January 20, 2012

Tort cu Barney dinozaurul si reteta de fondant cu marshmallows/ Barney cake and marshmallows fondant


Dupa ce mi-am revenit dupa drum, fus orar si o raceala capatata in ultimele zile in Romania, am intrat in mica mea bucatarie (care mi-a cam lipsit cat am fost plecata) sa fac torturi si cupcakes pentru petrecerea pentru ziua de nastere a doi copii blonzi si draguti: Nora si Luke.
Mari fani ai dinozaurului mov Barney, tema tortului a fost binenteles, dinozaurul, prima mea figurina din pasta de zahar. Reusita, zic eu, atata timp cat copiii l-au recunoscut :) A avut el si imperfectiuni, in unele poze se vad si cateva cute, dar a rezitat "eroic" si unui drum de o ora cu masina.

Cu ocazia asta am incercat si reteta de fondant cu marshmallows, care mi-a placut foarte mult, ca usurinta de facere, gust, cost si usurinta de lucrat cu el.

Tot pentru petrecere am mai facut un tort roz cu volane, si cupcakes pentru toata lumea.

Fodant cu mashmallows (reteta adaptata de pe Allrecipes)

Ingrediente:

1 punga (16 oz, 450 gr) marshmallows mici
4 linguri de apa
1 lingurita extract de vanilie (optional)
1 punga (2 lb, 900 gr) zahar pudra
aproximativ 1/4 cup (cana) shortening (unt) la temperatura camerei*

*Shorteningul este un unt vegetal, diferit de margarina, care se foloseste la prajituri si creme. Mie nu imi place gustul si il folosesc numai la framantatul si intinsul fondantului si pastei de zahar. In reteta originala se specifica unt, sunt substituibile.

Puneti marshmallows-urile intr-un bol mare (eu am lucrat in 2 ture) si puneti-l in cuptorul cu microunde pentru 30 secunde pana la 1 minut, pana cand marshmallows-urile incep sa se topeasca. Adaugati apa si vanilia (daca folositi) si mestecati bine pana cand este omogenizat. Eu am mutat totul in vasul de la Kitchen Aid, fiind si cel mai mare vas pe care il aveam, si la viteza mica se adauga treptat zaharul, cateva linguri odata, pana cand tot zaharul este incorporat.

Vreau sa specific ca viteza mica la Kitchen Aid este ca si cum ai mesteca cu mana, nu bagati mixerul de mana in amestec.

Ungeti-va mainile si suprafata pe care veti framanta cu shortening sau unt si transferati amestecul lipicios pe suprafata. Framantati 5-10 minute, adaugand shortening sau unt daca este nevoie, pana cand fondantul devine elastic, lucrabil si nelipicios. Inveliti-l bine in folie de plastic si bagati-l la frigider peste noapte (sau chiar 2 nopti). Inainte de folosire, lasati-l sa revina la temperatura camerei si intindeti-l folosind shortening (unt) sau zahar pudra.

Daca aveti nevoie sa il colorati, suporta bine putina culoare (pastel). Cand am adaugat multa culoare (pentru mov) a devenit neelastic si mai greu de lucrat, dar am putut sa tai si asa cercurile pentru decor.

 Copiilor le-au placut mult torturile, si mai ales cupcakes-urile! :)

16 comments:

Adela Zilahi said...

Superb ti-a iesit, felicitarile mele! Pupicei!

Licuta Marin said...

Foarte frumos a iesit si bineinteles foarte delicios!!!Pupici!

FLORY said...

Ce frumos este!Si eu folosesc pasta de mmf,mi se pare mult mai usor de facut decat pasta de zahar.Te pup!

Craita said...

Vai,dar este superb,parca ai fi lucrat din totdeauna cu fondant,felicitari!

Timea said...

Ce frumos e tortul!

TeoBucatar said...

Ti-a iesit foarte faina figurina,cred ca au fost incantati cei mici!

Mihaela said...

Multumesc mult pentru mesaje, fetelor! :)

Ellie said...

Mihaela, Barney look too cute.... beautifully done! I'm sure the kids loved your cake:). Barney is quite popular with little ones...when I used to teach, the kids always requested to watch Barney:)... so I'm sure you brightened their day with the birthday cake.

Antonina said...

Minunat ti-a iesit! l-am vazut pe fb si l-am revazut, si tot asa! Felicitari!!

Bianca said...

Foarte frumos ti-a iesit.. felicitari!!!

Miha said...

Numai minunatii ies din manutele tale! Bravo! :*

Corina said...

Vai dar ce frumos si colorat e!Minunat! Pitica mea ar fi super incantata de asa ceva, dar mai greu gasesc marshmallow pe aici:)

torturile Sandei said...

Foarte frumos ! Felicitari !

strumfa bucatareste said...

ce bine arata, de cand caut si eu o metoda de a face pasta dar mai usoara, asta am sa fac. Doar o intrebare, daca vreau sa colorez pasta, cand pun colorantul, in timpul prepararii odata cu esenta de vanilie sau la final?

Mihaela said...

Strumfa, eu fac fondantul alb, il colorez cat am nevoie atunci cand il folosesc: adaug colorant si framant cu mana. Sper ca asta te ajuta. Multumesc pentru mesaj!

strumfa bucatareste said...

Am inteles, multumesc. Saptamana asta fac si am sa-ti arat ce mi-a iesit :))

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails