"Din două una, daţi-mi voie: ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele... esenţiale... Din această dilemă nu puteţi ieşi... Am zis!" (text din O Scrisoare Pierduta de I.L. Caragiale)
Cam la concluzia asta am ajuns eu dupa ce am incercat sa descos politica romaneasca, ca e o dilemma din care nu putem iesi, iar inainte sa inceapa sa mi se "cling cling clopoteii", am zis ca trebuie sa ma las, ca am treburi mai importante de facut, ca de exemplu gogonele. Si au iesit, cele mai bune!
Am mai facut gogonele in trecut, dupa o reteta cu otet, si au fost bune, dar nu excelente, asa ca le-am revizuit si schimbat pe ici si pe colo prin punctele esentiale, dupa o reteta si sfaturi ale Liei de la Povesti culinare. Multumesc frumos Lia!
Ingrediente
gogonele
catei de usturoi
marar
hrean curatat de coaja si taiat in bastonase
sare mare (40 gr/2 linguri rase pt fiecare litru de apa)
boabe de mustar/coriandru/piper
In borcane curate se aseaza gogonele, se pot taia si in jumatati daca sunt prea mari, cu 2-3 catei de usturoi printre ele, boabele de mustar, coriandru si piper, si manunchiuri mici de marar. Hreanul se imparte in borcan, cateva bete le-am folosit sa fac un mic gratar deasupra gogonelelor pentru a nu se ridica in sus.
Se face saramura fierbinte: 2-3 litri de apa (aproximati cata apa este nevoie pentru borcanele pe care le aveti) se pun la fiert cu sarea, 40 gr(2 linguri rase) pentru fiecare litru. Cand apa incepe sa fiarba si sarea este topita, turnati cu grija saramura sa acopere gogonelele.
Acum urmeaza sfaturile pe care le-am invatat de la Lia: lasati borcanele fara capac o zi in bucatarie, la temperatura camerei. A doua zi puneti capacele si lasati borcanele in bucatarie aprox 10 zile, inainte sa le mutati la rece. Acest lucru va grabi fermentarea si gogonelele vor avea un gust mai bun.
Lichidul se va tulbura cand gogonelele fermenteaza, iar cand se limpezeste sunt gata de mancat.
Se pot face gogonelele si in felii mai mici in aceeasi procedura, fermentarea va dura mai putin.
Curat gogonele!
Hi Mihaela, These gogonele look delicious! De mult nu am mai mancat gogonele de casa. Multumesc pentru reteta, acum este mai greu de gasit sa cumpar... dar cateva saptamani in urma am fost la parinti acasa, si ce crezi? Ma-u servit cu "gogonele"... decat ca erau tomatillos:)... si sa sti ca erau excelente!
ReplyDeleteAnyway, I hope you and your family are doing well... just had to stop by and wish you a blessed Christmas and a wonderful New Year! Warm hugs to you...