Pages

June 19, 2011

Inghetata de menta/ Mint Ice Cream


Stiti bancul: "Doua bomboane stateau pe pervaz. Una se arunca. De ce? Era de-menta! :)" De menta, dementa, got it? :))
(For my non-Romanian readers, it's a Romanian joke about a mint candy and a crazy candy, which can be pronounced in the same way).

Inghetata asta este si de menta si dementa (de buna). Cum in ultima vreme am avut febra cupcakes-urilor si a inghetatei, atunci cand am vazut ingredientele lunii Iunie la provocarea Dulce Romanie, am stiut ca vreau sa fac inghetata. Antonina ("Dulcegarii culinare"), multumesc pentru provocare si pentru gazduire :)

Reteta am ales-o din cartea "The Perfect Scoop" a lui David Lebovitz, si este intradevar perfecta: foarte cremoasa, cu o aroma subtila de menta si foarte racoritoare.
Cand eram copii, menta era folosita numai la ceai, care stiam ca este bun pentru atunci cand ne doare stomacul. Mai de curand am inceput sa o folosesc la mancare si la imbogatirea aromelor. Poate nu sunteti obisnuiti cu menta in mancare, dar puteti sa o incercati si sa o introduceti putin cate putin.

Cateva retete in care am folosit menta: Tabbouleh (o salata de vara cu couscous), Miel pe gratar, marinat in lamaie, miere si menta si Salata de vinete pe gratar. Sau va puteti face o bautura racoritoare minunata, cu alcool sau nu: Mojito.


Ingrediente:

250 ml (1 cup) lapte integral
150 gr (3/4 cup) zahar
500 ml (2 cups) frisca lichida neindulcita
un praf de sare
2 cani (nu foarte indesate) de frunze de menta proaspete
5 galbenusuri

Se pune pe foc laptele, zaharul, sarea si jumatate din frisca lichida pana cand sunt incinse, dar fara sa fiarba. Se adauga frunzele de menta si se mesteca asa incat toate frunzele sa fie acoperite de lichid. Se opreste focul, se acopera cu un capac si se lasa o ora la temperatura camerei.

Se strecoara frunzele prin sita, apasand cu o lingura pentru a extrage toata aroma. Frunzele se arunca.

Se intoarce lichidul pe foc mic pana cand este incins. Intr-un alt bol se bat bine galbenusurile. Batand in continuu se adauga laptele fierbinte pana cand totul este omogenizat, apoi se intoarce toata compozitia pe foc mediu, mestecand in continuu cu o lingura de lemn pana cand incepe sa se ingroase (aveti grija sa nu fiarba). Puteti verifica cand s-a ingrosat atunci cand trageti cu degetul o linie vizibila pe dosul lingurii. Se strecoara compozitia si se amesteca cu restul de frisca lichida. Se lasa sa se raceasca bine, se poate pune cratita intr-un vas cu apa cu gheata.

Se lasa sa se raceasca bine in frigider, apoi se mixeaza in masina de inghetata conform instructiunilor masinii (20-25 minute). Se pastreaza in congelator.

Pofta buna!
Ghiveciul cu menta inainte de "masacrul" pentru inghetata :))

20 comments:

  1. Desi sunt fan menta, n-am testat-o niciodata-n inghetata.
    Fain arata !

    ReplyDelete
  2. O reteta excelenta ! alta pe care trebuie sa o bifez pe lista cand imi cumpar aparatul ala cu pricina ;)) Multumesc frumos pentru participare!! pupici

    ReplyDelete
  3. Wow, cum arata!!! Am vazut-o pe facebook si am venit sa-mi notez reteta:)
    Super!!!

    ReplyDelete
  4. ce bine arata si inghetata si ghiveciul cu menta :)

    ReplyDelete
  5. wow ce fain,eu as fi lasat si putina menta maruntita la cat de mult imi place :D

    ReplyDelete
  6. Arata perfect inghetata,cred si eu ca e dementiala!pupici!

    ReplyDelete
  7. Eu nu sunt fan menta deloc, decat poate la ciocolata cu menta (si aia, doar una imi place), dar inghetata arata foarte bine, poate o incerc intr-o zi :) XoXo

    ReplyDelete
  8. Mihaela, Your ice cream looks so smooth and refereshing...beautifully presented as well.

    I KNOW the ice is good, as I too tried a Williams Sonoma version were you use fresh mint as well. It doesn't compare with the mint extract. This type of ice cream you can't find in the stores and it's truly worth making at home!...
    Hope you are having a wonderful week:)!

    ReplyDelete
  9. Zazuza, acum este si una din favoritele mele :))

    Gaby_d, daca iti place menta, sunt sigura ca o sa iti placa si inghetata!

    Antonina, cred ca o sa ai ceva de lucru la lista pregatita pentru cand vine aparatul de inghetata :)

    Danutza, ma bucur ca ti-a placut si te mai astept pe la mine :)

    Ana, multumesc :) ghiveciul este putin cam "chel" acum, dar creste destul de repede.

    Ari, m-am gandit si eu la asta, dar am avut vreo 2 esecuri cu incercari de-ale mele saptamana trecuta asa ca am zis sa merg pe mana sigura :)

    Flory, multumesc, este super buna :)

    Alina, poti incerca inghetata sub forma de sandvis intre 2 prajiturele de ciocolata, sau ma gandeam ca un motz pe un cupcake de ciocolata :)

    Multumesc, Ionela :)

    Ellie, thank you, I love making things at home, even when I can buy it from the store, I can always use organic ingredients, specially milk and eggs.

    ReplyDelete
  10. Buna dimi , americanca de Oltenia !
    Eu stiam acest banc putin altfel : doua bomboane stau pe pervazul geamului , cand una se arunca-n gol ... si cealalta-i zice ,,daca esti de(menta) ..."
    Zi frumoasa !

    ReplyDelete
  11. ........... back : reteta este dementialaaaaaaaaaa .

    ReplyDelete
  12. Sunt sigura ca voi incerca in vara asta si eu o inghetata cu menta, am facut deja sirop (programat tot in perioada in care sunt in vacanta) si aveam in plan o inghetata. A ta arata fff bine si mi-ai facut pofta!

    ReplyDelete
  13. Mihaela, the ice cream looks so creamy and I can only imagine the taste with all the fresh mint. Delicious!

    ReplyDelete
  14. ...si pe tine te-a apucat "febra" inghetatei...:) S-ar putea sa o incerc ! Intr-adevar arata cremoasa si..."dementa"!

    ReplyDelete
  15. flavorful n lipsmacking...
    chanced upon your space while blog hopping..
    lovely space you have with interesting posts..
    Am your happy follower now..:)
    do stop by mine sometime..

    Tasty Appetite

    ReplyDelete
  16. desi obisnuiec sa cumpar inghetata (lenea e vinovata) apreciez faptul ca reteta este simpla si rezultatul arata divin.felicitari!

    ReplyDelete
  17. Am facut-o deja de 2 ori ! Este absolut senzationala ! Cremoasa si cu un gust fin de menta ! Dispare intr-o zi !

    ReplyDelete
  18. Gratiela, ma bucur ca ti-a placut!

    ReplyDelete

Va multumesc ca va gasiti timp sa imi lasati un mesaj, ma bucur ca aveti ceva de spus despre mancarea mea si voi raspunde cat de repede pot/ Thanks for taking time to leave me a message, I'm happy that you have something to say about my food and I will answer as soon as possible