March 18, 2011

Prajitura Tavalita/ Lamingtons



Este de admirat inventivitatea romancelor (pentru ca barbatii se baga mai putin la prajituri) in a inventa, imprumuta si mai ales denumi prajituri: Alba ca Zapada, Carpati, Negri in camasi albe, Tavalita :) Prajitura tavalita prin fulgi de nuca de cocos am mancat prima data acum multi ani de la prietenul (care a devenit intre timp sotul) unei foarte bune prietene, si binenteles ca am cerut reteta. Am facut prajitura de multe multe ori, de Pasti sau de Craciun cand eram acasa cu mama, si chiar vreo 2 platouri pentru nunta noastra, desi unii mi-au zis ca m-am "sarit" si fac prajituri pentru propria nunta (mi-am luat toata saptamana de dinainte liber, trebuia sa ma relaxez cumva :))

Abia recent am aflat ca Tavalita este o prajitura de origine australiana, si se numeste si Lamingtons. Este un blat alb, taiat cubulete, insiropat in sirop de ciocolata si "tavalit" prin fulgi de nuca de cocos. Reteta pe care o am eu are miere in blat, care ii da putin "nuttiness" (chiar nu am stiut cum sa traduc asta in romana), iar siropul de cacao are putin vin rosu.

De aceea, atunci cand am vazut provocarea lunii martie la Dulce Romanie, unde Carmen de la Bucataria Furnicutilor ne-a imbiat la vin si cafea, mintea mi-a zburat imediat la Tavalita.
Am modificat putin varianta initiala pe care o aveam si am adaugat putina cafea foarte tare in sirop. Aroma de vin nu se simte propriu zis, ci doar ii da aroma prajiturii, iar cafeaua ii imbunatateste aroma de ciocolata, cu doar mici note de cafea.



Ingrediente:

Pentru blat:

200 gr (1 cup) zahar
2 linguri de miere
2 oua
50 ml (1/4 cup) ulei de floarea soarelui
100 ml (1/2 cup) lapte
1 lingurita praf de copt
un praf de sare
250 gr (2 cups) faina

Se incinge cuptorul la 180 grade Celsius (350 Fahrenheit). Se unge cu ulei sau unt si se tapeteaza cu faina o tava mica patrata (aprox 25 cm). Eu am avut o tava mai mare si a iesit mai putin inalta.

Se bat ouale cu zaharul si cu mierea pana cand incep sa se albeasca, apoi batand se incorporeaza uleiul si laptele. Se adauga faina amestecata cu praful de copt si sarea si se amesteca pana cand totul este incorporat. Se toarna in tava pregatita si se coace 25 - 30 minute pana cand o scobitoare introdusa in mijlocul blatului iasa curata.

Se lasa sa se raceasca, apoi se taie in cubulete.

Pentru sirop:

150 gr (1 1/2 sticks) unt
200 gr (1 cup) zahar
6 linguri lapte
6 linguri vin negru
60 ml (1/4 cup) espresso sau 2 lingurite cafea instant (nes)
2 linguri cacao
1 1/2 cani fulgi de nuca de cocos

Se topeste untul intr-o craticioara pe foc mediu si se adauga zaharul, mestecand in continuu pana cand zaharul este topit. Se adauga laptele, vinul, espresso si cacaoa si se mesteca in continuu pana cand siropul incepe sa fiarba. Se da deoparte si se lasa sa se raceasca.

Cand siropul este de ajuns de rece, se insiropeaza cuburile de prajitura pe toate partile apoi se tavalesc prin nuca de cocos.

Pofta buna!


Si poze de la nunta (multumesc inca o data Giota si Elefteria pentru ajutor :))


9 comments:

Miha said...

Super!
N-am mai facut demult, chiar m-ai provocat. :)))

Alina---Explora Cuisine said...

Arata delicioase!!! Weekend placut!

Neli said...

Chiar sunt delicioase !
Eu am avut placerea sa le gust acum vreo 15 ani si va asigur ca erau foarte bune.
Si erau facute chiar de autoare !!!!

Mary Bergfeld said...

These really look quite lovely. I've never made these and your beautiful photos have convincced me it is time to try. I hope you have a great weekend. Blessings...Mary

Mihaela said...

Miha, ma bucur ca ti-au placut, sper sa iasa bune, desi mi-a placut si reteta ta cu crema :)

Explora, multumesc pentru vizita!

Multumesc draga Neli, dar acum vrei sa stie lumea cat de batrane suntem? :)) gumesc :))

Mary, thank you for stopping by, the Lamingtons are yummy, everybody that tried it at work said the cake is delicious.

Dulceata_de_trandafiri said...

Ce faine ti-au iesit! Cu prima ocazie, le incerc si eu si-ti las un semn. Am vazut multe variante ale acestei retete si Tavalita e clar pe lista mea de prajituri pe care le am in plan pentru viitorul apropiat :)

Mihaela said...

Una din prajiturile mele preferate...

Ellie said...

Mihaela, I love anything with coconut...and you did a beautiful job! Can you believe I have never eaten or made Lamingtons before? But I've been meaning to make them for SUCH a long time.
Thank you for reminding me about them:)...thank you for the recipe.

Mihaela said...

Dragele mele, ma bucur ca v-am inspirat, saptamana asta urmeaza inca ceva cu nuca de cocos, surpriza! :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails