February 15, 2013

Creme Brulee cu ciocolata alba/ White Chocolate Creme Brulee


Ziua de 14 februarie, ziua Sfantului Valentin, cunoscuta mai mult ca ziua indragostitilor... o sarbatoare importata si foarte blamata de unii romani, dintr-un nationalism ieftin. Cea mai des intalnita scuza este "de ce sarbatorim ceva importat si nu sarbatorim Dragobetele romanesc", scuza folosita din pacate si de biserica. Dar cine a fost Dragobetele? Un zeu al padurii. Si care este una dintre cele 10 porunci? Sa nu ai alti dumnezei in afara de mine. Si atunci noi ce facem, din inversunarea de a pastra ce e romanesc? Sarbatorim ceva necrestin, de care sincer eu nici nu am auzit inainte de 1989. Sunt convinsa ca daca iubiti ce este romanesc si vreti sa il pastrati, puteti gasi 100 de alte moduri in care sa o faceti. "Acum, dar, raman acestea trei: credinta, nadejdea si dragostea; dar cea mai mare dintre ele este dragostea. (1 Corinteni 13:13)"

Importul zilei de Sfantul Valentin s-a facut insa fara semnificatia a ceea ce inseamna ziua aceasta in America, unde este o zi in care se vand cei mai multi trandafiri, multa ciocolata si aduce ideea de cuplu, ca de exemplu o cina impreuna sau ceva special facut impreuna. Iar daca unii cred ca relatia lor nu are nevoie de o zi sa fie sarbatorita, hei, nu trebuie sa o sarbatoriti. Dar daca va hotarati ca da, puteti face un desert si sa il savurati impreuna. Iar creme brulee-ul cu ciocolata alba este perfect pentru o seara in doi. Garantat mai inventati o zi a indragostitilor numai sa mai faceti inca odata creme brulee. Fin, cremos si crocant in acelasi timp, un rasfat al papilelor :)





Ingrediente (adaptat dupa All recipes):

100 gr (3.5 oz) ciocolata alba tocata
2 cups (480 ml) frisca lichida neindulcita (smantana pentru gatit cu grasime 30%)
4 galbenusuri
1/3 cup (70 gr) zahar, plus 2-3 linguri de zahar pentru caramelizat
1/2 lingurita extract de vanilie

Echipament special: 4-6 ramekine si torta de bucatarie (sau broilerul de la aragaz).

Incingeti cuptorul la 150 grade Celsius (300 F). Pregatiti o tava care poate sa tina apa si asezati in ea ramekinele. Aveti pregatita niste apa fiarta.

Intr-o cratita mica, puneti la incins frisca lichida. Cand incepe sa fiarba, opriti focul si adaugati ciocolata tocata. Mestecati pana cand ciocolata este topita.
Separat, bateti galbenusurile cu zaharul, si mestecand in continuu, adaugati frisca lichida incinsa, cate putin odata, pana cand este toata adaugata. Mestecati si extractul de vanilie, apoi strecurati amestecul. Impartiti amestecul intre ramekinele pregatite. Adaugati apa fierbinte in tava, fara sa turnati in ramekine, cat sa ajunga pana la jumatatea lor pe exterior.

Bagati cu grija tava in cuptorul incins si coaceti 45 de minute. Scoateti si lasati sa se raceasca in tava, chiar daca se mai misca putin continutul, se va intari cand se raceste. Raciti bine in frigider.
Inainte de servire, presarati un strat uniform de zahar deasupra si ardeti cu torta sau in broilerul de la aragaz. Serviti simplu sau cu fructe de padure.

Puteti vedea aici reteta de Creme Brulee clasic.

Pofta buna si iubiti-va in fiecare zi ca si cand ar fi Valentine!




8 comments:

Oana said...

Cat de bine poate sa arate!!!!!!!!

coco said...

vai ce bunatate...am ciocolata alba :)

adnia said...

ce minunatie!

Teobucatar said...

O textura deosebita!

Top Cuisine avec Lavi said...

Un desert divin! Arata senzational!

sofia said...

Foarte frumos blogspot si in acelasi timp interesant. Felicitari pentu asta si iti doresc spor in continuare.

Bunatati Din Natura said...

Arata delicios!
Felicitari!

claus web said...

Arata cat se poate de bine. Nu sunt o mare fana a creme brulee, insa modul de prezentare imi place foarte mult si, din cauza asta mi s-a facut pofta :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails