January 27, 2011

Supa Vichyssoise cu dovlecel/ Zucchini Vichyssoise



Vichyssoise... un nume asa de fancy pentru o supa asa de simpla! Prima data cand am auzit de aceasta supa a fost acum cativa ani pe site-ul 121.ro. Am incercat-o imediat si mi-a placut asa de mult, asa ca am repetat-o de multe ori. In incercarea de a-l ademeni pe sot sa manance (nu vrea sa se atinga de supele crema) odata i-am adaugat niste bucatele de costita afumata prajita. Rezultatul uimitor, dar sotul tot nu vrea sa se atinga de ea :) Nu stie ce pierde.

Vichyssoise este o supa frantuzeasca taraneasca, din praz si cartofi, adusa se pare in America de bucatarul unui restaurant vestit, care a ridicat la rang inalt o supa din copilarie. Se consuma calda sau rece, este minunata in ambele cazuri.

Varianta de azi are si dovlecel in ea, si este adaptata dupa o reteta a Inei Garten. Daca nu aveti supa de pui, puteti folosi apa, dar supa de pui ii da mai multa profunzime gustului.


Ingrediente:


3 linguri ulei de masline
1 lingura de unt
3 fire mari de praz tocate, partea alba si verde
2 dovlecei maricei tocati
7 cartofi medii curatati de coaja si tocati bucatele mici
1 litru de supa de pui sau apa
sare si piper dupa gust
1/2 lingurita nucsoara macinata
1 lingura de cimbrisor proaspat (daca nu aveti cimbrisor, puteti folosi niste cepsoara pentru decor)
1 cana (200 ml) frisca lichida neindulcita

Pentru detalii de curatare mai usoara a prazului, click aici.

Intr-o oala se incinge uleiul de masline si untul pe foc mediu si se adauga prazul. Se caleste pana cand se inmoare fara sa se rumeneasca, 5-10 minute. Se adauga dovleceii si cartofii, se adauga supa de pui si se pune putina sare si piper (daca supa este deja sarata, nu adaugati multa sare). Se lasa sa fiarba 20-30 minute pana cand cartofii sunt patrunsi (cu cat sunt taiati mai mici, cu atat vor fierbe mai repede). Se adauga cimbrisorul si se da supa prin blender (daca aveti un blender de sticla, lucrati in cateva ture). Se intoarce supa in oala, se adauga nucsoara si frisca lichida, incalzindu-se, fara a se da in clocot. Se potriveste de sare si piper. Se serveste cu paine proaspata sau prajita si se pastreaza foarte bine in congelator chiar si o luna sau doua.


Pofta buna!

4 comments:

Lilly said...

O supa crema delicioasa si simpla.Numai buna pentru zile de iarna.

Mihaela said...

Suna interesant supa asta! Ar trebui sa mai incerc si eu supa-crema, ca tare de mult nu am mai gatit in stilul asta..:)

megi said...

I love Vichyssoise, both hot and cold, and this one looks so creamy and smooth.

Mihaela said...

Thank you for stopping by! :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails