June 22, 2012

Cupcakes "Capsuni si crema"/ Strawberries and Cream Cupcakes


Please scroll down for recipe in English


Am visat cupcakes-urile astea intr-o dimineata. Intr-o dimineata ca multe altele, cand, dupa ce M. pleaca la servici, mai incerc sa dorm. Dar pisu scanceste pe langa usa de la balcon ca sa i-o deschid sa vada pasareii de afara. Apoi vine in usa de la dormitor si zice "miau". Cred ca inseamna: "mai dormi mult?" Daca tot nu ma trezesc, vine si ma verifica pe la nas sa vada daca mai traiesc. In cazuri extreme, cand imi pun perina in cap, vine si patruleaza peste capul meu.
Asa am visat cupcakes-urile. Sau poate ca eram intre vis si realitate si aveam in minte problema capsunilor din frigider :)

Cupcakes-urile sunt adaptate dupa reteta de la Sprinkle Cupcakes, una din primele cupcake-arii (daca pot sa le spun asa) din California. Pentru crema am experimentat cu ganache de ciocolata alba si suc de lychee. Desi am pus destul de mult suc de lychee, aroma lui este foarte usoara in crema. Daca preferati cupcakes-uri complet de capsuni, puteti inlocui sucul de lychee cu piure de capsuni.

Lychee este un fruct originar din China, o pulpa suculenta roz intr-o crusta rosie, cu o aroma florala. Florile si fluturasii sunt facuti din fondant si pasta de zahar.



Cupcakes de capsuni cu crema de ganache de ciocolata alba si lychee


Ingrediente:
~aprox 15 bucati~

1 1/2 cups (150 gr) faina
1 lingurita praf de copt
1/4 lingurita sare
1 stick (113 gr) unt la temperatura camerei
1 cup (200 gr) zahar
1 ou + 2 albusuri
1/4 cup (60 ml) kefir (sau lapte)
1/3 cup (80 ml) piure de capsuni*
1 lingurita extract de vanilie
1/2 cup (1/2 cana obisnuita) capsuni taiate bucatele

*Piureul de capsuni se face din aprox 3/4 cana de capsuni proaspete sau congelate (si dezghetate) date prin blender sau robot.

Se incinge cuptorul la 180 grade Celsius (350 Fahrenheit). Se pregateste o tava de muffins cu hartii.

Se cerne faina impreuna cu praful de copt si sarea si se da deoparte.

Se bate untul si zaharul pana cand sunt crema si bine amestecate. Se adauga ouale si albusurile, pe rand, batand bine dupa fiecare. Se adauga kefirul, apoi jumatate din amestecul de faina, mestecand dupa fiecare adaugare, apoi piureul de capsuni, restul de faina si vanilia, amestecand dupa fiecare amestec, pana cand totul este bine omogenizat, fara sa bateti prea tare. Incorporati si capsunile tocate din cateva miscari, apoi umpleti 3/4 formele pregatite. Coaceti in cuptorul incins pentru 20-22 de minute, cand o scobitoare introdusa in una din cupcakes iasa afara curata. Nu coaceti prea mult cupcakes-urile sa nu le uscati.
Lasati-le sa se raceasca in forma cateva minute, scoateti-le si lasati-le sa se raceasca complet inainte de decorare.


Crema de ganache de ciocolata alba si lychee


Nota: crema este de ajuns pentru doua ture de cupcakes

150 gr ciocolata alba tocata
2 cups (480 ml) frisca lichida neindulcita
1 cup (aprox 200 gr) mascarpone
15 fructe lychee proaspete sau din compot
2 linguri de zahar pudra

Faceti ganache-ul de ciocolata alba: topiti pe bain marie (intr-un bol deasupra unui vas in care fierbe apa, fara ca fundul bolului sa atinga apa) ciocolata alba si frisca lichida pana cand ciocolata este bine topita. Strecurati amestecul si lasati-l sa se raceasca in frigider 5-6 ore sau peste noapte (in cazul in care compozitia nu este foarte rece, frisca nu se va bate).
Dati prin blender sau robot fructele de lychee si strecurati. Dati deoparte sucul.
Bateti ganache-ul rece la viteza mare pana cand incepe sa se intareasca. Adaugati mascarpone si bateti sa se incorporeze, apoi zaharul si sucul de lychee, bateti pana cand totul este uniform.

Decorati cupcakes-urile reci si savurati.



Strawberry Cupcakes with Lychee White Chocolate Ganache (adapted after Sprinkle Cupcakes)

Ingredients:
~about 15 cupcakes~

1 ½ cups flour
1 tsp baking powder
¼ tsp salt
1 stick butter at room temperature
1 cup sugar
1 egg + 2 egg whites
¼ cup kefir or milk
1/3 cup strawberry puree*
1 tsp vanilla extract
½ cup diced fresh strawberries

*For the strawberry puree, process in the blender or food processor about ¾ cup fresh or frozen and defrosted strawberries.

Preheat the oven at 350F. Prepare and line a muffin tray.

Sift together the flour, baking powder and salt. Set aside.

Beat the butter and sugar until well blended and creamy. Add the egg and the egg whites, one at a time, beating after each addition. Add one at a time the kefir, half of the flour, strawberry puree, the other half of the flour and the vanilla, stirring after each addition. Do not over mix. Incorporate the diced strawberries. Fill the prepared pan ¾ high and bake in the preheated oven for 20-22 minutes, until a toothpick inserted in the middle of one of the cupcakes comes out clean. Let the cupcakes cool in the pan for few minutes, remove and let cool completely before frosting.

Lychee and White Chocolate Ganache Topping

Note: the topping recipe is enough for 30 cupcakes.

150 grams white chocolate
2 cups heavy cream
1 cup mascarpone
15 lychees, fresh or in juice
2 tbsp powder sugar

Make the white chocolate ganache: over a double boiler, melt the white chocolate and heavy cream. Strain and let cool in the fridge for 5-6 hours or overnight (if the composition is not cool enough, it will not beat).

Puree in the blender the lychee, strain and set aside the juice. Beat the ganache on high speed until stiff peaks form. Add the mascarpone, beat to incorporate, them the sugar and lychee juice and beat until smooth.

Decorate the cupcakes and enjoy!

18 comments:

Emily said...

tres chic :*

Alina Codrean said...

Arata superb!

Unknown said...

Sunt minunate! Prezentarea si decorul sunt superbe! Felicitari!

Anonymous said...

Cata delicatete si rafinament, felicitari din suflet!
Weekend placut :**

Anki said...

Perfecte! :)
sfarsit frumos de saptamana sa ai!

Timea said...

Sunt frumoase si delicate. pup

The Wandering Oltean said...

Foaret elegate! Si prezentarea este de nota 10!

Fancy Cake said...

Sunt minunate!

Alina---Explora Cuisine said...

Artistice de tot! Imi plac fluturasii foarte mult! Pupici cu drag Mihaela!

Antonina said...

Adorabile. Cum le-ai dat cutele petalelor ? ai vreo matrita sau manual? arata grozav totul. pupici

Mihaela said...

Multumesc pentru vizita si pentru mesaje fetelor si baietilor, ma bucur ca va plac.
Antonina, cutele florilor sunt facute cu forma (mold). Daca le-as fi facut cu mana mi-ar fi luat mult timp si nu cred ca ar fi iesit asa perfecte :)

Rita Oarga said...

Sunt demne de o masa festiva. Le-ai decorat cu mult bun gust. Culorile sunt minunate. Te pup!

Maya said...

Sînt atît de frumoase! Cu greu as musca dintr-unu! As simti ca stric perfectiunea!

Alice Kitchenette said...

Arata mai mult decat perfect iar eu le ador in orice combinatie. Felicitari pentru prezentare...!

Angelica said...

Impresionante!!
Felicitari!

Andreea said...

Ahaaaa...deci si tu visezi dimineata nebunii d-astea dulci? :)) Si eu care credeam ca sunt singura! :) Ce ma bucur ca mai e cineva care face lucrul asta, join the club! :). Cupcakes arata teribil de bine!

Antonina said...

Am notat. Sarumana pentru info! pupici si week-end delicios!

Roxana | Roxana's Home Baking said...

gorgeous!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails