September 21, 2011

"Unt" de piersici/ Peach butter


"Untul" de fructe este un mod de conservare al fructelor, specific american, si (am aflat si eu in aceasta vara) nu contine nici un pic de unt. Are o consistenta undeva intre un sos de fructe si un gem mai subtire, foarte fin, bun de intins pe o felie de paine la micul dejun, mentinand gustul de fructe. Am mancat unt de mere (apple butter), iar cand am gasit la Smitten Kitchen aceasta reteta cu piersici am trecut imediat la treaba, iar intr-o ora si un pic aveam un gem fin si parfumat.
Am redus putin cantitatea de zahar pentru ca piersicile au fost dulci. Daca aveti mai multe piersici, puteti dubla/tripla cantitatile.
Mi-a rezultat doar un borcan, si ce mai ramane (ca tot iau cate o lingura din el) il voi folosi la cornuletele mele preferate: Rugelah, sau cine stie, poate si la cupcakes :)

Ingrediente:

800 gr (aprox 2 pounds) piersici
3/4 cup (150 gr) zahar
1/2 cup (120 ml) apa
2 linguri zeama de lamaie

Piersicile se cresteaza in varf in forma de cruce si se pun cateva secunde in apa fiarta, se scot si se pun in apa cu gheata. Se curata de coaja foarte usor, se taie jumatati, se scot samburii si fiecare jumatate se taie in sferturi. Se pun la fiert piersicile si apa intr-o oala cu fundul gros.
Se fierb mestecand ocazional pentru 15-20 de minute pana cand se inmoaie putin, apoi se opreste focul si se dau prin blender (eu am folosit blenderul vertical care se baga in oala, cei mai bine $10 cheltuiti :)). Manevrati cu atentie daca folositi blender obisnuit.

Se intoarce totul in oala impreuna cu zaharul si zeama de lamaie si se fierbe pe foc mediu mestecand foarte des pentru 30-40 de minute. Pentru a testa daca este facut, trageti o linie cu lingura de lemn pe fundul oalei, ar trebui sa lase o dara vizibila si daca luati "unt" in lingura, ar trebui sa stea bine in lingura.

Se pune fierbinte in borcanele curate si sterilizate (in cuptorul bine incins, fara capac pentru vreo 10-15 minute) se sterg bine marginile si apoi se pun capacele.
Eu am avut un singur borcan, care s-a pastrat foarte bine la temperatura camerei cateva zile, apoi l-am pus in frigider. Daca faceti mai multe borcane pentru a le pastra mai mult timp, le puteti steriliza dupa ce ati inchis ermetic capacele astfel: se baga borcanele in apa fiarta complet pentru 10 minute, se scot si se lasa sa se raceasca complet pe servete. Sterilizate, borcanele ar trebui sa se pastreze foarte bine la temperatura camerei timp indelungat.

16 comments:

FLORY said...

Minunata culoare are,imi place mult si consistenta!Pupici!

Cristina said...

Foarte faina culoarea. Am sa incerc si eu.

Cristina said...

Arata foarte frumos, salvez reteta si o voi face si eu anul viitor. Te pup

Petronela said...

Cred ca este foarte parfumat,ca de culoare nu mai spun...
Pupici si o zi placuta!!!

sara & Miki said...

Ce culoare superba. Pup!

catkitchen said...

chiar are o culoare fff frumoasa , iar aceasta varianta e chiar interesanta , merita incercata!!!

coco said...

e prima data cand aud ! interesant !

TeoBucatar said...

Foarte cremos untul tau!Cred ca aroma de piersici e bestiala!

Lilly said...

Ai inchis intr-un borcan toata aroma verii.Imi inchipui ce parfum.

Alice said...

desavarsit!

sarah said...

chiar ca e fain.din mango se poate face?nepoteii mei adora mango si sigur ar fi incantati.pupicei

Mihaela said...

Multumesc pentru mesaje, fetelor, inseamna foarte mult pentru mine :)

Sarah, din mango este o idee super, ar trebui sa iasa pentru ca mango are o consistenta asemanatoare piersicii. Sa ne spui cum iasa :)

Elena Toma said...

Ma bucur ca ai dat explicatii privind acest "unt" de fructe. Eu l-am facut, dar din greseala pentru ca eu vroiam un gem consistent si tot din piersici. Arata superb!

Din bucataria mea said...

Ce bunatate si ce culoare superba are! Pup!

Adela Zilahi said...

Are o culoare minunata, gustul e de vis! Pupicei!

Maya said...

Offff, atîtea bunatati! Nu le putem face pe toate! Mi-ar place! Arata super, îmi place textura cît si cuoarea... fantastica!
Pup si we minunat!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails