Pages

July 16, 2011

Macarons in doua feluri cu crema de zmeura/ Macarons two ways with raspberry filling


Dupa aceasta postare ma astept sa aud: “de ajuns cu zmeura, mai cauta si altceva!” :) Dar nuuu, dragii babei, are baba multa zmeura in desaga. De zici ca am ferma de zmeura in spatele casei. Dar nu e ferma, e doar o amarata de parcare :) Chiar daca nu imi place in mod deosebit zmeura proaspata, cel mai mult din cauza semintelor, se pare ca luna asta este Festivalul Zmeurei la mine pe blog !

Iar din festival nu puteau sa lipseasca macarons-ii. Dupa ce mi-au reusit cei cu migdale si fistic, am incercat sa fac si cu cacao si alune de padure. Cam complicata treaba, pentru ca amandoua, cacaua si alunele de padure sunt putin cam umede, si am incercat de 4 ori cu 3 esecuri, dupa diferite retete. Asa ca a 4-a oara, am combinat eu notitele : care au fost prea umede, care prea uscate si am facut combinatia proprie. Pentru cele roz, am facut macarons simple inspirate de Gourmantine’s Blog, la care am adaugat putin colorant rosu lichid, probabil cu un colorant pudra ar fi iesit o culoare mai uniforma. Initial am vrut sa fac crema de ciocolata pentru cele cu cacao, dar a iesit asa multa crema de zmeura ca m-am razgandit, si ce bine am facut. Daca imediat dupa copt macarons-ii sunt putin crocanti, dupa ce stau cu crema cateva ore in frigider se inmoaie usor si se topesc in gura. Puteam sa adaug putin Chambord pentru a imbogati aroma, dar nu cred ca a fost nevoie, piureul de zmeura proaspata a fost foarte aromat.
Daca ati incercat sau nu sa faceti macarons, daca ati esuat sau nu, eu va indemn sa mai incercati odata. Si inca o data. Daca tot nu iasa, luati o pauza de o saptamana-doua si incercati iar. Invatati din greseli, iar cand veti reusi, satisfactia va fi pe masura !



Macarons roz cu migdale


Ingrediente:

3 albusuri
un praf de sare
205 gr zahar pudra
100 gr migdale macinate
35 gr zahar tos
1/2 lingura colorant lichid rosu


Macarons cu cacao si alune de padure

Ingrediente:

3 albusuri
un praf de sare
35 gr zahar tos
175 gr zahar pudra
25 gr cacao
55 gr migdale macinate
25 gr alune de padure coapte macinate
Tehnica:

Am folosit albusuri care au stat in frigider cateva zile. Cu 24 de ore inainte de a va apuca, scoateti albusurile la temperatura camerei in cutii acoperite.

In cuptorul incins la cea mai mica setare, chiar mai jos de ultima linie, se baga migdalele (respectiv migdalele si alunele macinate) si se tin 10-15 minute sa se usuce, nu sa se rumeneasca. Se lasa sa se raceasca, apoi se pun in robotul de bucatarie impreuna cu zaharul pudra (respectiv cacaoa) si se macina bine, apoi se cerne amestecul. Daca sunt bucati mari se scot, ce este sub 1 mm se lasa.

Se pregatesc 2 tavi tapetate cu hartie de copt.

Se bat albusurile cu un praf de sare, cand incep sa faca spuma se adauga treptat zaharul tos si se bate pana cand albusurile sunt tari dar nu foarte tari: daca scoti mixerul din albusuri, albusurile trebuie sa se tina bat, dar sa se indoaie usor varful. Se adauga colorantul daca se foloseste, apoi se adauga amestecul de zahar pudra, alune si cacao (pentru cele cu cacao). Se sparg usor cu spatula, invartind de bol de aprox 10 ori, apoi se mesteca usor dar viguros pana cand totul este incorporat. Compozitia trebuie sa curga, iar ceea ce curge trebuie sa se "topeasca" relativ repede in restul compozitiei.

Se pune compozitia intr-o punga, careia i se taie un colt si se fac in tavile pregatite banuti de aprox aceeasi dimensiune, lasand putin spatiu intre. Se lasa la temperatura camerei intre 30 de minute si 1 ora, pana cand se usuca usor deasupra, ca si cand ar prinde o pielita, iar cand ii atingi usor cu degetul nu se ia pe deget.

Se coc 12-15 minute la 180 de grade Celisus (350 F) cele roz si 15 minute la 160 grade Celsius (325 F) cele cu cacao.

Se lasa sa se raceasca apoi se umplu cu crema doua cate doua, intinzandu-se crema usor cu un cutit de unt.

Crema de zmeura si mascarpone

250 gr (aprox 1 1/2 cups) mascarpone
150 gr (1 1/2 cups) zmeura proaspata
3/4 cana zahar pudra*

*Cantitatile sunt variabile si le puteti modifica dupa gust.

Zmeura se zdrobeste si se strecoara printr-o sita apasand bine sa se strecoare toata pulpa. Se amesteca sucul obtinut cu zaharul si mascarpone cu o furculita pana cand totul este bine incorporat.

Macarons-ii umpluti cu crema se pastreaza la frigider, se scot cu jumatate de ora inainte de servire. Sunt mai buni a doua zi sau chiar dupa cateva ore la frigider.

Pofta buna!
Observati va rog si eticheta cu "Hand made in Romania" :)


Am ales reteta de macarons ca cea mai buna reteta a mea in iulie si participa la YBR - July pe blogul Spicie Foodie. Va invit sa vizitati in ultima zi a lunii sa vedeti cele mai bune retete din luna iulie!


23 comments:

  1. Ce sa-mi mai bat eu capul sa invat din greseli ?
    Nu mai bine vin si servesc de la tine ?

    Esti mestra emerita . :)

    ReplyDelete
  2. Cat sunt de frumoase! Daca n-as sti cat de greu se fac i-as incerca chiar acum!

    ReplyDelete
  3. Ce macarons frumosi ti-au iesit! Tot zic sa-ncerc si eu dar din puzderia de retete nu-mi fac curaj sa aleg una de teama sa nu dau chix. Citind nu par asa de greu de facut precum spun unii ... Felicitari :) !

    ReplyDelete
  4. am mancat cumparati o data minunati,foarte buni si o data dezastru.ai tai arata divin.nu stiu daca mi-ar iesi in veci.pupicei

    ReplyDelete
  5. Eu am incercat si nu mi-au iesit.
    Recunosc ca n-am "operat" in liniste, cu ingredientele necesare(aveam numai alune pentru prajituri in casa, destul de umede) si nici n-am mai incercat de atunci.:D
    Frumos, Mihaela! Foarte frumos!
    Bravo!

    ReplyDelete
  6. uite, asa ceva n-am curajul sa incerc inca! ti-au iesit absolut superbe!!

    ReplyDelete
  7. Arata genialllll !!! Pozele minunate, ca intotdeauna. Pupicei si un weekend placut!

    ReplyDelete
  8. Zmeura, draga mea!!! pai arata minunati macarons-ii tai MIhaela draga, o s aincerc si eu crema de zmeura, ca suna super bine! eu am abandonat exercitiul cu macarons pana dupa valul d ecaldura, ca e imposibil de stat in bucatarie, plus ca din cauza umiditatii mari nu isi fac piciorusul, asa ca mai astept, dar urmeaza :) Pupici si weekend placut iti doresc!

    ReplyDelete
  9. Sunt minunati!!! Si eu vreau sa incerc de mult, dar imi este frica ca nu o sa-mi iasa...Reteta nu pare asa complicata dar...astept sa mai treaca caldurile. Pana una alta, savurez unul de la tine!...Pupici!

    ReplyDelete
  10. Superbe ti-au iesit! :)
    Nu cred ca m-as incumeta sa incerc :)

    ReplyDelete
  11. sunt cu adevarat superbe... cred ca au un gust deosebit de bun. n-am mancat niciodata , dar imi imaginez ca nu te prea poti opri din mancat.
    excelente!!!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  12. Excelent arata,m-as incumeta sa fac si eu!pupici!

    ReplyDelete
  13. Si eu am incercat o data si nu mi-au iesit. Dar cum ai zis si tu trebuie sa perseverezi. Imi plac mult, am mancat si sunt un deliciu, asa ca citind cu atentie la tine, am gasit cateva aspecte pe care nu le-am aplicat. Pupicei si o duminica placuta!

    ReplyDelete
  14. sunt de senzatie , nu am incercat niciodata nici eu .... dar cine stie ce ma apuca !!!!

    ReplyDelete
  15. Perfecte!numai la Irina(Învat sa gatesc) am mai vazut asa delicatese perfecte!

    ReplyDelete
  16. Mihaela, Your macarons look fabulous! Wonderful job...and I simply love your persistence in getting the macarons just right.... the sign of a chef-in-the-making:)!

    ReplyDelete
  17. Bravo pt perseverenta ! Se vede ca a meritat !

    ReplyDelete
  18. Lia, cu multa placere poti sa servesti! multumesc :)

    Sorin, multumesc, nu sunt asa greu, dar necesita multa rabdare:)

    Dulceata_de_trandafiri, multumesc! fiecare are propria tehnica, si pana la urma iti dezvolti propria metoda :)

    Sarah, nu poti sa stii pana nu incerci :)

    Coco, multumesc :)

    Gaby, sunt destul de sensibili la umezeala, dar poti sa mai incerci! Multumesc :)

    Zazuza, nu e timpul pierdut :)

    Ana Maria, multumesc!

    Alina, crema de zmeura a fost foarte buna, si partea care mi-a placut este ca se poate adapta dupa gusturi. Multumesc, si astept sa incerci si tu!

    Licuta, chiar daca nu iti iasa, nu o sa stie nimeni, si chiar daca le iasa piciorusul, tot sunt buni de mancat, asa ca nu ai ce pierde :)

    Edith, sper sa te incumeti totusi :) multumesc!

    Alina Mirela, nici eu nu am mancat niciodata pana cand nu mi-am facut singura, dar sunt foarte buni. Multumesc!

    Flory, sper sa te incumeti, abia astept sa vad cum iti iasa :)

    Sara&Miki, nici mie nu mi-au iesit, nici din prima, si nici de fiecare data cand am incercat, dar inveti din greseli :)

    Catkitchen, multumesc :)

    Mitinita, multumesc!

    Maria Elena, multumesc :)

    Maya, multumesc, am vazut ca nu prea multi se incumeta :)

    Ellie, thank you, I am a perfectionist, so I keep trying :))

    Mihaela, multumesc, a meritat intradevar!

    ReplyDelete
  19. These are such beauties! I have never tried to make macarons, but I do love to eat them :)

    ReplyDelete
  20. Arata senzational...abia astept sa le probez !

    ReplyDelete

Va multumesc ca va gasiti timp sa imi lasati un mesaj, ma bucur ca aveti ceva de spus despre mancarea mea si voi raspunde cat de repede pot/ Thanks for taking time to leave me a message, I'm happy that you have something to say about my food and I will answer as soon as possible