziti usor aluatul, cat sa poata fi intins, dar sa ramana inca rece. Intindeti o foaie rotunda de aprox 23 cm in diametru. Ungeti cu un strat subtire si uniform de jeleu si presarati cu ciocolata. Apasati usor cu palma sa se lipeasca. Taiati aluatul in 12 bucati egale, ca la pizza: odata in sferturi, apoi fiecare sfert in trei. Incepand de la partea lata incepeti si rulati cornuletele si asezati-le intr-o tava tapetata cu hartie de pergament. Dati la frigider 30 de minute cornuletele rulate.



Intre timp, preincalziti cuptorul la 180 de grade Celsius (350 F). Dupa ce au stat de ajuns la frigider, ungeti cornuletele cu ou batut si presarati putin zahar brun. Coaceti in cuptorul incins pentru 20-22 minute, cand sunt usor rumenite.

Lasati sa se raceasca si pastrati intr-un container acoperit la temperatura camerei.

Pofta buna!

18 comments:

  1. Si eu as manca tot timpul, sunt printre prajiturile mele preferate.
    Sarbatori fericite!

    ReplyDelete
  2. Vin sã-ti colind, si mie îmi plac mult, Crãciun Fericit<3

    ReplyDelete
  3. Fie ca Mosul sa vina incarcat cu fericire, caldura si bucurie, iar Anul Nou sa te gaseasca alaturi de cei dragi.

    Colindele sa-ti mangaie sufletele si lumina sarbatorilor sa-ti calauzeasca pasii spre implinirea viselor.

    ReplyDelete
  4. Sarbatori fericite si un An Nou plin cu bucurii!

    ReplyDelete
  5. La multi ani, Mihaela! Sa iti aduca 2013 numai bucirii si impliniri!

    ReplyDelete
  6. Sunt superbe, nici nu vreau sa-mi imaginez cat sunt de bune. Un an nou plin de bucurii sa te intampine! Pup cu drag

    ReplyDelete
  7. LA MULŢI ANI! Multă sănătate şi fericire alături de cei dragi!

    ReplyDelete
  8. La multi ani!Un an nou cu sanatate si multa liniste sufleteasca iti doresc!

    ReplyDelete
  9. La multi ani,un an binecuvintat!

    ReplyDelete
  10. La multi ani spornici si gustosi :-)!
    Am facut anul trecut cornuletele, eu am ales o umplutura cu magiun si nuci si una cu coaja de portocala confiata. Ambele au avut mare trecere!
    As vrea insa sa semnalez o mica greseala la reteta in grame: 2 cups faina ar trebui sa reprezinte 470 gr faina, nu 200. Corect? Abia cand am facut aluatul mi-am dat seama ca 200 gr abia daca leaga putin untul cu crema de banza, nici vorba de aluat care sa poata fi intins. Am vazut ca alte retete spun chiar 2,5 cups faina, dar mie cu 470 gr mi-a iesit foarte potrivit pentru intins aluatul! Multumim de reteta. Ma gandesc sa o repet si sa diversific umpluturile.

    ReplyDelete
  11. Buna Andrea, La multi ani si tie, si iti multumesc pentru comentariu :)
    Eu masor foarte mult in cups, iar transformarile standard le-am luat de pe internet: 1 cup de faina este 100 gr, 1 cup de zahar 200 gr. Acum, masurat la volum, depinde si de tipul de faina, dar am mers si am cantarit 1 cup, este 130 gr.
    Daca ai observat in mai multe din retetele mele, aluatul se lucreaza rece, se tine in frigider si apoi se intinde, tocmai de asta, ca sa poata fi lucrat, altfel este prea moale. Nu este o greseala, este altfel lucrat decat al tau.
    Numai bine, te mai astept pe aici!
    Mihaela

    ReplyDelete
  12. Revin cu inca un comentariu, am mai citit odata mesajul tau: dupa ce ai amestecat untul cu crema de branza si faina, aluatul va fi moale si foarte lipicios: se rastoarna pe o plansa bine fainata, ca sa poti sa il imparti in 4 bucati, iar dupa ce sta la frigider se va intari.

    ReplyDelete
  13. mm ce bine arata ..:)
    La multi ani!

    ReplyDelete
  14. La multi ani, Mihaela! Te asteapta un premiu la mine. ;)

    ReplyDelete
  15. Buna Mihaela,
    se pare ca intradevar convertorul folosit de mine mi-a dat o informatie gresita. Am cautat in mai multe locuri (note to self: nu te baza pe prima informatie gasita :-) ) si intradevar un cup e 130 gr.
    Totusi, asa gresit cum am calculat, cornuletele mele au fost foarte iubite, eu aproape nu am apucat sa mananc.
    Dar acum musai sa refac reteta cu cantitatea redusa de faina, sa vad cum ies asa...
    Multumesc pentr clarficari.

    ReplyDelete
  16. Andrea, sper sa vii si sa ne spui care e diferenta :)

    ReplyDelete

Va multumesc ca va gasiti timp sa imi lasati un mesaj, ma bucur ca aveti ceva de spus despre mancarea mea si voi raspunde cat de repede pot/ Thanks for taking time to leave me a message, I'm happy that you have something to say about my food and I will answer as soon as possible