February 05, 2013

Tort "Angel food" cu jeleu de zmeura si crema de ciocolata alba/ Angel food cake with raspberry jelee and white chocolate filling



Retetele pe care le scriu pe blog sunt de cele mai multe ori, nu numai pentru cei care ma viziteaza, dar si punct de referinta pentru mine. De multe ori ma intorc sa vad cum am facut cate o crema sau cate o salata. Sarbatorile au trecut de ceva vreme, dar tortul acesta, facut de sarbatori, merita notat.

Am vrut de Craciun un tort alb pufos cu crema alba, decorat cu ciocolata alba ca fulgii de zapada si numai putin rosu ca accent. Rosul putea sa vina numai de la zmeura, daca m-ati mai vizitat stiti probabil ca zmeura este preferata mea, iar albul tortului a venit de la tortul "angel food" sau "mancarea ingerilor". Pentru fetele din Romania, la care blatul de tort de baza este pandispanul, acest fel de tort este asemanator cu pandispanul, dar nu contine galbenusuri. Este foarte pufos, dar mai uscat si ceva mai elastic decat pandispanul. Necesita insiropare, dar aveti ceva rabdare, pentru ca nu va absorbi siropul foarte usor.


Ingrediente

Blatul (adaptat dupa Joy of Baking):


1 1/4 cups (125 gr) faina tort*
1 1/2 cups (300 gr) zahar
12 albusuri de ou la temperatura camerei
1/2 lingurita sare
1/2 lingura zeama de lamaie proaspat stoarsa
1 lingurita extract de vanilie

*Nota: din cantitatea masurata de faina, scoateti 2 linguri de faina si inlocuiti-le cu 2 linguri de amidon.

Incingeti cuptorul la 180 grade Celsius (350 F). Pregatiti doua tavi de tort cu diametrul de 20 cm (8"). Eu am tapetat fundul tavilor cu hartie de pergament, fara sa ung tavile.

Intr-un bol, cerneti impreuna jumatate din zahar (150 gr) impreuna cu faina si dati deoparte.

Bateti albusuri cu mixerul (aveti nevoie de un bol mare) pana cand incep sa faca spuma. Adaugati sarea si zeama de lamaie si continuati sa bateti pana cand sunt albusurile sunt o spuma moale. Cu mixerul batand, incepeti sa adaugati cealalta jumatate de zahar (150 gr), cate o lingura odata, pana cand tot zaharul este adaugat si albusurile sunt lucioase. Adaugati vanilia si bateti cat sa se incorporeze.

Cerneti amestecul de faina si zahar peste albusuri (o puteti face in 2-3 ture) si amestecati foarte usor, de sus in jos cu spatula, avand grija sa nu desumflati albusurile, pana cand toata faina este incorporata. Impartiti aluatul in mod egal intre cele doua tavi si nivelati deasupra. Treceti varful unui cutit mic prin aluat ca sa spargeti eventualele bule de aer ramase.

Coaceti in cuptorul incins pentru 40-45 de minute, cand o scobitoare introdusa in mijlocul blatului iasa afara curata, si daca atingeti suprafata tortului, isi revine singura.

Scoateti blaturile din cuptor si intoarceti-le cu fundul in sus pe gratiile de la aragaz, astfel incat marginile tavii sa se sprijine pe gratii iar blatul sa poata sa respire pe dedesupt. Nu astupati blatul in tava, se va crea mult abur! Lasati sa se raceasca blaturile rasturnate 1 ora si jumatate.

Cand s-au racit, desprindeti marginile blatului cu un cutit subtire si scoateti-le din tava. Taiati blaturile in jumatate cu un cutit cu zimti.


Jeleul de zmeura:

Puteti folosi un gem/dulceata de zmeura, dar jeleul facut proaspat are mult mai multa aroma.

Pentru jeleu, aveti nevoie de piure de zmeura, din zmeura proaspata sau congelata, zdrobita si strecurata de seminte, aproximativ 1 cana, zahar in aproximativ aceeasi cantitate ca zmeura si putina zeama de lamaie. Fierbeti pe foc mediu, mestecand des, pana cand incepe sa se ingroase, si testati-l ca pe dulceata: lasati o picatura sa cada pe o farfurie curata, la inceput picatura va fi lichida, incercati din nou dupa 10 minute, vreti ca picatura sa stea impreuna, fara sa ajunga la stadiul de dulceata, cand sta ca o bobita rotunda. Lasati jeleul sa se raceasca.


Crema de ciocolata alba:

200 gr ciocolata alba, tocata
3 cups (750 ml) frisca lichida neindulcita (smantana pentru gatit)
1 1/2 cups (aprox 200 gr) mascarpone
3 linguri zahar pudra

Topiti ciocolata alba impreuna cu frisca lichida intr-un bol pus deasupra unei vas in care fierbe apa. Mestecati des, pana cand ciocolata alba este topita. Lasati sa se raceasca in frigider de la 4 ore in sus, sau peste noapte. Daca nu este deajuns de rece, crema nu se va bate!
Bateti amestecul de ciocolata alba impreuna cu mascarpone si zaharul pudra, la inceput la viteza mica, apoi la viteza mare, pana cand se intareste.

Pentru a asambla tortul, insiropati* usor fiecare blat, ungeti cu jeleu de zmeura si umpleti cu crema. Imbracati tortul in crema si decorati cu zmeura proaspata si ciocolata alba.

*Tortul din fotografie nu a fost insiropat, dar puteti face un sirop din 1 cana de apa si 1/2 cana zahar, fierte pana cand se dizolva zaharul, adaugand 1-2 linguri lichior de zmeura.

Incercati in acelasi mod, un blat de ciocolata, neinsiropat, cu jeleu de zmeura si crema de ciocolata alba, este o combinatie superba, care a facut ravagii :)

Pofta buna!

 
Si in varianta cu ciocolata:
 

17 comments:

Fancy Cake said...

Absolut minunat! Superb!

Rita Oarga said...

Arata extraordinar, la fel ca toate deserturile tale! Alb, cu jeleul de zmeura, o combinatie potrivita pentru orice ocazie. Iar crema cu ciocolata alba e un deliciu. Am facut si eu la o rulada.

Teobucatar said...

Foarte elegant!

Ionela said...

Fantastic! Ma gandesc si eu sal incerc, am albusuri congelate.Ai idee cam cate grame au 12 albusuri?As putea face jeleu din capsuni? Ar iesi?

Mihaela said...

Ionela, multumesc pentru comentariu :) 12 albusuri ar trebui sa aiba 350-360 gr. Sigur poti sa folosesti si capsuni, facute piure, sau chiar dulceata de capsuni daca ai una buna, incalzita cu un strop de apa si facuta piure. Succes, sper sa ne spui cum a fost!

Mihaela said...

Multumesc, fetelor!
Rita, la o rulada m-am gandit si eu, de aceea tortul din fotografie este dreptunghiular, a fost putin cam gros sa il pot rula. Am mai facut si varianta rotunda si putin insiropata insa l-am dat cadou, si nu i-am putut face fotografie :)

Paula Gafitescu said...

Foarte foarte bine arata! Si au scris aici niste sfaturi extrem de utile, mai ales pentru mine care inca n-am facut Angel Cake. Imi place mult cum l-ai ornat si umplut...o combinatie de vis!

Licuta Marin said...

Mmm, o frumusete de tortulet!!!Cred ca e un adevarat deliciu!Pup!

Ionela said...

La safarsitul lunii am in plan sa-l incerc, daca reusesc, sigur rein cu impresii. Tu ai facut in doua forme de chec dreptunghiulare blaturile? Eu nu am doua forme rotunde la fel de tort si ma gandesc ca as risca sa le fac pe rand, doar in cazul in care fac s compozitia cate jumatate o data. E foarte fain si dreptunghiular, dar piticii mei l-ar prefera rotund.

Mihaela said...

Ionela, multumesc pentru mesaj! Tortul din fotografie l-am copt intr-o tava dreptunghiulara si l-am taiat in 3 dreptunghiuri egale. Compozitia a fost numai jumatate, am vrut sa fac o rulada, dar a iesit cam gros pentru rulada. Varianta pe care am scris-o, cu doua tavi, am facut-o pentru ziua unei prietene si nu am putut sa ii fac poza. Daca nu ai doua tavi rotunde la fel, si din compozitie iasa destul de mult, incearca sa faci jumatate din compozitie, va iesi mai micut tortul. Sa nu uiti sa il tai cu un cutit cu zimti :) Succes, si sa ne spui cum a iesit!

Maya said...

Arata excelent! Foarte fin si aromat!
O duminica frumoasa si linistita îti doresc!

Ionela said...

Nu am gasit mascarpone, din pacate, ce ma sfatuiesti? Cu ce sa inlocuiesc? Pe joia asta vreau sa-l fac.

Mihaela said...

Ionela, nu stiu in ce oras esti, dar cand am fost in Ro, in Craiova, am luat mascarpone de la Auchan.
Dar daca nu gasesti, ar trebui sa se bata frisca si fara mascarpone. Trebuie sa fie frisca/smantana pentru gatit, cu grasime de cel putin 30%, si sa fie foarte rece cand o bati, pune si bolul in congelator cateva minute inainte.
Succes!

Ionela said...

Multumesc tare mult de sfaturi! Am reusit sa fac rost de o cutie cu mascarpone! Pot spune ca e un tort excelent! Blatul e foarte usor si pufos, mi s-a parut ca nu abosrbe mult sirop, dar a luat cat a trebuit ca sa se topeasca in gura, nu alta! Jeleul meu a fost de capsuni, minunat! Iar creama de vis! Frisca, ciocolata si mascarpone, mai bun nu cred ca se poate! Mii de multumiri din nou! Ti-as trimite cateva poze, dar nu gasesc email-ul tau.

Mihaela said...

Ma bucur mult ca ti-a placut! asta este cel mai mare compliment, cand cineva iti face reteta si ii place :) E-mailul meu este: p_michaela@yahoo.com

Eileen Cuisine said...

Arata absolut delicios, abia astept sa il pregatesc si eu la o ocazie speciala.. sau doar pentru mine, ce atata! ;)Felicitari pentru blog!

Eileen Cuisine said...

Arata delicios, abia astept sa il pregatesc pentru o ocazie speciala sau doar pentru mine;) felicitari pentru blog!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails