September 20, 2011

Cupcakes de lamaie cu bezea/ Lemon meringue cupcakes


Nota: nu am putut traduce anumite cuvinte in romana foarte exact, asa ca am considerat ca mai bine sa le las denumirile originale.

Am vazut de multe ori cupcakes, muffins si briose, denumiri diferite la tot ce e copt in formele acelea mici si rotunde. Am vazut si cupcakes fara crema, si, desi pentru mine nu arata a cupcake, am vrut sa ma informez inainte sa spun ceva, chiar daca am fost numita "Regina Cupcakes-urilor" (multumesc, Cristina, ai fost asa draguta ca m-ai numit asa).
Si iata ce am aflat:

Biosele, sau aluatul de briose este un aluat dospit, dulce, continand oua si unt. Nu am facut niciodata, desi m-a batut gandul :)

Muffins-urile si cupcakes-urile, desi sunt coapte in aceleasi forme, au caracteristici diferite, in principal raportul dintre cantitatile de faina, ou si grasime.

Muffins-urile au fost facute sa fie mancate la micul dejun, continand de obicei fructe, de dimensiuni care sa incapa in palma unui om. Aluatul are consistenta aluatului de paine, dar fara drojdie, ci ridicat cu praf de copt sau bicarbonat de sodiu.

Cupcakes-urile sunt un aluat de tort copt initial intr-o ceasca ("cup" in engleza), avand un continut mai mare de ou si grasime la cantitatea de faina. Orice aluat de tort poate fi copt in cupcakes si orice aluat de cupcakes poate fi copt in tava de tort si taiat in straturi. De obicei, cupcakes-urile sunt decorate cu crema si alte decoratii.

Diferenta care mi-a placut cel mai mult dintre muffins si cupcakes am citit-o aici: daca arunci un muffin intr-un perete auzi un "poc", iar daca arunci un cupcake intr-un perete auzi "puf" :)

Mai exista si cup cakes, denumire care vine de la faptul ca initial cantitatile erau masurate de primii imigranti in America in cani (cups), din lipsa de alte forme de masurare, iar canile au fost cele la indemana gospodinelor. De aici s-au standardizat si masuratorile care sunt si azi.

In concluzie, fetele care au facut cupcakes fara crema nu au gresit deloc, dar parerea mea este: fetelor, crema este partea cea mai buna! :)

Cu acestea fiind spuse, sa trecem la reteta de azi. Am avut ca inspiratie placinta de lamaie cu bezea (Lemon Meringue Pie), si am facut cupcakes-urile infuzate cu lamaie, umplute cu lemon curd (o crema de lamaie) si deasupra am decorat cu bezea elvetiala pe care am ars-o putin in broiler (partea de jos a cuptorului aragazului) in lipsa de torta.

Rezultatul a fost foarte bun, aroma de lamaie a fost foarte pronuntata, si balansata de albusul de deasupra. Poate data viitoare o sa inlocuiesc zeama de lamaie din blat cu lapte sau kefir, pentru ca mi s-a parut de ajuns de aromata crema de lamaie. Si sper ca pana data viitoare sa exersez mai mult si sa fac niste trandafiri mai frumosi :)




Ingrediente (adaptata de la Brown Eyed Baker) - 12 bucati

Cupcakes:

1 1/2 cups (150 gr) faina
1 lingurita praf de copt
1/2 lingurita sare
1/2 stick (55 gr) unt la temperatura camerei
2 oz (55 gr) crema de branza Philadelphia
1 cup (200 gr) zahar
3 oua
1/2 cup (120 ml) kefir
1/4 cup (60 ml) zeama de lamaie
coaja rasa de la o lamaie

Se incinge cuptorul la 190 grade Celsius (375 Fahrenheit). Se pregateste o tava de muffins cu hartii.

Se amesteca si se cerne faina impreuna cu praful de copt si sarea. Se dau deoparte.

Se bat bine untul si crema de branza pana cand sunt omogenizate, apoi se adauga zaharul si se bat pana cand sunt crema. Se adauga ouale unul cate unul, batand dupa fiecare adaugare. Se adauga kefirul, zeama de lamaie si coaja de lamaie, batand usor, apoi se adauga amestecul de faina, mestecand pana cand totul este bine incorporat, fara sa bateti prea mult. Se umplu formele pregatite pe 3/4. Se coc in cuptorul incins pentru 18-20 minute, cand o scobitoare introdusa in mijlocul uneia iasa afara curata. Se lasa sa se raceasca in forme cateva minute, se scot si se lasa sa se raceasca complet.

Lemon curd (crema de lamaie):

coaja rasa de la 2 lamai
1/2 cup (120 ml) zeama de lamaie
1/2 cup (100 gr) zahar
1 ou plus un galbenus

Se pun pe foc mic spre mediu intr-o cratita mica zeama de lamaie impreuna cu coaja de lamaie si zaharul, pana cand se topeste zaharul.
Separat se bat oul plus galbenusul, turnandu-se cate putin lichid, si batand in continuu, pana cand aproape tot lichidul este adaugat. Se intoarce totul in cratita si se tine pe foc mic mestecand in continuu cu o lingura de lemn pana cand se ingroasa. Se strecoara si se lasa sa se raceasca, se va mai ingrosa dupa ce se raceste. Pentru a preveni formarea unei cruste, acoperiti cu folie de plastic chiar pe suprafata cremei.

Cand cupcakes-urile s-au racit, faceti cu varful unui cutit sau cu o lingurita o gaura in mijlocul fiecarei cupcake si umpleti cu crema.


Bezeaua elvetiana:

4 albusuri
1 cup (200 gr) zahar
un praf de sare

Puneti pe bain marie (un bol pus deasupra unui vas in care fierbe apa, fara ca fundul bolului sa atinga apa) albusurile cu sarea si zaharul. Mestecati in continuu cu telul pana cand albusurile sunt calde-fierbiti si cand luati albus intre 2 degete nu se mai simte zaharul.
Se dau deoparte si se bat cu mixerul la viteza mare pentru 8-10 minute (pana la 10-12 minute cu mixerul de mana) pana cand albusurile s-au racit.

Se decoreaza cupcakes-urile si se ard putin cu torta sau la broilerul de aragaz numai pentru cateva secunde (incercati cate una odata, este posibil sa se arda numai pe o parte, sau sa se arda prea repede).
Se pastreaza foarte bine in frigider pana la 5 zile in cutie cu capac. Scoateti la temperatura camerei 20-30 de minute inainte de servire.

Pofta buna!

15 comments:

Antonina said...

Minunat arata Miha! esti specialista in cupcakes... de vis toate!! si tare, tare bune! pupici

Zazuza's Gulaschsuppe said...

ah, ce minunat, cu lamaie si bezea!!!

Fancy Cake said...

Ce dragute sunt! Esti mestera mare...))

coco said...

super , tre' sa fie tare racoritoare !

Anki said...

Supoer super frumoase sunt. Si ce fain e ca ai explicat asa, pe larg, despre ele. Nici mie nu imi place ca nu le gasesc denumiri potrivite in romana :)
Oricum, cupcakes-urile sunt de departe cele mai dragute si mai cochete (ma rog, dupa priceperea si indemanarea fiecaruia :) ) ... dar ale tale chiar sunt.

Bonjour said...

De foarte multa vreme doresc sa incerc un blat de lamaie. Acesta pare excelent. Felicitari si multumesc ptr. reteta.

sarah said...

foarte faini .cred ca-s un adevarat deliciu.ador pozele tale.pup

Andreea said...

Foarte faine! Dantelate si delicate.

Adela Zilahi said...

Super combinatie lamaie- bezea! O maestra a cupcakes-ului! Pupicei!

TeoBucatar said...

Ador bezeau asta la ornare !Arata super cu crestele alea crocante!Pup!

Ellie said...

Oh, Mihaela, the Lemon Meringue cupcakes came out looking so beautiful and delicate... I love the way the meringue imitates a rose... a beautiful and unique design!
You did an outstanding job with them...I am sure they taste just as good as they look.
Love the idea of a lemon meringue in a cupcake form... brilliant!

Jo@Jocooks said...

Foarte frumos arata, cred ca au fost si foarte bune. ;)

Unknown said...

Superbe sunt. Iar reteta e foarte gustoasa.
Cum tu faci destul de des cupcakes si vad ca te-ai si documentat, poate ma poti ajuta. As vrea sa le ornez cu ceva care sa reziste afara (la temperaturi de aproximativ 25 C) timp de 3-4 ore. Ce ar fi cel mai indicat?
Mersic.

Mihaela said...

Brandusa, o crema care sa reziste afara timp mai mult ar trebui sa fie pe baza de unt sau margarina. Eu nu folosesc margarina, iar untul este bun si destul de stabil la creme, chiar am specificat la retetele mele cu crema de unt (buttercream) sa fie scoase afara din frigider cu ceva timp inainte sa fie servite. O crema simpla de unt incepe cu unt la temperatura camerei, zahar (pudra, sa se topeasca mai repede) si arome. Am vazut multi care folosesc foarte mult zahar pudra pentru ca intareste crema, eu prefer sa folosesc mai putin, dar acum fiecare cu preferintele lui. As folosi cam 1/2 cup zahar la 100 gr unt, dar poti merge pana la 1 cup la 100 gr unt. Pentru arome poti folosi ciocolata topita, alba sau normala (lasata sa se raceasca ca sa nu topeasca untul), fructe proaspete piure sau chiar gem de fructe facut piure. O alta crema care imi place mult este crema cu bezea elvetiana, reteta cu care am umplut tortul cu volane si cupcakes-urile cu cocos. Ca niste reguli, nu adauga nimic fierbinte peste unt pentru ca se va topi, iar daca crema este putin cam moale ca sa stea, las-o o jumatate de ora in frigider sa se mai intareasca. Sper ca ti-am dat cateva idei :)

Unknown said...

multumesc mult, Mihaela pentru raspuns. Imi este de mare folos :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails