December 10, 2011

Prajiturele cu fistic, caise uscate si cardamom/ Pistachios, dried apricots and cardamom cookies


In "febra" prajiturelelor de Craciun, mi-au atras atentia pe site-ul Cooking Channel niste prajiturele ale Giadei de Laurentiis, cu caise uscate, migdale si glazura de amaretto. Mi-a placut mult ideea de fructe uscate si alune, mi-a zburat mintea la arome orientale, si am schimbat toata prajitura, lasand numai baza de unt si faina. Ador aroma de cardamom, si se imbina perfect cu caisele uscate si fisticul, lasand loc pentru putina aroma in plus de la vanilie si apa de flori de portocal. O prajiturica diferita de ce aveti de obicei, dar cu arome care va vor cuceri cu siguranta.
Trimit reteta la concursul organizat pe blogul Andreei (Pasiune pentru bucatarie): "Prajiturele pentru Mos Craciun", in care trebuia sa folosim pentru prajiturelele noastre condimente aflate la magazinul on-line Pastai de vanilie.

Prajiturelele participa si la provocarea lunii Decembrie la Dulce Romanie, unde Brandusa (Cooking with my soul) ne-a imbiat sa facem prajiturele de Craciun.



Ingrediente (aprox 20 bucati):

1 stick (113 gr) unt la temperatura camerei
1/2 cup (100 gr) plus 1 lingura zahar
1/2 pastaie de vanilie
1/4 lingurita cardamom verde macinat
1/4 lingurita sare
1 ou
1 1/4 cups (125 gr) faina
1/2 cup (cana) caise uscate tocate
1/4 cup (cana) fistic nesarat*
2 linguri seminte de pin*

*Daca aveti numai fistic sarat, incercati sa frecati coaja si reduceti sarea din ingrediente.
*Puteti inlocui semintele de pin cu fistic.

Tocati fisticul in bucati mari. Taiati pastaia de vanilie cu varful cutitului cat sa o deschideti, fara sa patrundeti in partea opusa. Cu dosul lamei cutitului, curatati semintele de vanilie si dati-le deoparte.

Frecati untul cu zaharul pana cand se face crema, adaugati vanilia, cardamomul si sarea, apoi oul, batand pana cand totul este omogenizat. Adaugati faina si mestecati doar pana cand este incorporata. Adaugati si caisele uscate si nucile si mestecati cu o spatula.

Intindeti o folie de plastic si turnati amestecul. Rulati folia si formati un sul lung de aprox 30 de cm si gros de 4 cm (ca la salamul de biscuiti). Nu faceti sulul prea gros pentru ca vor iesi prea mari prajiturile. Bagati sulul in frigider pentru 2 ore.

Intre timp, incingeti cuptorul la 180 de grade Celsius (350 Fahrenheit) si pregatiti o tava mare tapetata cu hartie de pergament.

Cand aluatul este complet rece, desfaceti folia si taiati felii groase de aprox 1 cm si aranjati-le in tava, lasand loc intre ele. Coaceti in cuptorul incins pentru 15 minute, cand se rumenesc foarte usor pe margini. Lasati sa se raceasca complet pe un gratar.

Glazura cu apa de flori de portocal:

aprox 2 cups (220 gr) zahar pudra
3-5 linguri apa
2 linguri apa de flori de portocal

Amestecati zaharul cu apa si apa de flori de portocal cu o furculita pana cand se omogenizeaza. Am scris aproximativ pentru ca mai puteti adauga zahar daca e prea subtire, sau putina apa (1 lingurita) daca este prea groasa. Vreti sa aveti o consistenta groasa, dar care curge. Daca este prea subtire, nu va ramane nimic pe prajiturele.

Cand prajiturelele sunt reci, lasati-le pe gratar sa se poata scurge excesul de glazura, si cu o lingurita presarati dare subtiri de glazura, in orice directie va place si lasati-le cateva ore intinse sa se usuce bine.

Enjoy!

2 comments:

Ellie said...

Mihaela, Stopped by to wish you a Merry Christmas...and to let you know how much I've enjoyed visiting your blog throughout the year. It has been a total pleasure seeing your posts... and even trying a few of your recipes. Enjoyed your friendship...even if only through our blogs( and our love of cooking and baking). Again, Merry Christmas to you and your family!

P.S. I love how you added your own touch to these cookies....I made Giada's cookies years ago, but yours looks SO, SO much better :)!

Mihaela said...

Thank you, Ellie, it's so nice to hear from you. The cookies are amazing, I love the cardamom :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails