August 17, 2012

Supa crema de ciuperci/ Cream of Mushrooms Soup


Venita destul de devreme si foarte calduroasa vara, care mi-a "adus" numai inghetate, se pare ca vrea sa plece curand. Nu este inca toamna, dar cateva ploi care au racorit vremea au adus si un chef de supe si mancare gatita. Iar supa crema de ciuperci este una din cele care au inceput sezonul. Usoara si gustoasa, aromata cu cimbrisor, numai buna cu o bucata de paine proaspata.

Ingrediente:

700 gr ciuperci*
1 litru (4 cups) supa de pui
1 morcov tocat
2 linguri ulei de masline
2 linguri de unt
2 shallots (ceapa) tocate
2 catei de usturoi tocati
2 linguri cognac (optional)
2 linguri cimbrisor tocat
4 linguri rase faina
sare si piper dupa gust
1 cup (240 ml) frisca lichida neindulcita (smantana pentru gatit)

*Nota: am folosit aprox 600 gr ciuperci baby bella, foarte asemanatoare cu ciupercile albe, dar de culoare maro, plus 100 gr ciuperci shiitake. Puteti folosi orice combinatie de ciuperci, dar nu va zgarciti la cantitati, cu cat mai multe si mai variate, supa va iesi mai gustoasa.

Curatati ciupercile de codite. Spalati-le sub jet rapid de apa numai daca este nevoie, sau sterse cu un servet umed este de ajuns, in cazul in care nu au pamant pe ele.

Puneti coditele ciupercilor impreuna cu morcovul, supa de pui si 2 cani (500 ml) apa la fiert. Fierbeti pe foc mic intre 30 min si 1 ora.

Incingeti untul si uleiul intr-o oala. Caliti shallotul si usturoiul pana cand sunt translucente. Incepeti sa feliati ciupercile si adaugati-le in oala pe masura ce le taiati. Mestecati ocazional, pana cand toate ciupercile sunt adaugate. Continuati sa le caliti pana cand lichidul se evapora si incep sa se rumeneasca.

Daca alegeti sa flambati cognacul, adaugati-l in oala si aprindeti-l. Lasati sa scada flacara. Nu stati deasupra oalei si nu tineti copiii langa aragaz!

Presarati sare si piper, 1 lingura de cimbrisor, apoi presarati faina peste ciuperci. Mestecati si lasati sa se caleasca usor. Stingeti cu supa strecurata, apoi adaugati-o treptat pana cand este toata supa adaugata. Lasati sa fiarba 5-10 minute si potriviti de sare si piper. Nu mai adaugati apa, chiar daca sunteti tentati, pentru ca se va dilua gustul.

Opriti focul si tocati ciupercile cu blenderul vertical, cat de marunt doriti. Eu am lasat cateva bucati netocate.

Pe foc mic, adaugati frisca lichida neindulcita, restul de cimbrisor si potriviti de sare si piper. Nu lasati sa fiarba, doar incalziti.

Se serveste calda. La reincalzire, nu lasati sa fiarba, ci mestecati usor pana cand ajunge la temperatura dorita.

Pofta buna!


6 comments:

Poliana said...

Arata delicios, am facut si eu o varianta de suma crema de ciuperci, si a iesit tare gustoasa. Cand o sa mai cada ceva ciuperci pe mana mea o sa incerc si varianta asta pentru ca suna tare bine! Pup si o zi frumoasa!

Sisters'Kitchen said...

Supa crema de ciuperci este preferata noastra:D...frumoasa prezentarea!

catkitchen said...

Ador orice preparat cu ciuperci !!! ;)

Adela Zilahi said...

Arata super bine !! Pozele sunt graitoare!! Pupicei!!

Adnia said...

ador supa asta, o fac si eu destul de des!

Andra said...

love, love, love it!
aroma intensa de ciuperci, cimbrisorul, cognacul... o nebunie de supa!
hugs,
Andra

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails