October 08, 2013

Tort de morcovi cu crema de bezea elvetiana cu ciocolata alba/ Carrot Cake with White Chocolate Swiss Meringue Buttercream



E timpul sa sterg putin praful pe blog, a fost sarmanul abandonat mult timp. Dupa o vara nu chiar "dreamy", dupa avalansa de circumstante si emotii, am luat o hotarare: "de ajuns!" Nu trebuie sa ma uit pe mine, ceea ce sunt si ceea ce imi place sa fac, sa nu exploatez la maxim talentul pe care il am de la Dumnezeu. Pentru ca El a fost cel care m-a tinut in palmele Lui in timpul asta si a pus oameni minunati langa mine care m-au sustinut. Dar sa trecem la reteta...

Zilele trecute am dar drumul la televizor, si am dat exact peste Ron Ben-Israel care manca un tort in emisiunea "The Best Thing I Ever Made" (adica "Cel mai bun lucru pe care l-am facut"). Cand dai peste Ron Ben-Israel gatind ceva, trebuie sa profiti, de la maestri ai numai de invatat. Asa ca dl google m-a ajutat sa gasesc reteta, care trebuia neaparat incercata, iar colega care ma bate la cap de cateva luni sa fac tort de morcovi, si-a vazut "fericirea" cu ochii.

Am mai facut tort de morcov, si in forma de cupcakes pe blog, dar reteta asta este trecuta putin la nivelul urmator. Cu un mic ingredient secret, cayenne pepper, nu este iute, ci ii da doar acel "ceva" in plus. Crema traditionala cu cream cheese (crema de branza) este inlocuita cu crema fina de unt si ciocolata alba. Cu nuci coapte, stafide, o urma de scortisoara, rezultatul este o sarbatoare pentru papilele gustative!

Nota: Ron Ben-Israel este un designer de torturi de nunta in New York si un maestru patiser, si gazda emisiunii "Sweet Genius" pe canalul Food Network.


Ingrediente:
 
6 oua
3 cups (600 gr) zahar
1 lingurita extract de vanilie
1 3/4 cups (420 ml) ulei
3 cups (300 gr) faina
1 lingura praf de copt
1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
2 lingurite sare
1 lingura scortisoara
1 lingurita nucsoara
1/2 lingurita ghimbir pudra
1/2 lingurita cayenne pepper (boia iute)
1 cup (1 cana) stafide
2 1/4 cups (2 1/4 cani) nuci coapte si tocate*
6 cups (6 cani) morcovi dati pe razatoarea mare

* Pentru a coace nucile, puneti-le pe un singur strat intr-o tava si coaceti-le 13-15 minute in cuptorul incins la 350F (180 grade Celsius).

Amestecul este de ajuns pentru doua tavi rotunde cu diametrul de 10" (25 cm), sau pentru: 2 tavi de 6" (15 cm), plus 2 tavi de 8" (20 cm).

Incingeti cuptorul la 350F (180 grade Celsius). Pregatiti tavile: tapetati fundul cu hartie de copt si ungeti-le cu un strat subtire de ulei.

Amestecati intr-un bol mare cu telul: faina, praful de copt, bicarbonatul, sarea si condimentele, apoi stafidele si nucile. Dati deoparte.

Bateti ouale cu zaharul pana cand incep sa se deschida la culoare, apoi adaugati treptat uleiul, pana cand este tot incorporat. Adaugati si vanilia, apoi cu mixerul la viteza mica, adaugati treptat, cate o lingura mare odata, amestecul uscat de faina, stafide si nuci. Adaugati si morcovii, si amestecati pana cand totul este bine incorporat. Impartiti amestecul intre tavile pregatite si coaceti in cuptorul incins pana cand o scobitoare introdusa in mijlocul tavii iasa afara curate. Pentru tavile mici de 6" verificati la 40 de minute, pentru cele mai mari la 50 de minute.

Lasati sa se raceasca in tava, apoi scoateti-le din tava si lasati-le sa se raceasca complet inainte de umplere.


Crema de bezea elvetiana cu ciocolata alba
 
8 albusuri
un praf de sare
1 1/2 cups (300 gr) zahar
6 stick-uri (aprox 700 gr) unt
200 gr ciocolata alba

Taiati untul in cuburi si lasati-l la temperatura camerei. Daca e cald, taiati-l cel mult o jumatate de ora inainte de a face crema, daca e frig, lasati-l aprox 2 ore. Trebuie sa fie moale, dar nu foarte moale.

Tocati ciocolata alba si topiti-o pe bain marie sau in cuptorul cu microunde, cate 20 de secunde odata, mestecand bine dupa fiecare tura. Lasati-o deoparte sa se racoreasca.

Bateti albusurile cu sarea si zaharul pe baie de aburi, mestecand in continuu, pana cand albusurile sunt aproape fierbinti la atingere si zaharul este dizolvat. Ar trebui sa aiba 145F (63 grade Celsius).
Nota: nu va opriti din mestecat, altfel veti avea oua amestecate in loc de bezea.

Luati albusurile de pe abur si bateti-le in mixer la viteza mare pana cand exteriorul bolului se simte neutru, foarte putin cald. Va dura cel putin 10 minute. Daca folositi Kitchen Aid, schimbati telul cu paleta, si la viteza mica, adaugati untul cub cu cub, pana cand tot untul este adaugat si nu raman bucati de unt. Daca sunt bucati de unt sau arata taiata, continuati sa bateti la o viteza mai mare, crema isi va reveni. Adaugati ciocolata alba topita si bateti sa se incorporeze.

Crema necesita ceva efort si timp, dar garantat este una din cele mai fine crème posibile.

Pentru a asambla tortul, nivelati fiecare blat daca are "cocoasa", apoi taiati fiecare blat in jumatate. Umpleti cu crema si decorati dupa preferinta.

Enjoy!


May 27, 2013

La blouse Roumaine and the American salad, sau ia romaneasca si salata de cartofi in stil american



Azi a fost sarbatoare. Memorial Day (Ziua Eroilor), un fel de 1 Mai romanesc, inceputul sezonului de vara. Asta zicem noi vara, pentru ca dupa o primavara capricioasa, in care a fost cand foarte cald, cand foarte frig, zilele de plaja si piscina par asa departe...

Inspirata de filmuletul Gabrielei, am purtat o ie, desi nu cumparata din Romania, tot ie este. Deci: zi libera, ie romaneasca, papuci in culorile steagului american, mici romanesti, ceai cu gheata si salata americana de cartofi.

Salata de cartofi este foarte populara la picnicurile de vara, desi facuta acasa este mai rara. Alaturi de salata de paste se gaseste in toate magazinele, si cateodata este bunicica, nu se compara totusi cu cea facuta in casa. Ca o variatie la salata orientala, incercati si varianta americana.

Luna aceasta, Cornelia de la Delicatesa.ro ne provoaca sa ne imbogatim meniul de salate, si desi initial aveam o alta idee pentru provocare, salata aceasta de cartofi este numai buna pentru parada. Iar daca doriti o salata mai usoara, aveti de unde alege din "colectia" de pe blog.





Ingrediente (adaptata dupa Alton Brown)

aprox 1 kg de cartofi rosii*
3 linguri otet (de mere daca se poate)
1/2 cana* ceapa rosie toccata
1/2 cana castraveti murati tocati (din cei mici)
1/2 cana tulpini de telina tocate
2 catei de usturoi tocati marunt
o mana buna de patrunjel tocat
1 lingura de tarhon proaspat tocat
aprox 3/4 cana maioneza (preferabil facuta in casa, pentru reteta aici)
1 lingurita pudra de mustar (boabe macinate)
1 lingurita de sare
piper proaspat macinat

*Incercati sa folositi cartofi rosii pentru ca au mai putin amidon si se tin mai bine in felii. Ca masura, folositi un cup sau o cana obisnuita de ceai (250 ml).

Fierbeti cartofii in coaja, pana cand intra furculita usor in ei. Scurgeti apa si puneti apa rece. Cand sunt de ajuns de reci, curatati-i de coaja si taiati-i felii. Puneti-i intr-o punga cu fermoar sau intr-un bol acoperit cu folie de plastic. Stropitii cu cele 3 linguri de otet, mestecati usor, inchideti punga sau acoperiti bolul si pastrati la frigider, preferabil peste noapte, sau macar o ora.

Amestecati restul ingredientelor si mestecati bine. Adaugati cartofii si mestecati usor. Lasati inca o jumatate de ora-o ora sa se patrunda aromele.

Si o mica plimbare prin gradina:



Numarul 4 al revistei What Liberty Ate



 
 
Azi va invit sa visati cu ochii deschisi... Gabriela Iancu, asa cum ne-a obisnuit, a lansat al patrulea numar al revistei online What Liberty Ate, revista in care am avut marea placere sa apar anul trecut.
O noua editie dedicata feminitatii, delicata si suava ca o zi ploioasa de vara. Gabriela ne "atinge" din nou cu gratie si frumusete.





Si un mini film dedicat iei romanesti, mereu frumoasa, care nu imbatraneste deloc:


Magnificent Patria - featuring the Romanian blouse - What Liberty Ate Magazine Issue #4 from Gabriela Iancu on Vimeo.

May 25, 2013

O invitatie la "Sunday Lunch" si un cheesecake. The Ultimate!



Pe Diana (Disturbingly Delicious) am cunoscut-o prin intermediul Dulcei Romanii, cum am cunoscut multi pasionati de-ale mancarii. Mi-au placut fotografiile ei si modul ei de abordare al mancarii. Simplu si elaborat, in acelasi timp. Pretentios, dar fara sa incerce sa fie. Azi sunt invitata ei la Sunday Lunch. Am scris despre cum vad eu pranzul de duminica si am pregatit ceva delicios. Vizitati-o pe Diana sa imi cititi istorioara si sa aruncati un ochi peste retetele ei.




 

The Ultimate Chocolate Cheesecake
 
2 cups (2 cani) biscuiti oreo, fara crema, macinati (aprox 30 biscuiti)
1 stick (113 gr) unt
1 lingurita cardamom macinat
3 pachete (8 oz, 240 gr fiecare) crema de branza Philadelphia, la temperatur camerei
1 cutie (14 oz, 400 gr) lapte condensate
3 oua
½ cup cacao
100 gr ciocolata cu 50-60% cacao
¼ cup (60 ml) frisca lichida neindulcita
1 lingurita ness
¼ cup (50 gr) zahar
½ lingurita extract de vanilie

Nota: Reteta am facut-o mai demult pentru un concurs organizat de Scarffen Berger Chocolate, si am folosit cacao si ciocolata Scarffen Berger, iar cand am refacut-o cu cacao Hersheys, am observat diferenta la gust. Folositi pe cat posibil cacao de cea mai buna calitate pe care o puteti gasi.


Incingeti cuptorul la 300 F (150 grade Celsius). Pregatiti o tava dreptunghiulara de 9x13’’(23x33 cm). Eu folosesc o tava de sticla gen yena si nu este nevoie de uns sau tapetat.

Pregatiti crusta: topiti untul si amestecati-l cu biscuitii pisati si cardamom-ul. Mestecati cu o furculita pana cand toti biscuitii sunt umezi. Imprastiati uniform amestecul in tava si cu fundul unui pahar apasati sa se uniformizeze. Dati la frigider pana cand este gata amestecul de cheesecake.

Tocati ciocolata si topiti-o pe bain marie, sau in cuptorul cu microunde, cate 20 de secunde odata, mestecand bine dupa fiecare tura. Dati deoparte.

In robotul de bucatarie, procesati crema de branza, laptele condensat si zaharul. Cu robotul mergand, adaugati ouale, pe rand. Adaugati cacaua, ciocolata topita, frisca lichida, nessul si extractul de vanilie si procesati pana cand totul este omogen. Curatati marginile robotului si procesati din nou daca este nevoie. Turnati amestecul peste crusta, uniformizati, si cu varful unui cutit trageti usor dare prin cheesecake sa iasa eventualele bule de aer.

Coaceti in cuptorul incins pentru 45 de minute. Scoateti si lasati sa se raceasca bine, apoi tineti in frigider cateva ore pana cand este stabilizat. Taiati felii cu un cutit cald si sters dupa fiecare taietura. Decorati cu frisca, ciocolata rasa, dupa preferinta.

Pofta buna!

May 14, 2013

Amandine



Poate ca in timp s-a dezvoltat o noua papilla gustative la romani, dar cert este ca mult ne mai place noua romanilor esenta de rom. Esenta pe care am incercat sa o substitui cu rom adevarat, dar fara success. Esenta de rom care este reflectata cel mai bine in amandine. Spuneam mai demult ca nu stiu istoria savarinelor, nici pe cea a amandinelor, dar am aflat lucruri intre timp. Savarinele sunt o adaptare dupa Baba-au-rhum, iar dupa ce am facut glazura amandinelor, mi-am dat seama ca amandinele sunt niste Petit-four romanesti.

Blatul este acelasi ca la tortul Amandina pe care l-am facut mai demult. Crema insa am dezvoltat-o dupa o crema pe care am folosit-o mai demult la macarons, iar rezultatul este excelent.
In general, am observant ca romanii au "alergie" la cuvintele "unt" sau "buttercream". "Buttercream" este intradevar si impropriu denumit amestecul de shortening (ulei de palmier) si mult zahar pudra, dar un buttercream adevarat este o crema fina cu bezea elvetiana (swiss meringue buttercream), sau crema mocha pe care am facut-o pentru amandine. Foarte gustoasa, delicata, se intareste putin in frigider, dar ajunge foarte repede la temperatura camerei, si se imbina perfect cu blatul insiropat cu caramel.

Glazura amandinelor este o alta poveste. Cu indicatii ambigue de pe internet si combinate cu o reteta de "pouring fondant", prima data a iesit foarte groasa, a doua oara foarte subtire, iar la treia incercare, cu sfaturile Cristinei si Paulei, i-am dat si glazurii de cap. Daca vi se pare complicata, acoperiti amandinele cu ciocolata topita cu putin ulei in ea pentru fluiditate si stralucire (1 lingura de ulei la 100 gr de ciocolata).




Ingrediente

Atentie: retetele de sirop, crema si glazura folosesc lichide foarte fierbinti. Lucrati cu atentie si tineti copiii departe de bucatarie.

Blatul:

6 oua
1 cup (200 gr) zahar
40 ml ulei
40 ml apa calduta
1/4 cup (4 linguri) cacao
200 gr faina
1 1/2 lingurite praf de copt
1/2 lingurita extract de vanilie
praf de sare

Incingeti cuptorul la 325F (160 grade Celsius). Pregatiti o tava de 9x13'' (23x33 cm), unsa cu ulei si tapetata cu hartie de pergament.

Cerneti impreuna faina, cacaoa, praful de copt si un praf de sare. Dati deoparte.

Separati ouale. Bateti galbenusurile impreuna cu uleiul, apoi adaugati zaharul si bateti pana cand galbenusurile incep sa se deschida la culoare. Adaugati apa si vanilia si amestecati. Adaugati amestecul de faina si amestecati usor sa se incorporeze.

Separat bateti albusurile cu un praf de sare pana cand sunt tari. Luati putin din albusuri si incorporati in amestecul cu faina, apoi adaugati tot albusul batut si amestecati usor de sus in jos pana cand totul este bine incorporat. Turnati amestecul in tava pregatita si coaceti in cuptorul incins pentru 35 de minute, cand o scobitoare introdusa in mijlocul blatului iasa afara curata. Lasati blatul sa se raceasca.

Siropul de caramel:

500 ml apa
1 cup (200 gr) zahar
1 lingurita esenta de rom (dupa gust)

Intr-o craticioara se pune zaharul si 3-4 linguri de apa, se lasa sa fiarba fara sa se mestece pana cand zaharul incepe sa se caramelizeze si capata o culoare aurie. Se opreste focul si se toarna apa (caramelul se va intari initial), se da drumul la foc si se tine pe foc mic pana cand caramelul este complet topit. Se da deoparte si se adauga romul. Se lasa sa se raceasca complet inainte de folosire.


Crema:

6 galbenusuri
1 cup (200 gr) zahar
1/2 cup (120 ml) apa
3 stick-uri (340 gr) unt taiat bucatele, lasat sa ajunga la temperatura camerei
1/2 lingura ness
100 gr ciocolata amaruie (60+ procentaj de cacao)
1/2 lingurita esenta de rom (dupa gust)

Se taie ciocolata bucatele si se topeste, pe bain marie sau in cuptorul cu microunde, cate 20 de secunde odata, mestecand bine dupa fiecare tura. Vor fi nevoie de 3-4 ture, depinde cat de mare este taiata ciocolata. Dati deoparte.

Intr-o craticioara puneti la fiert apa si zaharul. Lasati sa fiarba pana cand ajunge la temperatura 238 F (114 grade Celsius). Daca nu aveti termometru, lasati 10 minute din momentul in care incepe sa fiarba.

Cand siropul ajunge la temperatura, adaugati nessul peste galbenusuri si incepeti sa bateti galbenusurile cu mixerul. Batand in continuu, turnati in fir subtire siropul peste galbenusuri, mai mult pe marginea vasului decat in paletele mixerului. Nota: asigurati-va ca bolul este stabil pe masa de lucru, puneti un servet rulat sub el, sau rugati pe cineva sa tina de bol. Atentie, siropul este foarte fierbinte!

Continuati sa bateti amestecul dupa ce s-a terminat siropul, cateva minute (3-5 minute), pana cand amestecul incepe sa se raceasca. Il puteti testa pe exterior, cand bolul se simte neutru, nu fierbinte.

Cu mixerul la viteza mica, adaugati untul bucata cu bucata, pana cand tot este adaugat. Dupa ce ati adaugat tot untul, si crema nu arata deajuns de vascoasa, bateti cu mixerul la viteza mare pana cand va avea consistenta unei maioneze tari. Adaugati ciocolata topita si esenta de rom si  bateti sa se incorporeze.

Asamblatul prajiturii:

Daca blatul este mai ridicat in mijloc, taiati-l si nivelati-l. Taiati blatul in doua pe lat. Puneti o jumatate pe o tava, in cazul in care va curge siropul. Insiropati peste tot cu jumatate din siropul de caramel. Intindeti crema intr-un strat uniform (opriti putina crema daca doriti sa decorati moturi). Puneti al doilea blat si insiropati cu restul de sirop de caramel. Dati prajitura la frigider pentru cateva ore, sau chiar pentru a doua zi. Taiati prajitura in cuburi si asezati-le distantate pentru a decora cu glazura.

Glazura (chocolate pouring fondant):

300 gr zahar
150 ml apa
2 linguri de miere (sau sirop de porumb, am incercat ambele variante si nu este diferenta la gust)
2 linguri cacao
2 linguri apa

Pregatiti bolul in care veti bate glazura: puneti-l intr-un alt vas mai mare in care este gheata si apa.

Se pune apa intr-o craticioara si se toarna zaharul in mijloc, astfel incat sa nu fie zahar pe marginea vasului. Se lasa sa fiarba pe foc mediu pana ajunge la temperatura 238 F (114 grade Celsius).

Nota: Eu folosesc termometrul de bomboane pentru mai multa siguranta. Daca nu aveti termometru puteti testa siropul astfel: intr-un pahar cu apa rece, picurati sirop, ar trebui sa stea bobita pe fundul paharului, nu sa se topeasca. Sau puteti cronometra: 12 minute din momentul in care incepe sa fiarba.

Cand siropul ajunge la temperatura, se adauga mierea si se mesteca putin. Se toarna siropul in vasul rece pregatit. Tineti bolul in baia cu gheata si mestecati usor sa se raceasca (3-5 minute), eu am luat si aici temperatura, care a scazut la 200 F (90 grade Celsius). Cand s-a racit putin, bateti cu mixerul la viteza medie pana cand amestecul se face opac si alb. Se adauga cacaua si apa si se amesteca din nou.

In momentul acesta, glazura este destul de tare si este posibil sa fie si lipita de peretii bolului. Puneti bolul peste o craticioara in care fierbe apa si mestecati pana cand este uniform topita. Turnati cate o lingura de glazura peste fiecare amandina si intindeti-o sa acopere toata prajitura.

Daca glazura se raceste si se intareste, topiti-o din nou cu bolul pe baie de abur. Pentru toata portia de amandine, am avut nevoie de doua portii de glazura.
Cand glazura s-a intarit, decorati cu putina crema, dupa preferinta.

Pofta buna la amandine!

May 11, 2013

Legume marinate in stil mexican/ Mexican Style Marinated Vegetables



Daca te duci la un restaurant Mexican, una din garniturile de la tacos sunt legume marinate. Dar nu restaurant fancy, ci din cele micute, in care lucreaza mexicani originali din Mexic, care daca te vad "gringo" (alb) iti dau tacos cu tortillas din faina cu salata verde si branza. Asta daca nu stii sa ceri cum mananca mexicanii, cu tortillas de porumb si garnisite cu ceapa si cilantro.

Si daca sunt mexicane, binenteles ca sunt si iuti. Nu mult, depinde de cati ardei jalapenos puneti. "Orale!"


Ingrediente (adaptat dupa Feral Kitchen):

aprox 1 lb (1/2 kg) morcovi curatati si taiati felii groase pe diagonal
1 conopida mica taiata florete mici
3 ardei jalapenos, taiati felii rotunde*
1 ceapa alba taiata bucati mari
5-6 catei de usturoi intregi
3 cups (750 ml) otet
2 cups (500 ml) apa
1 lingura sare de mare
1 lingurita boabe de piper
5 foi de dafin
1/2 cup (100 gr) zahar
1 lingurita oregano

*Daca nu va plac foarte iuti, scoateti venele si semintele de la ardei.

Se curata toate legumele si se dau deoparte.

Intr-o oala se pun otetul, apa, sarea, piperul, foile de dafin, zaharul si oregano si se dau in clocot. Cand incep sa fiarba, se adauga toate legumele si se lasa sa fiarba 5 minute. Nu vreti sa fie patrunse, ci mai degraba oparite.

Dupa cele 5 minute, opriti focul si lasati sa se raceasca. Pastrati in frigider in borcane sau cutii acoperite. Lasati-le cel putin 24 de ore dupa pregatire ca sa isi imbine aromele. Se pastreaza in frigider aproximativ 2 saptamani.

Nota explicativa: "Orale!" (cu accent pe prima litera) este un salut Mexican, un fel de "Noroc!" Romanesc. Deci, "Orale!"

April 28, 2013

Ciuperci marinate/ Marinated Mushrooms

 
 
Imi amintesc cand am mancat prima data ciuperci. Aveam probabil in jur de 6 ani si eram cu niste rude la bostan. Noi oltenii spunem bostan la plantatia de lubenite :)) Alta denumire specific olteneasca. Lubenite sau pepeni verzi.

Nu imi amintesc clar totul, dar imi amintesc sigur gustul ciupercilor proaspat culese si prajite pe gratar... Reteta de azi nu are ciuperci pe gratar, dar este la fel de buna pentru iubitorii de ciuperci.
Luata de pe blogul Explorei Cuisine, am facut-o de cateva ori, cu diferite feluri de ciuperci, iar acum o si postez, ca raspuns la provocarea Magdei de la Cat's Kitchen, gazda lunii aprilie la Dulce Romanie.
Magda, tarta rustica nu a venit inca, dar macar cu ciupercile sunt prezenta :)

Ingrediente:

500-700 gr ciuperci*
1 ceapa mica sau shallot, tocata
3 catei de usturoi, tocati marunt sau dati pe razatoare
1/2 cup (120 ml) ulei de masline extra virgin
70 ml otet alb
1/2 lingurita sare
piper proaspat macinat
1 lingurita oregano uscat

*Am folosit de aceasta data ciuperci champignon, dar puteti folosi orice fel de ciuperci, si cu cat sunt mai variate, cu atat au mai multa aroma. Daca folositi ciuperci mai delicate, ca de exemplu shiitake, sariti peste partea cu oparitul.

Spalati foarte usor ciupercile sau stergeti-le cu un servet umed, apoi taiati-le in jumatati sau felii. Puneti o oala cu apa la fiert si adaugati putina sare. Cand apa fierbe, adaugati ciupercile si lasati-le 3-5 minute. Scoateti-le si scurgeti-le bine.

Intr-un vas amestecati ceapa, usturoiul, uleiul, otetul, sarea, piperul si oregano. Adaugati ciupercile si mestecati usor. Lasati la frigider cel putin 24 de ore. Se pastreaza in frigider cel putin 2-3 saptamani, in cazul in care va mai ramane ceva.

Nota: este posibil ca in frigider uleiul de masline sa se solidifieze, nu este nici o problema: lasati-le 20 de minute la temperature camerei inainte de servire.

Pofta buna!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails