Souvlaki (sau shish-kebab in America) sunt bucatele de carne trase pe un bat si coapte pe gratar. Sunt servite cu tzatziki si lipii (pita bread). Varianta lui Jamie contine si o salata simpa de ardei copti cu marar.
Prin marinare, carnea isi pastreaza aroma si fragezimea, si nu se usuca foarte tare la copt (binenteles ca nu trebuie nici "uitata" pe gratar). Am norocul sa am un magazin grecesc foarte aproape de casa, unde am gasit oregano si otet grecesc, dar nu am gasit menta uscata, asa ca am inlocuit-o cu menta proaspata.
Eu am folosit bete (skewers) din metal, care au fost mai lungi, si mi-au iesit 4 bucati. Puteti folosi bete din lemn (daca sunt mai mici vor iesi mai multe bucati), si asigurati-va ca le inmuiati in apa cel putin 30 de minute inainte, pentru a nu se arde pe gratar.
In acelasi bol am marinat si 2 bucatele de coaste de porc (care au fost atasate de carne) pe care le-am pus pe gratar putin mai mult timp decat souvlaki-urile, si au fost extraordinar de gustoase si fragede.
Ingrediente:
500-700 gr muschi de porc taiat in bucatele de 2-3 cm
1 lingura de menta proaspata tocata
1 lingurita oregano uscat
2 catei de usturoi dati pe razatoarea mica
100 ml ulei de masline (1/3 cup plus)
zeama de la 1 lamaie
1 lingura de otet rosu
un lingurita sare (Kosher sau sare de mare)
piper proaspat macinat dupa gust
Se amesteca toate ingredientele, se mesteca bine si se acopera cu o folie de plastic. Se lasa la marinat in frigider cel putin 30 de minute, mai mult timp este si mai bine.
Se pune carnea pe bete si se prajeste pe gratar pe foc mediu-mare pentru 8-10 minute, intorcandu-se pe toate partile pana cand se rumeneste. Nu o prajiti prea mult pentru ca se va usca (in pozele mele arata putin uscata, dar din cauza ca incepuse sa se raceasca pana am aranjat eu totul pentru poze).
Se serveste pe lipii cu ardei copti si tzatziki.
Salata de ardei copti
2 ardei grasi rosii se coc pe gratar pana se rumenesc pe toate partile (foc mediu). Se lasa sa se raceasca putin, se curata de coaja si seminte (nu se spala!) si se rup fasii. Se amesteca cu sare si piper dupa gust, 2-3 linguri de ulei de masline, otet rosu dupa gust si mult marar tocat.
Pofta buna!
13 comments:
Acum asta e chiar prea de tot Mihaela, e trecut de 11 pm la mine si eu mor de pofta!!! deci aici foloseai lipia, yummylicious :) Of mai, ce mult mai e pana maine...
Alina, te cred, asa am salivat si eu langa televizor cand am vazut emisiunea :) Dar merita, si nu e delog greu de facut, aproape totul poate fi facut dinainte, dureaza pana se dospesc lipiile :) Sunt convinsa ca o sa iti placa, prietena mea Ligia mi-a spus: "Miha, asta are gust la fel ca in Grecia" :)
O combinatie exploziva pentru urechile mele.
Jamie si Grecia in aceeasi postare e prea mult pentru inima mea care le iubeste pe amandoua sau pe amandoi ? :)))
Nu pot sa spun decat ca arata fantastic si ca sunt convinsa si gustul e pe masura.
Sa va fie de bine . :)
Multumesc, Lia, si Jamie si Grecia cu aromele ei sunt super!
Arata suuuper, poftesc de mor.
da,chiar ne stirneste poftele!:)
Asocierea si cu o salata de ardei copti este geniala. Cred cu atatea arome si gusturi ca mananci de nu te mai opresti. Pup!
Ah, ce va invidiez pentru gratare la aer liber.Nu-mi ramane decat sa astept vacanza.
cat de bine arata, mai ales ca-mi plac f mult ardeii copti!
Cat de bine arata :P, la noi e 23:45 si eu poftesc la asa ceva :))). Cu siguranata va fi pe lista mea, mersi.
These are perfect for BBQ weather and with your fresh pita bread, very lovely :)
Alison, multumesc :)
Sara&Miki, intradevar ardeii sunt un adaos super!
Lilly, sper sa vina vacanta mai devreme, si pana atunci poti sa faci souvlaki pe o plita :)
Multumesc Ari, ma bucur!
Isabela, se pare ca toata lumea era seara cand a vazut reteta mea, dar tocmai bine poti sa planuiesti pentru a doua zi :)
Magic of Spice, thank you for stopping by, it is indeed a great summer recipe!
In Grecia e asa:
Daca carnea e de pui se pune cartofi prajiti,rosii,salata si un sos de maioneza.
Daca carnea e de porc,cartofi prajiti,ceapa,rosii si tzatziki(sosul crema de iaurt cu usturoi)
Post a Comment