M-am gandit de multe ori cum o sa incep sa scriu aceasta postare. A avut mai multe titluri, schimbate in decursul timpului. Dupa multe cautari si indelungi asteptari, iata primul desert pregatit in casa noua. Si iata si celalalt motiv din cauza caruia postarile mele au fost rare si foarte rare. Dupa ce am asteptat mult pentru ca se pare ca nu asteptam dupa casa care era sa fie a noastra, a urmat multa munca in renovari, timp in care nu am gatit, am mancat numai ce am cumparat, de vreo doua ori si la McDonalds (durere!! :)) Nu ca a fost foarte rea mancarea de afara, dar asa de mult imi doream o mancare buna gatita acasa. Si am mai aflat ceva, mancarea cumparata imi dadea pofta sa beau cola, pentru gust si pentru cofeina, dupa ani in care nu am baut sucuri aproape deloc.
Dar totul s-a terminat, suntem aici, mai sunt inca multe lucruri de pus la loc, si in bucatarie, pentru ca nu imi imaginez unde au avut loc atatea in bucataria minuscula in care gateam. Acum am o bucatarie mare, exact asa cum mi-am dorit, cu fereastra, cu mult spatiu, de gatit si pentru toate farfuriile si vasele din dotare :)
Primul desert pe care l-am facut in cuptorul nou a fost special pentru provocarea "Dulce Romanie" pe care am lansat-o aici pe blog la inceputul lunii. Am vrut sa sarbatorim Ziua Romaniei, si am vrut sa fac ceva tricolor. Cum nu avusesem ocazia sa incerc o noua tava de tarte, am facut o tarta, cu lamaie pentru galben, capsuni si zmeura pentru rosu si afine pentru albastru. Crema, amestecata cu frisca a fost mai mult alba cu tenta galbena, "rezolvata" usor cu putina coaja rasa de lamaie.
Imi place mult textura crustei, adaptata de mine dupa reteta Inei Garten, cred ca putina untura ii da mai mult gust si e chiar mai buna a doua zi. Chiar daca fructele nu au fost in sezon, tarta este o idee buna pentru un desert usor si racoros vara, dar si iarna dupa o masa copioasa.
Crusta pentru tarte (adaptata dupa Barefoot Contessa)
~pentru o tava dreptunghiulara~
1 1/4 cups (180 gr) faina
3 linguri zahar
1/2 lingurita sare
3/4 stick (6 linguri, 85 gr) unt rece taiat bucati
2 linguri untura rece
1/4 cup (60 ml) apa rece
Aluatul se prepara rece.
Amestecati faina, zaharul si sarea intr-un bol si dati in congelator 5-10 minute.
In robotul de bucatarie adaugati amestecul rece de faina, untul si untura. Pulsati pana cand untul este bucatele mici ca boabele de mazare. Porniti robotul si adaugati apa, pana cand aluatul se strange intr-un loc. Rasturnati aluatul pe o plansa fainata si formati intr-un disc. Inveliti in folie de plastic si dati la frigider cel putin 30 de minute (se poate lasa si pe a doua zi).
Incingeti cuptorul la 190 grade Celsius (375 F).
Scoateti aluatul rece si, pe o plansa fainata, intindeti-l usor si repede intr-un dreptunghi (sau cerc) mare cat tava pe care o aveti. Ridicati-l si mutati-l, presarand faina daca este nevoie. Transferati aluatul in tava, mai mult indesandu-l decat tragandu-l. Rulati cu sucitorul pe marginea formei si taiati excesul de aluat.
Puneti o bucata de hartie de copt sau folie de aluminiu peste aluat si umpleti-o cu boabe de fasole/orez (puteti pastra boabele pentru a le folosi din nou la tarte, dar nu mai sunt bune de mancare).
Coaceti in cuptorul incins pentru 10 minute. Scoateti hartia cu boabe de fasole, intepati fundul tartei cu furculita si mai coaceti inca 15 minute, pana cand crusta este usor rumenita. Lasati sa se raceasca si scoateti-o din forma, va iesi foarte usor.
Crema de lamaie
1 portie lemon curd, reteta urmeaza
1/2 cup (120 ml) frisca lichida neindulcita, rece
1/3 cup (aprox 80-100 gr) mascarpone
5 linguri pline cu zahar pudra (sau dupa gust)
Se pun intr-un bol frisca lichida, mascarpone si zaharul pudra. Se amesteca, la inceput usor, apoi se bat pana cand crema sta tare. Se adauga lemon curd-ul si se amesteca usor cu spatula pana cand totul este incorporat.
Se umple aluatul de tarta cu crema si se decoreaza dupa preferinta cu fructe.
Lemon curd :
coaja rasa de la 2 lamai
1/2 cup (120 ml) zeama de lamaie
1/2 cup (100 gr) zahar
1 ou plus un galbenus
Se pun pe foc mic spre mediu intr-o cratita mica zeama de lamaie impreuna cu coaja de lamaie si zaharul, pana cand se topeste zaharul.
Separat se bat oul plus galbenusul, turnandu-se cate putin lichid, si batand in continuu, pana cand aproape tot lichidul este adaugat. Se intoarce totul in cratita si se tine pe foc mic mestecand in continuu cu o lingura de lemn pana cand se ingroasa. Se strecoara si se lasa sa se raceasca, se va mai ingrosa dupa ce se raceste. Pentru a preveni formarea unei cruste, acoperiti cu folie de plastic chiar pe suprafata cremei. Folositi lemon curd-ul rece de la frigider.
11 comments:
Pozele au iesit bine si tarta merge la orice orã:)ma bucur pt. tine, stiu ce inseamnã sa iti doresti conditi si o bucãtãrie dupã suflet:)
P.S si eu am mancat azi la Mc.Donald´s cred ca imi era dor de cartofi congelati:))
Ce bine arata!! Pozele dar si preparatul sunt minunate! Pup
Iti doresc multe impliniri in casa noua. In bucataria aceea mare si luminoasa vei avea si mai multa inspiratie decat pana acum pentru torturile tale frumoase.
Se vede chiar la aceasta prima creatie a ta. Mult succes si bucurii!
Felicitari pentru noua casa, sa te tii acum retete care mai de care intr-o asa bucatarie spatioasa si dotata! Tarta arata excelent si ma gandesc ca e si tare buna! Imi place forma tavii si felul in care ai aranjat fructele. Astept cu nerabdare parada de 1 decembrie!
ce bine araaataaa !!!
Wow! Arata fantastic de bine! Prezentare de nota 10. Frumos mod de a inaugura cuptorul ;).
Totul e bine cand se termina cu bine.Ai facut o tarta tare faina!
Bravoooo ptr casuta mult dorita !!! Sa aveti parte numai de clipe minunate-n ea , iar tarta nici ca se putea sa arate mai bine!! E superba !! <3
Te asteapta un premiu la mine pe blog ;)
Super delicioasa tarta.
Sa folosesti cu drag noua bucatarie si o viata minunata in cuibusorul vostru.
E foarte frumoasa tarta , sa stapanesti sanatoasa forma cea noua (de care vreau si eu dar aici nu am vazut nicaieri), cuptorul si bucataria :)
Post a Comment