January 29, 2012

Supa de pui cu taitei de casa pentru "Lunea - gateste romaneste"/ Romanian chicken soup with homemade noodles


In vacanta din Romania, printre atatea fripturi si sarmale, matusa sotului ne-a pregatit o supa de pui cu taitei de casa, care a fost binevenita, usoara si gustoasa. Supa de pui am mai facut, dar taitei de casa niciodata, asa ca, inarmata cu facalet din Romania m-am apucat de treaba. Taiteii i-am facut, dar de taiat a fost mai greu, si cum am uitat sa intreb cat sa ii fierb, au iesit cam ca guma de mestecat. Tot mama cu salvarea la greu, desi ea nu face taitei. Si am trecut la treaba a doua oara. M-am inarmat de data asta cu o gaina intreaga... ce bine ar fi fost sa fie gaina din asta:


dar a fost buna de care am gasit. Am mai pus in oala o multime de morcovi, telina si alte legume, am taiat mai subtiri taiteii si i-am fiert mai mult, si a iesit o minunatie de supa. Am folosit cu taieteii numai jumatate din supa, restul am pus-o in containere acoperite (sau sticle de plastic) si am pastrat-o in frigider pentru alte supe in care folosesc supa de pui, sau se pot pune in congelator.

M-am gandit ca e potrivita sa particip cu ea la proiectul lui Alice Albinuta, Lunea - gateste romaneste, asa ca azi va invit sa incercati o supa de pui. Mi-a placut mult ideea lui Alice sa readucem si, de ce nu, sa reinventam mancarurile romanesti, si voi mai participa cu placere si alta data la proiectul ei. Multumesc pentru gazduire, Alice!

Si uite asa, pe lista cu lucruri dorite s-a mai adaugat si o masina de facut paste, desi exercitiul de framantat si intins coca este o foarte buna terapie.


Supa de pui:


1 pui intreg (preferabil de casa)
4-5 morcovi
3-4 tulpini de telina
2 cepe
2 radacini de patrunjel
1 bucata de praz (optional)
3-4 catei de usturoi
o mana de marar proaspat (optional)
2 foi de dafin
8-10 boabe de piper
1 lingura de sare mare

Se pune puiul intr-o oala mare de 8-10 litri si se acopera bine cu apa. Se pune pe foc mic-mediu si se lasa fara capac pana cand incepe sa se adune spuma la suprafata, care se inlatura usor. Se adauga restul ingredientelor, curatate, se umple cu apa si se pune partial capacul. Se tine pe foc mic sa fiarba 2 ore si jumatate - 3 ore. Se lasa sa se raceasca bine, se strecoara (dupa racire se poate strange grasimea de la suprafata daca este prea multa) si se pastreaza pentru taietei. Eu am folosit jumatate pentru taietei, restul l-am pus in containere de plastic si l-am pastrat in frigider pentru supa de dovleac. Puiul il puteti folosi la salata beof sau il puteti praji pentru cina.

Taietei de casa:

2 oua
1 lingurita sare
faina cat cuprinde (aprox 2 cani)

Sa nu va sperie ingredientul "faina cat cuprinde", desi odata eram si eu speriata de asta :)
Bateti usor ouale si sarea cu furculita, apoi incepeti sa adaugati faina, cate o lingura odata, pana cand se ingroasa, apoi mestecati cu mana sa obtineti o coca tare. Framantati cateva minute coca pe o plansa cu faina pana cand este omogena. Impartiti-o in doua, apoi intindeti fiecare parte cat de subtire puteti, presarati-o bine cu faina pe ambele parti (ar trebui sa fie asa de subtire aproape sa vedeti prin ea). Incepeti sa taiati taieteii cat mai subtiri, mie mi-a fost mai usor sa tai coca intinsa in 2 pe lung, apoi sa indoi aluatul si sa tai taieteii. Dupa ce ii taiati, presaratii bine cu faina si rasfiratii pe plansa sa se usuce. Ii puteti folosi in aceeasi zi, sau puteti sa ii lasati sa se usuce foarte bine si sa ii pastrati in pungi.





Cand sunteti gata sa faceti supa, incingeti supa intr-o oala, iar in alta oala puneti apa la fiert. Cand apa clocoteste, adaugati o lingura de sare, apoi puneti la fiert taieteii. Timpul de fierbere depinde de cat de subtiri sunt, de la 5 la 20 de minute. Ai mei au fost mai grosi si a durat 20 de minute. Scurgeti taieteii si mutati-i in oala cu supa, mai dati intr-un clocot si potriviti de sare, opriti focul si adaugati patrunjel tocat.

Pofta buna!

10 comments:

Fancy Cake said...

Foarte buna supica ta! mai ales pe gerul care e pe la noi...

Antonina said...

Vai cat de bine arata! Imi place bolul ala de mor! In vara am vazut vreo 50 de modele la tarani in piata dar erau atat de frumoase toate, una si una stii cum.. si am fost atat de tuta ca nu m-am putut decide asa ca n-am luat niciuna ;(( Minunati mai sunt taitetii de casa! pupici

Mihaela said...

Fancy Cake, am auzit de ger, stay warm and have some soup :)

Antonina, multumesc de mesaj. Eu am gasit doar 2-3 modele pe unde am fost, dar am luat unul. Stii ce bine arata guacamole in castron de pamant? :))

Licuta Marin said...

Delicioasa supita si prezentarea superba!!!Pup!

Adela Zilahi said...

Delicioasa supica ta! Un premiu te asteapta la mine!! Pupicei!!

Neli said...

Miroase a "acasa" supa ta ...
Multumesc mult pentru aroma.

Magic of Spice said...

Such a beautiful soup! Your pasta looks perfect! Sometimes takes a few tries with pasta, but always worth the fresh taste and texture :)

Ellie said...

Mihaela, Ce bine arata supa de pui...mai ales cu taieteii facut de casa! Foarte frumos prezentat, si la gust cred ca este nemaipomenit de buna! Mama facea asa cand eram acasa...ce bune era!
Anul trecut am primit si eu un cadou de "pasta maker attachment"....decand mi-am dorit:)... dar uite ca nu am folosito inca:) si tot mereu ma gandesc ce sa fac prima data cu ia:)... merci pentru reteta!
Iti doresc o saptamana placuta...

Carmen said...

o supica numai buna pe vremea asta crancena !
multumesc pentru sugestie ! uneori uit ca cele mai bune mancaruri sunt cele simple :)

Aurica said...

cat de bine arata, o reteta gustoasa, sanatoasa si simpla, ca la mama acasa, delicioasaaaa :D

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails