Si nu ne plangem, am zis ca facem asta din placere, singura recompensa este raspunsul pe care il primim de la cei care ne viziteaza. Vrem sa te inspiram prin munca noastra, cu o mancare necunoscuta, cu un ingredient pe care nu stii cum sa il gatesti, cu un ingredient exotic pe care poate nu l-ai mancat niciodata, dar vrei sa il incerci, cu o prajitura pe care nu ai mai mancat-o de cand erai copil si ai vrea sa o mananci iar. Si ne super-bucuram atunci cand ai incercat o reteta de-a noastra si ne lasi un mesaj ca ti-a placut foarte mult :)
Si iti multumim ca treci pe aici sa vezi ce am mai gatit :)
Ca sa revin la reteta mea, cred ca ati observat ca imi place sa incerc culori naturale, cu mai mult sau mai putin succes. Va imaginati entuziasmul meu atunci cand am vazut pe Gourmantine's Blog aceste macaroons cu crema colorata cu afine! A trebuit sa incerc si eu crema, dar am vrut-o pentru cupcakes, asa ca am variat-o. De 4 ori, din care de 3 ori s-a taiat... Asa ca sa trecem la retete si astept opinii si sugestii, poate impreuna inventam o super crema :)
Pentru toate variantele am folosit sos de afine: am fiert 1/2 cana afine congelate cu 1 lingura de apa daca a fost necesar (daca au multa gheata pe ele nu este necesara apa) cateva minute pana cand afinele s-au patruns si pot fi zdrobite. Am strecurat sosul prin sita, apasand cu lingura sa se zdrobeasca bine afinele.
Varianta 1: am topit 200 gr de ciocolata alba cu 60 ml (1/4 cup) frisca lichida neindulcita pe bain-marie, apoi am lasat-o sa ajunga la temperatura camerei. Am adaugat sosul de afine, 1/2 cana mascarpone si 60 ml frisca lichida si am inceput sa bat: esec total :)
Varianta 2: am batut cu mixerul sosul de afine, 1 cana mascarpone si 1 1/2 cani de frisca lichida, la inceput cu viteza mica pana s-au incorporat, apoi cu viteza mare pana cand s-a intarit. In timp ce mixerul mergea, am adaugat treptat 6 linguri de zahar pudra: rezultatul o crema superba, foarte buna si usoara, de culoare mov deschis. Crema mi s-a parut insa putin cam usoara "light" pentru cupcakes, asa ca am incercat si altceva pentru tura a doua de cupcakes.
Varianta 3: am topit 150 gr ciocolata alba cu 60 ml (1/4 cup) frisca lichida neindulcita pe bain-marie, apoi am lasat-o putin sa se racoreasca. Am pus-o in mixer cu sosul de afine, iar cu mixerul mergand am adaugat 100 gr unt rece taiat in cubulete mici. Pana aici totul a fost bine si in varianta asta crema este foarte buna de pus peste cupcakes intr-un strat subtire. Insa eu am amestecat-o cu frisca batuta separat, si nu a fost o idee foarte buna :)
Varianta 4: am batut 100 gr (1 stick) de unt la temperatura camerei, apoi am adaugat treptat 1 cana de zahar pudra. Am adaugat sosul de afine, 1/2 cup mascarpone si 2 linguri de frisca lichida si am batut bine la viteza mare. S-a taiat din nou, dar a trebuit sa pun ceva pe cupcakes, asa ca in fotografii este ultima varianta, care in afara faptului ca nu este foarte fina, a fost foarte delicioasa. Varianta asta, minus sosul de afine, este o crema alba super buna pentru torturi.
Sper ca nu v-am plictisit prea tare :) dar postez si reteta pentru Cupcakes albe, care am luat-o de la Joy of Baking, si au fost prea bune si pufoase ca sa necesite vreo modificare:
Ingrediente (aprox 15 cupcakes):
2 oua
175 gr (1 ¾ cup) faina*
2 lingurite praf de copt
113 gr (1 stick) unt nesarat la temperatura camerei
200 gr (1 cup) zahar
1 lingurita vanilie
120 ml (1/2 cup) lapte
un praf de sare
*Reteta initiala cerea faina pentru toturi. Pentru faina pentru torturi, se pot inlocui 2 linguri de faina din cantitate cu 2 linguri de amidon. Eu am facut ambele variante, cu amidon si fara amidon, si ambele variante au rezultat foarte bune.
Se incinge cuptorul la 180 de grade Celsius (350 Fahrenheit). Se pregateste o tava cu hartii pentru muffins.
Se separa ouale albusurile de galbenusuri.
Se amesteca faina cu praful de copt si sarea si se da deoparte.
Se bate untul spuma, apoi se adauga zaharul, retinand aprox ¼ din zahar. Se bate untul cu zaharul pana cand se face crema, apoi se adauga galbenusurile, pe rand, batand bine intre adaugari si curatand peretii bolului. Se adauga vanilia, apoi 1/3 din amestecul de faina, amestecand sa se incorporeze. Se adauga jumatate din lapte, amestecand sa se incorporeze, apoi o alta 1/3 din faina, amestecand sa se incorporeze, restul de lapte si restul de faina.
In alt bol se bat albusurile pana cand incep sa faca spuma. Se adauga restul de zahar si se bate din nou pana cand albusurile sunt tari si nu mai cad de pe tel.
Se incoporeaza usor o parte din albusuri in aluat, apoi restul de albusuri.
Se umplu formele de muffins cu aluat aprox ¾ (cupcakes-urile vor creste foarte mult). Se baga in cuptorul incins pentru 18-20 minute pana cand o scobitoare bagata in mijlocului uneia din cupcakes iasa afara curata.
Daca aveti aluat ramas, goliti usor tava si pregatiti tava cu hartii pentru restul de cupcakes. Coaceti inca 18-20 minute.
Se lasa sa se raceasca si se decoreaza cu crema preferata.
Pofta buna!
6 comments:
Arata super cupcake-urile, cred ca o sa incerc si eu reteta. Am vazut si eu comentariul la Laura Adamache, ce sa zic.....multa lume nebuna!
Ce frumos colorate sunt cupcakes-urile tale, eu iubesc afinele! dar ai foarte multa rabdare sa incerci de 4 ori crema :) am citit si eu comentariul respectiv si m-a apucat rasul, exact cum zici tu, suntem doar niste oameni cu vieti haotice carora le place sa experimenteze in bucatarie...
Laura, cupcakes-urile sunt delicioase si pufoase, iti vor placea in mod sigur :)
Alina, am incercat crema cu 2 ture de cupcakes, la aproape o saptamana intre ele, mi s-a parut o idee asa de buna cu afinele incat am vrut sa gasesc o varianta perfecta :)
Mihaela, Cupcakes-urile arata foarte fine. Chiar daca sa taiat crema. Cu multi ani in urma, am aflat ca daca se taie creama de unt sau " buttercream" se poate lua un sfert din ia... se topeste... si apoi se adauga in restul de crema care a fost taiata...se bate din nou si apoi ari trebuii sa isi revina:). Am incercat asa cu o crema de amandina...si a mers!
Oricum, te felicit ca incerci... caci numai asa poti ajunge sa "perfect the recipe".
BTW, LOVE your dulce de leche photos! Just beautiful!
Ellie, multumesc pentru comentariul tau, si pentru secretul cu crema de unt, sigur voi incerca odata si varianta ta :)
Mihaela, eu as merge pe varianta 1 dar as incerca sa incorporez sosul de afine in ciocolata si frisca. Cred ca din cauza lui se taie compozitia finala. Incearca sa topesti ciocolata cu sosul de afine si apoi sa daugi treptat frisca ( presupun ca vorbim de frisca obtinuta din lapte, nu din cea vegetala).
Totodata, as amesteca mascarpone cu frisca inainte sa unesc cele doua compozitii. Asa vei observa care este lementul care taie crema. Eu banuiesc ca sunt fructele, dar nu ma pronunt la sigur pana nu incerc si eu.
Post a Comment