November 20, 2011

Cele mai dulci ciupercute/ The sweetest mushrooms ever


Ador bezeaua. Mi se pare uimitor cum niste albusuri crude, total neapetisante se pot transforma in atatea bunatati: in pricomigdale, intr-o crema foarte usoara si pufoasa, desi contine unt: crema de bezea elvetiana, si sa nu mai vorbim de delicatele macarons. Probabil ca bezele am macat cu totii, dar nu stiu daca ati mancat ciupercute din bezele. Le-am vazut in cartea de Deserturi de la William-Sonoma, si la o prima vedere mi s-au parut complicate, dar sunt chiar usor de facut. Trebuie numai putina rabdare si atentie.
Cand am facut pricomigdale, sfatuiam sa aduceti albusurile la temperatura camerei. Nu este un sfat rau, si este un pas crucial la pregatirea macarons-ilor. Puteti aduce albusurile la temperatura camerei, dar se pot bate si albusurile reci din frigider. Este insa foarte important un bol si un tel curate, fara urme de grasimi si fara urme de galbenus in albusuri. Si mai este important cat timp bateti albusurile.

Reteta originala prevedea "cream of tartar" (bitartrat de potasiu) care are rolul de a stabiliza albusurile, eu am omis-o si dupa cum vedeti, puteti face ciupercute si fara.

Ingrediente:

3 albusuri (la temperatura camerei)
un praf de sare
1/2 cup (105 gr) zahar tos
1/3 cup (40 gr) zahar pudra
aprox 1 lingurita cacao pentru pudrat

Incingeti cuptorul la 110 grade Celsius (225 Fahrenheit). Cuptorul meu nu este gradat mai jos de 260 de grade, asa ca l-am dat la cea mai mica setare. Pregatiti 2 tavi mari tapetate cu hartie de pergament. Pregatiti o punga cu varf mic rotund (aprox 1/2 cm).

Bateti albusurile cu un praf de sare la viteza medie pana cand incep sa faca spuma. Batand in continuare, adaugati treptat zaharul tos. Mariti viteza mixerului si bateti pana cand albusurile sunt tari cand scoateti mixerul si zaharul este topit (a durat vreo 5 minute cu mixerul Kitchen Aid, cu mixer de mana va dura poate mai mult). Cerneti deasupra zaharul pudra si mestecati usor de sus in jos cu o spatula pana cand este incorporat.

Transferati amestecul in punga pregatita si formati conuri ascutite pentru baza (trageti de punga in sus), si pentru palariutele ciupercilor, tineti varful aproape de tava pana cand se formeaza rotund. Cu degetul putin umed, sau cu un cutit mic, luati varful si formati-le rotund deasupra. Puneti cacaua intr-o sita fina si presarati deasupra palariilor. Mi-au iesit 25 de palarii si mai multe picioruse, depinde si cat de mari le faceti. Pastrati putina bezea in punga.

Bagati tavile in cuptorul incins pentru 50-55 de minute, pana cand sunt uscate si se desprind de pe hartie. Pentru ca am avut un gratar mai sus si unul mai jos, dupa 30 de minute, am rotit tavile.

Scoateti tavile, intoarceti palariutele si cu varful unui cutit scobiti o gaura in spatele fiecareia. Potriviti piciorus pentru fiecare palarie, si rupeti usor varfurile. Puneti cu punga putina bezea in gaura din palarie si infigeti piciorusul. Bagati in cuptor pentru 15 minute sa se usuce.

Ciupercutele sunt gata! In postul urmator va povestesc la ce le-am folosit :)





29 comments:

Edith said...

Superbe ti-au iesit! :)

Cristina said...

Frumoase!!!

Sara & Miki said...

Minunate... pup!

Antonina said...

Sunt absolut minunate!! Si Edutului meu ii plac tare mult!!

Dan si Ionela Dumitru said...

Super idee, arata si bine si delicios.P.S.Retetele anterioare sunt o incantare pentru papile si ochi. Va felicitam, Ionela si Dan.

Andreea Elena said...

cat de bine pot arata, esti o artista!

Adela Zilahi said...

Superbe au iesit , la primul impact, cand am vazut poza am crezut ca sunt adevarate! Pup!

Florin said...

how cute! :)

Fancy Cake said...

Sunt absolut minunate!

catkitchen said...

eu chiar crdeam ca sunt ciuperci , insa dupa ce m-am apucat sa citesc , surpiza mare !!!!! ... au iesit perfecte si asteptam tortul , nu?

Livia said...

Cat sunt de frumoase! Abia astept sa vad tortul cu ciupercute!

Lilly said...

Ireal de frumoase!

Ramona Alina said...

Originale! pup:)

Diana said...

O adevarata opera de arta, abia astept sa vad la ce le-ai folosit.
Pupici

P.S. Te astept cu drag sa dai curs provocarii "How Christmas tastes around the world", mi-ar face o deosebita placere sa faci parte din proiect!

Andreea said...

Ahh...din start iti zic ca nu am sa reusesc sa le fac! N-am atata rabdare! Sper numai ca intr-o zi sa te intalnesc si sa te privesc pe tine uimita cum faci aceste minuni de ciupercute! A, si sa nu uit, neaparat sa-mi faci si ulcelele acelea, cu cafea, te rog! Pup dulce manutze de aur ce esti!

Andreea said...

Ahh...din start iti zic ca nu am sa reusesc sa le fac! N-am atata rabdare! Sper numai ca intr-o zi sa te intalnesc si sa te privesc pe tine uimita cum faci aceste minuni de ciupercute! A, si sa nu uit, neaparat sa-mi faci si ulcelele acelea, cu cafea, te rog! Pup dulce manutze de aur ce esti!

Craita said...

parca ar fi adevarate,ai niste manute de aur!Felicitari:)

FLORY said...

Cata rabdare ai,SUNT SUPERBE,FELICITARI!

http://moderngirl.jurna.ro/ said...

Ce dragut!!! O idee geniala!

Licuta Marin said...

Ce frumusele sunt si tare, tare bune!!!Pup!

TeoBucatar said...

Perfect adevarate!Felicitari si puuuupici!

Mihaela said...

Multumesc tuturor pentru mesajele voastre frumoase, mi-au inseninat ziua. Si eu va pup pe toti, si Andreea, nu se stie niciodata :)

Bogdana said...

Faine ciupercute si faina idee.

Corina said...

Minunate si duuuuulci! Imi vine sa bat din palme, ca un copil :) fiindca imi plac ciupercile mult de tot, iar de astea m-am indragostit!

Camelia Minisan said...

pfiiii ce bine arata! azi m-am gandit toata ziua la bezele...si uite ce gasesc acum! minunat, maine stiu ce fac ;)

Magic of Spice said...

These are amazing and so fun!

maya said...

Excelente! Aspect de nota 20+!

Anonymous said...

Arata extraordiar. Voiam sa te intreb cat se pastreaza aceste ciupercute si la ce temperatura. Trebuie sa fac mai multe torturi buturuga si vreau sa le fac din timp.ms

Mihaela said...

Anonim, poti sa faci ciupercutele cu cateva zile inainte, chiar o saptamana, si se pot pastra la temperatura camerei, intr-un recipient cu Capac sau intr-o punga.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails