June 12, 2012

Sugiuc cu seminte de in/ Flax Seeds Brittle



Please scroll down for recipe in English

Un sat in Lunca Dunarii. Un sat pe care l-am vizitat cand aveam 5 ani ca o mica domnisoara de onoare, apoi, dupa multi ani, in vizita la bune prietene. Prietene din cele iti amintesti si prima clipa in care le-ai intalnit, apoi nu le vezi cu anii, dar atunci cand le revezi e ca si cum v-ati despartit doar cu cateva zile in urma.

Eu si mama la nunta matusii mele in 1981

Un sat luat de ape si stramutat din locul lui. Un sat in care am mancat prima data sugiuc. Mi-am amintit de el cand am vazut "brittle"-ul american. Sugiucul este o bomboana de caramel cu seminte de in, pe care am condimentat-o cu putin coriandru. Numai cateva ingrediente fac o varianta mai sanatoasa pentru copii si adulti, si cu greu te poti opri numai la o singura bucata.
Si mi s-a potrivit perfecta pentru provocarea Andreei (Andie's Veggies) din luna iunie la Dulce Romanie, unde unul din ingredientele propuse de Andreea este caramelul.

Ingrediente:

1 cup (200 gr) zahar
2 linguri apa
1/2 cup (80 gr) seminte intregi de in
1 lingurita coriandru macinat

Pregatiti o tava mare tapetata cu hartie de pergament.

Puneti zaharul si apa intr-o craticioara medie la foc mediu. Se poate mesteca ocazional cu o spatula de silicon. Lasati zaharul sa se caramelizeze pana cand capata o culoare auriu inchis. Nu il lasati sa se inchida prea mult la culoare.
Opriti focul, adaugati coriandrul si semintele de in, mestecati si turnati amestecul in tava pregatita. Intindeti-l cu spatula intr-un strat subtire de aprox 1/2 cm. Lucrati cu grija, amestecul este foarte fierbinte!
Lasati sa se raceasca cel putin 30 de minute. Rupeti in bucati si savurati!
Bucatile se pot pastra intr-un recipient inchis 1-2 saptamani.



Ingredients:

1 cup sugar
2 tbsp water
1/2 cup whole flaxseeds
1 tsp ground coriander


Prepare one large sheet pan lined with parchment paper.
Place the sugar and water in a saucepan over medium heat. You can stir occasionally with a silicon spatula, let the all the sugar melts and caramelizes, until reaches a nice amber color. Do not let it darken too much.
Turn off the heat, add the flaxseeds and coriander, stir, then pour the mixture on the prepared pan and spread it with the spatula 1/4 inch thick. Be careful, the mixture is very hot.
Let cool completely for at least 30 minutes. Break in pieces and enjoy!

9 comments:

coco said...

chiar interesanta reteta !

Poliana said...

Am intrat aici pentru ca eram chiar curioasa ce o fi insemnand titlul asta :) Ma asteptam la ceva complicat :P, dar o reteta simpla si interesanta. Cred ca e si buna! Pupici

Lilly said...

Ce amintiri frumoase Mihaela.Mama ne facea zahar ars cu nuci, si-mi parea la vremea aia desertul cel mai bun "ever"!

Gabriela {What liberty Ate} said...

Ce amintiri frumoase! Cunosc produsul, gustul trezindu-mi si mie amintiri multe. Fotografiile au si ele iz de amintiri pretios pastrate!

Alice said...

m-ai facut sa plang.
ce vremuri mi-ai adus aminte).
din asta ne facea bunicul in fiecare sambata, pe vremea "aia" cand nu erau atatea , nu vedeai atatea si nu stiai mare lucru. doamne, mihaela....

Mihaela said...

Fetelor, multumesc pentru comentarii si ma bucur mult ca postul meu si-a atins scopul, a adus la suprafata amintiri frumoase si deserturi bune si mai sanatoase decat ce gasim acum pe toate drumurile. Cred ca asta trebuie sa promovam cu blogurile noastre, pe langa toate experimentele si noutatile, sa reinnoim si cele vechi si bune, uitate intr-un colt de amintiri.

Andie said...

Ce amintiri frumoase, Mihaela.. In 1981 eu abia ma nasteam si tu mergeai deja la nunti :)
Imi place mult reteta, pentru ca e incarcata si de altceva decat caramel. Te pup!

Emily said...

superb si delicios
te pup draga mea

The Wandering Oltean said...

Sugiuc.. am citit de el de cand sunt copil, dar de vazut asta este prima data cand dau peste el. De gustat nu mai vorbesc.

Frumoasa povestioara ta :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails