Le-am vazut si le-am admirat de multe ori in poze pe internet, si nu le-am gasit sa le cumpar. Nu m-am gandit sa le fac, pentru ca "auzisem prin targ" ca sunt foarte greu de facut.
Dar, de curand, prietena mea Neli, mi-a trimis o retete foarte interesanta (sper sa reusesc sa o fac), care continea macarons, si cum aveam niste albusuri in frigider, m-am hotarat sa le incerc. La prima incercare am urmarit reteta Andreei de la Dimineti insorite, dar nu am avut albusurile vechi de cel putin 2 zile, si au stat la temperatura camerei decat 5 ore. Rezultatul nu a fost satisfacator, nu s-a format acel "volanas" si s-au crapat putin deasupra, dar pot sa va spun ca au fost delicioase (fara crema), si nu ma puteam opri din mancat, eram ca un copil, cu cate o bucata in fiecare mana :))
Cum poate ma stiti (ambitioasa), am incercat din nou. De data asta am avut 3 albusuri si am urmarit reteta de pe Gourmantine's Blog (poate va amintiti crema colorata cu afine). Albusurile au fost vechi de 3 zile si au stat la temperatura camerei 24 de ore inainte. Mi-au reusit de aceasta data, cu loc de perfectionare, binenteles :)
Sunt minunate, usoare si delicate, adevarate "franceze" :)
Ingrediente:
3 albusuri
80 de gr fulgi de migdale
20 de gr fistic
210 gr zahar pudra (zaharul pudra cumparat, are si amidon in el)
35 de grame zahar tos
Nu am cantar electronic, asa ca am masurat cat am putut de bine. Albusurile au fost vechi de 3 zile si au stat la temperatura camerei 24 de ore inainte.
Pentru ca nu am gasit faina de migdale, am macinat nucile (migdalele si fisticul) in blender, pulsand des si mestecand des cu o spatula pentru a impiedica formarea unei creme, pana cand au fost bine macinate. Am pus nucile macinate pe o tava intr-un strat subtire si le-am bagat 10 minute in cuptorul incins la 37 de grade Celsius (100 Fahrenheit). Cuptorul meu nu are gradatie sub 260 F, asa ca l-am dat cat am putut de mic, vrem doar sa uscam nucile.
Dupa ce le-am uscat, le-am cantarit din nou, si imi arata mai putin de 100 de gr, si am adaugat putine migdale macinate care le aveam ramase.
Am pus zaharul pudra si nucile in robotul de bucatarie si le-am mai macinat odata si aici, dupa care am cernut bine amestecul. Ce nu a trecut prin sita, fiind totusi bucatele mici sub 1 mm, le-am adaugat in compozitie.
Se tapeteaza cu hartie de copt o tava mare (mie mi-au trebuit 2 tavi).
Se bat albusurile cu un praf de sare, iar cand incepe sa faca spuma se adauga treptat zaharul tos pana cand se formeaza o spuma care nu cade de pe tel (cand intorci castronul, albusurile nu cad din el). Se adauga amestecul de zahar pudra si nuci macinate, si se amesteca usor cu spatula pana cand totul este incorporat, iar daca luati albusuri pe spatula, si le lasati sa curga, ar trebui sa curga ca o "pamblica" care se topeste in compozitie repede.
Se pune compozitia intr-o punga, careia i se taie in colt de aprox 1 cm. Se formeaza pe tava cu hartie "banuti" rotunzi cu diametrul de aprox 3 cm, lasand distanta intre ei. Se lasa la temperatura camerei pana cand prind o pielita deasupra, atunci cand ii atingi cu degetul, nu se lipesc de deget. Acest lucru poate dura intre 30 minute si o ora.
Intre timp se incinge cuptorul la 180 de grade Celsius (350 Fahrenheit). Se baga macarons-ii in cuptorul incins pentru 15 minute, pana cand sunt foarte usor rumeniti. Se scot si se lasa sa se raceasca.
Pentru crema:
1/2 cana afine congelate
150 gr ciocolata alba (eu am avut chipsuri, daca aveti o bucata mare, tocati-o bucatele)
60 ml (1/4 cup) frisca lichida neindulcita
50 gr-100 gr unt rece taiat bucatele
Intr-o craticioara, se pun afinele si 1 lingura de apa pe foc mediu. Se fierb pana cand afinele incep sa se zdrobeasca si se formeaza un sos. Se strecoara bine totul, apasand cu o lingura pe sita.
Se topeste pe bain-marie (un bol pus deasupra unei cratite cu apa fierband domol, fara ca fundul bolului sa atinga apa) ciocolata alba si frisca lichida, pana cand ciocolata este partial topita, se da deoparte si se mesteca in continuu pana cand ciocolata este topita complet. Se lasa sa se racoreasca putin.
Se pune in mixer ciocolata topita si sosul de afine, iar cu mixerul mergand la viteza mica (se poate bate cu telul) se adauga cubuletele de unt. Initial am vrut sa folosesc numai 50 de gr de unt, dar amestecul era prea inchis la culoare, asa ca am mai adaugat unt. Daca vreti sa folositi mai putin unt, reduceti din sosul de afine. Cand am dat mixerul la viteza mai mare, crema a dat semne de taiere, asa ca l-am oprit si am mestecat cu spatula pana cand si-a revenit. Se lasa 1 1/2 - 2 ore la frigider inainte sa se asambleze prajiturile.
Se cupleaza macarons-ii dupa marime. Se pune crema intr-o punga, care se taie un colt, si se pune crema pe rotund pe unul din macarons-i, apoi se lipeste cu perechea. Apasati usor pentru ca se pot rupe.
Se pastreaza la frigider (in reteta originala zice ca sa se scoata afara din frigider cu 1 ora inainte de servire, dar eu am mancat direct din frigider si sunt super!)
19 comments:
LOVELY !!! eu ii ador .. mi-ai facut o poftaaa .. o zi frumoasa Mihaela..
Foarte frumosi ti-au iesit! Bravo!
Si eu as manca da' cin' sa-mi faca? :))))
Sunt perfecte... <3<3<3
U rock ! ^__^
mi-ai facut pofta rau de tot cu macaroons, si cum mie nu imi vor reusi niciodata, si cum aveam drum prin cj, a fost musai sa imi cumpar... intr-un loc am gasit, 250 lei kg ( pieptul de pui e 20 lei/kg)... mi am luat cu iasomie, mortali... oare mi-ar iesi si mie?:) o sa i incerc, trebuie, ii ador. pup.
Bravo Mihaela !
Ti-au iesit superb.
Iar mise en scene e perfect.Cu suportul acela frumos si dantela.
Minunati!Eu nu m-am incumetat inca.
Felicitari, arata extraodinar!! Ce nu fac francezii bun :)) Weekend placut!
Oh, Mihaela your macarons look stunning! I haven't yet tried making them...it's been about 2 years since I've been meaning you make them:).
Yours looks amazing!
Mihaela, they look perfect!
Antonina, sunt deliciosi, multumesc pentru mesaj :)
Miha, tu poti sa ii faci, am vazut eu ce iasa din mainile tale :)
Ana Maria, thanks! :))
Silvia, nu trebuie sa zici ca nu-ti vor reusi, sunt convinsa ca daca mai incerci, reusesti :) Mi se par asa exorbitante preturile, nu stiu daca as plati asa mult. Cel putin aici nu am vazut inca (nu am cautat prin centru). Insa si pretul pentru pui mi se pare exagerat... Multumesc pentru mesaj :)
Lia, multumesc, am incercat sa fac un decor la fel de dragut ca prajiturile :)
Lilly, o sa vina si timpul cand o sa te incumeti :)
Multumesc, Carmen, intradevar, ador mancarea franceza, si mai ales deserturile.
Ellie, thank you very much, probably the time for macarons has come :))
Megi, thank you, they look good, and they taste perfect :)
Aplauze cu fluieraturi! Foarte faine ti-au iesit!
Dupa cum vezi sunt destul de carcotase. Am citit in anumite retete ca incalzesc un pic albusurile la microunde ca sa sara peste faza celor 12-24 de ore de stat in bucatarie. Am incercat si asa, pana n-am folosit albusuri invechite si statute :)) nu mi-au iesit cum trebuie.
Multumesc, Andreea, au fost foarte bune, desi nu perfecte, unele mai mici, unele mai mari. Cred ca asta e secretul: sa stea la temperatura camerei mult. Abia astept sa le fac din nou :)
ti-ai iesit grozavi,curajoas-o! eu nu m-am incumetat inca.ai dat niste explicatii foarte bune !
I am glad they you tried again...they are lovely and I am sure they taste even better than they look :)
Ti-au iesit super bine Mihaela, cu volanas si tot! Deja am o reteta pe care vreau sa o prepar cu macarons, dar mi-e frica de baking part,care e tare fitoasa din cate am citit peste tot :)
Is si la cuptorul pe gaz???
Lorena Isabela, multumesc pentru mesaj, dar nu am inteles prea bine intrebarea. Macaronsii au fost copti in cuptorul cu gaz, cu setarea la gradele din reteta.
sosromaniidinitalia, multumesc pentru mesaj. Intradevar, 6 linguri rase de zahar sunt aprox 80 de gr. Reteta de mai sus este facuta cu 35 de gr de zahar, voi corecta reteta.
Post a Comment