November 14, 2011

Inghetata de cafea si caramel sarat/ Coffee and salted caramel ice cream


In drum spre servici am observat pomii toamna asta cum s-au transformat din verde in rosu ruginiu, apoi intr-o dimineata m-au surprins cu un peisaj frumos de galben. A fost nevoie de o singura zi cu vant nebun sa le scuture podoaba si sa ii lase goi si despuiati. Iarna cu zilele ei scurte este aici... dar inghetata mancam si iarna, nu? :) Poate nu chiar asa de des, dar una in care bagi lingura si curge caramelul din ea suna chiar bine.
Reteta de inghetata cu caramel sarat o aveam salvata inca de asta primavara de la David Lebovitz, dar si-a asteptat randul pana toamna. I-am adaugat si niste cafea, si o "bate" bine pe inghetata "caramel frappucino" de la Starbucks.
Daca nu ati inghetat inca, apucati-va de inghetata. Si nu trebuie sa o mancati pe toata acum, poate sa astepte cuminte in congelator mult timp.

Ingrediente:

Pentru inghetata:

2 cups (500 ml) lapte integral
1 1/2 cups (300 gr) zahar
4 linguri (60 gr) unt
1/2 lingurita sare de mare
1 cup (250 ml) frisca lichida neindulcita
6 galbenusuri
3/4 lingurita extract de vanilie
1/2 cup (120 ml) cafea foarte tare

Pentru pralinele de caramel (se vor incorpora in inghetata):

1/2 cup (100 gr) zahar
3/4 lingurita sare de mare (fleur de sel daca aveti)

Pregatiti o tava tapetata cu hartie de pergament. Intr-o cratita topiti zaharul (1/2 cup), aducand usor cu o spatula zaharul topit din margine spre interior. Cand zaharul este topit si are o culoare maronie aurie (aveti grija, se arde foarte usor), se presara sarea si imediat se toarna caramelul pe tava pregatita si se intinde intr-un strat subtire. Se da deoparte sa se raceasca si sa se intareasca.

Pentru a face inghetata, pregatiti un bol cu apa cu gheata, apoi un alt bol inauntru. Turnati in bolul mai mic 1 cup de lapte si pregatiti o strecuratoare deasupra.

Intr-o cratita puneti zaharul (1 1/2 cups) si topiti din nou, la fel cum am descris mai sus. Se ia de pe foc si adaugati untul si sarea, apoi frisca lichida, mestecand pana cand se topesc (vor "bolborosi" infuriate, dar se vor linisti). Se intorc pe foc mic, si se adauga restul de 1 cup de lapte.

Separat se bat albusurile si treptat se adauga caramelul fierbinte, mestecand constant. Se intoarce totul inapoi in cratita si se tine pe foc mic mestecand mereu cu o lingura de lemn pana cand incepe sa se ingroase (nu lasati sa fiarba!) Se strecoara in bolul in care este deja laptele, se mesteca si se lasa sa se raceasca. Se adauga si cafeaua rece. Se da la frigider sa se raceasca bine (reteta specifica 8 ore, eu nu am lasat asa de mult si s-a vazut cand am dat-o prin masina de inghetata).

Se da inghetata prin masina de inghetata, conform instructiunilor masinii.
In timp ce se face inghetata, se sparge caramelul praline in bucati mici, cum va este mai usor, eu am folosit un ciocan de bucatarie. Cand inghetata este gata, se adauga bucatile de praline de caramel, se mesteca putin si se pune in cutii si se baga in congelator. Bucatelele de caramel se vor topi, iar atunci cand serviti, vor curge prin inghetata.


Putina munca, dar merita :) Este cremoasa si nu se intareste "tun", cum s-ar zice. Enjoy!

16 comments:

sarah said...

cred ca as putea spune cu mana pe inima ca m-ai nimerit perfect cu inghetata asta,caramelul si cafeaua fiind preferatele mele...daca mai avea si un topping de ciocolata ma mutam la tine.oricum sigur a fost un deliciu in toata puterea cuvantului aceasta inghetata.pupici

Unknown said...

daca nu as fi racita ce as gusta putin, suna atat de bine "caramel sarat"

Cristina said...

Yammy! ce deliciu!

catkitchen said...

vai cat de bine arata !!!!!

Antonina said...

wow cum arata... ii curg raurile catre noi... o picatura servesc si eu .. nu de alta dar ti-as lua tot bolul, apoi tot recipientul !! tare buna combinatie!!

Fancy Cake said...

Ce bine arata! Cred ca stiu ce imi doresc de Craciun....o masina de inghetata, bineinteles:-)

Din bucataria mea said...

O combinatie super delicioasa!!!Arata grozav!Pup!

Corina said...

Minunata e! As gusta putin mai ales ca nu am mai papat!

Ellie said...

Mihaela, Se vede ca ai fost ocupata in timpul ce am fost plecata:)... si ai facut in final inghetata cu caramel sarat care ai vrut sa o faci in summer:). Arata foarte buna inghetata! Imi place tare mult combinatia de cafe cu caramel.
Oricum am vazut ca te-ai facut experta in macarons:)...tare bine arata. Si ce nice de tine sa faci si un video clip... sa ne ajuti pe noi ceilalti. I loved it!
Oh, the chocolate mascarpone cookies look absolutely amazing! Love, love the photos as well...
Hope you have a lovely week!

foodepix said...

Hi Mihaela,
Foodepix loves your pictures, and I'd like to invite you to upload your pictures to www.foodepix.com. We are another website like foodgawker or tastespotting. Please come and give us a chance.
Thanks.

pansy said...

de incercat de sarbatori!mai ales ca imi place teribil caramelul!

pansy said...

acuma imi dau seama cate comentarii de ale mele s-or fi pierdut ca nu bag de seama de cuvantul de verificare.dar daca ai activata moderarea comentariilor,de ce mai lasi si cuvantul asta care e tare enervant!!
uite de exmplu acuma este andeight !!!!!la ce foloseste ???

Mihaela said...

pansy, nu te supara asa tare :) l-am scos :)

Ana Maria Ciolacu said...

Off, ce-as papa 15 cupe de inghetata de asta acum... :)))) Mai ai? :)) Pupici! <3

Mihaela said...

Ana Maria, mai am, te astept! :)

Ioana V. said...

un deliciu....

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails