Pages

February 24, 2011

Crema de zahar ars/ Creme caramel



Crema de zahar ars era desertul preferat, pe care ni-l facea mama aproape in fiecare week-end cand veneam de la scoala. Si facea mama o portie mare, dintr-un litru de lapte si 8 oua. Il mancam cald, direct din tava smaltuita, si era intotdeauna dus in cateva ore.
Foarte asemanator cu flan-ul mexican, este un desert foarte usor de facut, dar cu un gust senzational si o prezentare pe masura.

Eu am preferat sa il fac in vase mici de ceramica (235 ml/ 8 oz), dar se poate face in orice tava care intra la cuptor, iar zaharul se poate topi separat intr-o craticioara.

Daca doriti o varianta mai exotica, inlocuiti laptele cu lapte de nuca de cocos, si serviti-l presarat cu nuca de cocos.

Ingrediente:

1 cana se zahar + 1/2 cana zahar
4 oua
2 cani de lapte (500 ml)
vanilie sau rom (optional)

Se incinge cuptorul la mediu 180 grade Celsius (350 Fahrenheit).

Se topeste 1 cana de zahar intr-o craticioara cu 1 lingura de apa pana cand zaharul este topit si incepe sa aiba o culoare placuta maronie. Nu este nevoie sa mestecati foarte mult.

Se toarna caramelul in vase in mod egal si se rotesc sa sa uniformizeze pe fund si pe lateral.

 



Se pun vasele mici intr-o tava mare care poate sa tina apa.

Separat se bat bine ouale cu 1/2 cana zahar si laptele. Se toarna compozitia in vasele mici. Se umple tava mare cu apa fierbinte, cat sa ajunga pana la jumatatea vaselor (pe exterior).

Se baga totul in cuptorul incins pentru 40 minute. Dupa 40 de minute este posibil ca mijlocul sa fie inca moale, dar se va aseza cand se raceste.

Se pot pastra la frigider 2-3 zile. Pentru servit, se desprind marginile cu varful unui cutit, se pune o farfurie deasupra vasului, si printr-o miscare rapida se intoarce, se poate scutura putin sa se desprinda.

Pofta buna!


8 comments:

  1. Mihaela, the flan looks just perfect.

    ReplyDelete
  2. Sa nu te superi, dar cred ca voi posta si eu reteta aceasta :) sper sa imi iasa bine, de obicei o faceam intr-un vas mai mare, dar m-ai inspirat :) Te pup, o saptamana frumoasa!

    ReplyDelete
  3. Explora, binenteles ca nu ma supar, abia astept sa vad cum ti-a iesit :)

    ReplyDelete
  4. arata delicios! e dulcele meu preferat!

    ReplyDelete
  5. buna ziua! nu va suparati cate vase ramekin ati folosit, cate portii v-au iesit? multumesc
    aveti un blog minunat

    ReplyDelete
  6. Anonim, multumesc pentru mesaj. Am folosit 4 vase mici de 240 ml.

    ReplyDelete

Va multumesc ca va gasiti timp sa imi lasati un mesaj, ma bucur ca aveti ceva de spus despre mancarea mea si voi raspunde cat de repede pot/ Thanks for taking time to leave me a message, I'm happy that you have something to say about my food and I will answer as soon as possible