Am ajuns la postul cu numarul 200. Multe din aceste 200 de retete sunt adunate de prin lume, dar sunt si o buna parte din ele retete personale. Ma bucur mult cand am o idee si satisfactia este mare atunci cand imi si reuseste. Asa a fost si cu aceste cupcakes-uri: zmeura este in plin sezon si vreau sa o valorific cat mai mult cu putinta, iar combinatia dintre ciocolata si zmeura este una chiar reusita.
Pentru cupcakes am adaptat o reteta pe care am mai folosit-o la Cupcakes-urile cu crema de banane si dulce de leche, de la Joy of Baking. Am adaugat putin ness (cafea instant) pentru o aroma mai puternica si am inlocuit o parte din apa cu iaurt. Pentru si mai multa ciocolata am adaugat in aluat chipsuri de ciocolata alba, care s-au topit la copt, lasand urme albe si imbogatind gustul de ciocolata.
Pentru crema am pornit de la zero: ideea a fost de dulceata de zmeura, dar am separat intai semintele, si le-am fiert pana cand am obtinut chiar dulceata, apoi am amestecat-o cu unt si mascarpone.
Ca o variatie, pentru mai multa aroma de zmeura, omiteti cafeaua si inlocuiti iaurtul cu piure proaspat de zmeura.
In plin sezon de zmeura, Flory ne provoaca pentru Dulce Romanie cu fructe de padure, iar aceasta este prima reteta pentru provocarea lunii iulie.
Ingrediente (pentru 18 bucati):
Pentru cupcakes:
113 gr (1 stick) unt la temperatura camerei
200 gr (1 cup) zahar
2 oua
1 lingurita extract de vanilie
50 gr (1/2 cup) cacao
1 lingurita ness (cafea instant)
120 ml (1/2 cup) apa
120 ml (1/2 cup) iaurt sau kefir
175 gr (1 2/3 cups) faina
2 lingurite praf de copt
1 cana chipsuri de ciocolata alba
Se incinge cuptorul la 190 grade Celsius (375 Fahrenheit). Se pregateste cu hartii o tava de muffins.
Se pune apa sa se incalzeasca. Cand este fierbinte se opreste focul, se adauga nessul si cacaoa, apoi cu o furculita se mesteca bine pana cand totul este transformat intr-o crema. Se lasa sa se racoreasca, apoi se adauga iaurtul si se incorporeaza bine.
Se bate untul cu zaharul bine, apoi se adauga ouale pe rand, batand dupa fiecare. Se adauga vanilia si jumatate din compozitia de cacao. Se mesteca sa se incorporeze, apoi se adauga faina cernuta impreuna cu praful de copt. Se mesteca usor cu o spatula sa se incorporeze (nu folositi mixerul), apoi restul de amestec de cacao. Cand totul este incorporat se adauga si ciocolata alba, fara sa se amestece prea mult.
Se umplu formele pregatite cam 3/4 si se coc in cuptorul incins 15-16 minute, cand o scobitoare bagata in una din cupcakes iasa afara curata. Se lasa sa se raceasca usor, apoi se scot si se poate pregati tava pentru aluatul ramas (forma mea are numai 12 muffins si trebuie sa coc de 2 ori).
Pentru crema:
2 cani de zmeura proaspata (sau congelata, si lasata sa se dezghete)
200 gr (1 cup) zahar
1 lingura zeama de lamaie sau lamaie verde
1 lingura Chambord (lichior de zmeura, optional)
200 gr (2 sticks) unt la temperatura camerei
1/2 cana mascarpone
Se zdrobeste bine zmeura si se strecoara de seminte, apasand bine cu spatula. Rezultatul (aprox 1 cana) se amesteca cu zaharul si zeama de lamaie verde si se pune pe foc mic-mediu, mestecand des, pana cand incepe sa se inchege ca o dulceata (aprox 20 min). Se poate testa pe o farfurie curata: scoateti lingura din dulceata si lasati sa cada o picatura pe farfurie. Picatura nu trebuie sa curga, ci sa ramana ca o bobita.
Se adauga optional lichiorul de zmeura si se lasa sa se raceasca.
Din compozitie am folosit 3/4 cana, pe care am mixat-o in robotul de bucatarie cu untul si mascarpone. Se decoreaza cupcakes-urile reci cu crema.
Se pastreaza la frigider, se pot scoate la temperatura camerei cu 20-30 minute inainte de servire.
Pofta buna!
18 comments:
Combinatie foarte reusita,care arata senzational!O prezentare minunata si eleganta.Pupici!
Flory, multumesc, esti o draguta! :) este prima provocare la care am asa de multe idei! :))
Mihaela,
te rog sa stregi din profil chestia aia cu pozele mai putin profesioniste .:)
Din cauza imaginilor tale in care ma pierd,uit sa mai citesc reteta .:))
arata divin.subscriu la ce-a spus Lia mai sus.pozele sunt perfecte.mai ca iti vine sa must din monitor.pupic si o zi minunata
Arata excelent, felicitari! La cat mai multe postari!
O combinatie perfecta! Arata foarte bine numai bune de devorat :))! Puup!
Ce frumoase sunt! Perfecte pentru o aniversare! La cat mai multe retete minunate, draga Mihaela! xoxo
Superba prezentarea si combinatia de arome!
Sa ai o saptamana faina! :)
Lia are dreptate :)
arata de milioane..si-s bune tare...
First o subscriu pe Lia... Stii cum sunt?? muta si fara posibilitatea de a mai tasta ceva... o zi zic doar atat .. VISEZ... iar tu iti imaginezi ce am vrut sa zic !! pupici
Imi ploua in gura.. Banuiesc ca sunt delicioase... Multumim de postare..
Nu mai am nimic de zis decat ca arata fabuloase cupcakes-urile, send me one would you? :)
Le mananci din priviri. Super pozele. Pup!
Arata superb!!!...super delicioase!!!...si o prezentare de nota 20!!!
Ce frumos le-ai decorat!
La cat mai multe retete la fel de minunate si de apetisante!
wat an eyecatchy clicks dear...utterly yummy recipe..:)
Tasty Appetite
Lia, m-ai speriat, cand am citit prima data "sa stergi" am crezut ca am plagiat pe cineva :)) Multumesc, esti o draguta!
Sarah, multumesc, inseamna mult pentru mine :)
Alexandrina, multumesc!
Adela, este intradevar o combinatie minunata!
Delicioasa, multumesc, mi-ar fi placut sa le servesc la o petrecere in blogosfera :)
Andreea, multumesc!
Alice, sper sa faca milioane! :))
Antonina, esti asa simpatica :) stiu ce ai vrut sa zici :)
Dum, sunt foarte bune :)
Alina, cu siguranta din urmatoarea tura, pe astea le-am terminat si nici nu au fost de ajuns :)
Sara&Miki, multumesc!
Licuta, multumesc!
Maya, multumesc, am vazut pe un blog alta reteta decorata asa si mi-a placut mult :)
Gurmandino, multumesc!
Aarthi, thank you, I'll visit your blog!
Jay, thank you!
Tuturor care mi-au lasat mesaje le multumesc si fac gratios o reverenta :)
Post a Comment